Suc de mure – proprietati terapeutice
Murele, fructele murului salbatic, sunt dulci acrisoare si foarte gustoase. Murul este un arbust inalt (1-3 metri) ce creste in zonele de deal, in marginea padurilor. Fructele au un continut ridicat de beta-caroten, pectina, zaharuri, saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C si E iar frunzele murului sunt folosite in scop medicinal datorita continutului de acizi organici, vitamina C, celuloza.
16.11.2016
6615


Timp estimat de citire:
1 minut, 46 secunde100 grame de mure contin doar 43 calorii, 1 miligram de sodiu, 162 miligrame de potasiu, 10 grame de carbohidrati, 5 grame de fibre alimentare, 5 grame de zahar, 1,4 grame de proteine, 20 miligrame de magneziu, 0,6 miligrame de fier, 29 miligrame de calciu.
Suc de mure – cum se prepara
Ingrediente:
- 1 kilogram de mure
- 120 grame zahar
- jumatate de baton de scortisoara
- 3 cuisoare
- 3-4 felii de lamaie
Murele se spala si se pun intr-un vas, iar peste ele se adauga uniform zaharul. Se lasa cateva ore pentru ca zaharul sa se topeasca, insa in tot acest timp este recomandat sa se amestece compozitia pentru a se forma cat mai mult suc. Se trec printr-o strecuratoare fina, se adauga o jumatate de litru de apa, cuisoarele, scortisoara, lamaia si se lasa la fiert la foc moderat cam 15-20 minute. La final se pune sucul intr-o sticla, se capseaza si se lasa la racit.
Proprietati terapeutice
- Sucul de mure impiedica depunerea grasimilor datorita continutului mare de fibre, si in special pectinei care ajuta si la prevenirea bolilor digestive.
- Fibrele contribuie si la detoxifierea organismului si previn acumularea de grasimi in sange.
- Prin continutul ridicat de calciu, magneziu si fosfor, murele intaresc sistemul osos, fiind indicate mai ales copiilor aflati in crestere.
- Complexul de vitamine si minerale din mure contribuie la intarirea sistemului imunitar.
- Murele, prin continutul ridicat de vitamina C, fier si acid folic, ajuta la prevenirea anemiei.
- Sucul de mure contine magneziu, fier si potasiu fiind eficient impotriva bolilor cardiovasculare.
- Consumul de mure ajuta la prevenirea glaucomului sau cataractei si imbunantateste vederea datorita continutului de vitamina A
Efectul sucului de mure este unul revitalizant pentru organism datorita numarului ridicat de minerale si vitamine din compozitia sa. Poate fi consumat pe toata perioada anului si este un bun mod de a incepe ziua.
Marius Vasilescu

Ceaiuri medicinale pentru slăbit
22.09.2023