Uleiul de rapita, ajutor pentru scaderea riscului cardiovascular
Rafturile supermarketurilor sunt pline cu diferite tipuri de uleiuri, despre multe dintre ele spunandu-se ca sunt alegeri sanatoase. Fiecare tip de ulei are un amestec diferit de acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Exista uleiuri rafinate si uleiuri nerafinate, uleiuri cu un continut ridicat de acid oleic sau uleiuri fortificate. Deoarece acizii grasi din alimentatie au un impact semnificativ asupra sanatatii cardiovasculare, uleiul pe care il alegem reprezinta un aspect important.
26.06.2018
2477


Timp estimat de citire:
2 minute, 27 secundeIn ultimii ani, rapita a devenit una dintre cele mai importante culturi de seminte oleaginoase, uleiul rezultat fiind al treilea cel mai consumat la nivel mondial. Uleiul de rapita este tot mai utilizat si in bucatariile romanilor.
Uleiul de rapita alimentar, cunoscut in America de Nord sub denumirea de canola oil (ulei de canola), este obtinut din soiuri de seminte de rapita cu continut redus in substante daunatoare (acid erucic si glucozinolati – prezenti in uleiul de rapita de uz industrial).
Ce contine uleiul de rapita
Uleiul de rapita contine o cantitate redusa de acizi grasi saturati, periculosi pentru sanatate (7%), 62% acizi grasi mononesaturati (acid oleic), 19% acid linoleic (acid gras omega-6) si 9% acid alfa-linolenic (acid gras omega-3) – ambii acizi grasi polinesaturati, steroli si tocoferoli. Este uleiul cu cel mai scazut continut de acizi grasi saturati, comparativ cu uleiul de floarea-soarelui (11%), uleiul de porumb (13%) sau uleiul de masline (14%) si este o sursa importanta de acizi grasi mononesaturati, cu un procent apropiat de cel al uleiului de masline (71%).
O alimentatie sanatoasa ar trebui sa contina pana la 30% grasimi din totalul caloriilor, 8-10% grasimi nesaturate, aproximativ 15% grasimi mononesaturate si un aport maxim de 10% grasimi saturate. Este recomandat ca raportul intre acizii grasi polinesaturati, acidul linoleic (acid gras omega-6) si acidul alfa-linolenic (acid gras omega-3), sa fie de aproximativ 4:1, 5:1.
Efectele asupra profilului lipidic
Studiile realizate indica faptul ca uleiul de rapita poate ajuta consumatorii sa respecte recomandarile referitoare la grasimile alimentare si poate fi inclus intr-o dieta conceputa pentru a regla nivelul colesterolului. Uleiul de rapita are capacitatea de a scadea colesterolul total, LDL-colesterolul si de a mentine in limitele normale trigliceridele, scazand astfel riscul de boli cardiovasculare si ateroscleroza. Constatarile studiilor indica, de asemenea, un potential rol in reglarea oxidabilitatii LDL-colesterolului, proces care promoveaza aterogeneza. Responsabil de acest efect este continutul ridicat in acid oleic.
Efectele asupra biomarkerilor hemostazei si inflamatiei
Uleiul de rapita poate sustine sanatatea imuna si cardiovasculara prin efectele sale antitrombotice si antioxidante.
Influenta asupra sensibilitatii la insulina si a tolerantei la glucoza
Rezultatele studiilor de pana acum nu au evidentiat efecte majore ale uleiului de rapita asupra sensibilitatii la insulina si tolerantei la glucoza. Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica potentialele efecte ale uleiului de rapita asupra factorilor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2.
Uleiul de rapita si riscul de cancer
Cercetari recente sugereaza ca uleiul de rapita poate avea un rol protector impotriva anumitor forme de cancer, insa sunt necesare mai multe studii aprofundate si de o mai mare precizie in aceasta directie.
Iulia Stan
Nutritionist-dietetician

Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!
29.09.2023