Strugurii – vitalitatea toamnei
Sursele sanatatii vin de cele mai multe ori din mijlocul naturii, iar noi trebuie sa invatam sa descoperim ce ne poate oferi fiecare anotimp, cum putem profita de cat mai multe din beneficiile pe care acesta ni le ofera in mod neconditionat.
30.09.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 3 secundeStrugurii, fructe originare din Asia, dar intalnite frecvent in Europa si in Statele Unite, cresc in culturi fie salbatice, fie amenajate si sunt o aglomerare coerenta de substante, intamplator cu gust chiar placut, care ar putea avea efecte pozitive in prevenirea si tratarea anumitor boli. Aceste fructe sunt folosite ca remedii naturale inca din cele mai vechi timpuri. Semintele, cojile, frunzele si chiar tulpinile contin substante de care oricine poate beneficia cu tot egoismul posibil, pentru a-si obtine si mentine starea de sanatate.
Mai mult chiar, putem profita de beneficiile acestor fructe sub orice forma: stare naturala, conservate, uscate, extracte lichide, tincturi, solutii pentru gargara, spalaturi sau comprese. In industria farmaceutica sunt prelucrate sub forma de capsule si tablete fiind folosite ca suplimente nutritive.
Ce beneficii ne ofera strugurii?
S-au realizat studii care arata ca anumite substante care pot fi extrase din struguri, mai exact din seminte de strugure, au puternice efecte antioxidante. Antioxidantii sunt radicali liberi care blocheaza actiunea daunatoare a moleculelor de oxigen activ asupra celulelor. Se presupune, insa nu este dovedit in totalitate, ca actiunea acestor antioxidanti, cum ar fi resveratrolul – substanta aflata in coaja strugurilor negri – ar determina inhibarea anumitor tipuri de cancer, oferind si protectie in cazul unor afectiuni ale inimii.
De asemenea, strugurii s-ar putea dovedi folositori in tratarea unor probleme precum artrita, alergiile, afectiunile circulatorii, diabetul, retinerea exagerata a apei in organism si chiar problemele de vedere. Practicienii terapiilor alternative recomanda folosirea strugurilor pentru problemele provocate de cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului, menopauzei, varicelor, iritatiilor pielii si chiar a problemelor urinare.
Exista efecte negative ale consumului de struguri?
Efecte neplacute apar in cazul utilizarii unei diete de slabit bazata exclusiv pe struguri. O astfel de alimentatie pe o perioada mai lunga de timp priveaza corpul de proteinele si vitaminele necesare (cum ar fi vitamina B12). Anumite substante din struguri pot afecta timpul de eliminare a unor substante chimice din organism. Trebuie sa avem grija deci, in cazul in care urmam o anumita medicatie. Consultati medicul inainte de a utiliza orice supliment pe baza de struguri. Efectele substantelor continute de struguri nu au fost testate in cazul femeilor insarcinate sau al celor aflate in perioada de alaptare.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024