logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • statul prelungit pe scaun

          Statul prelungit pe scaun micșorează creierul, iar exercițiile fizice nu anulează daunele

          mai 21, 2025
          alimente nesănătoasă, de tip junk food

          STUDIU: Doar 5 minute de reclame la junk food îi fac pe copii să mănânce mai mult

          mai 14, 2025
          cum se face o flotare la perete

          Un antrenament de doar 5 minute pe zi poate avea un impact uriaș asupra sănătății

          aprilie 24, 2025
          radiografie dentara

          România, la coada clamentului în UE în privința sănătății orale

          martie 21, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta de primăvară cu castraveți: cum s-o ții pentru beneficii multiple

          Dieta de primăvară cu castraveți: cum s-o ții pentru beneficii multiple

          mai 21, 2025
          Dieta cu arpacaș: reguli pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

          Dieta cu arpacaș: reguli pentru o dietă sănătoasă și echilibrată

          mai 14, 2025
          dieta de 16 zile

          Human Being Diet: cum poți slăbi în 16 zile și să te menții pe termen lung

          mai 2, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimentația în adolescență

          Alimentația în adolescență – startul către un stil de viață sănătos

          aprilie 29, 2025
          alegeri alimentare sănătoase

          Alimentația – între nevoi, pofte, dorințe

          aprilie 28, 2025
          Moduri de preparare a ouălor

          Moduri de preparare a ouălor

          aprilie 22, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

          aprilie 14, 2025
          îndulcitori cu stevie

          Beneficiile consumului de stevie, rețete sănătoase cu stevie

          aprilie 8, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj

          Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj

          mai 16, 2025
          ce este diabetul de tip 5

          Diabetul de tip 5: o nouă formă de diabet recunoscută oficial

          mai 12, 2025
          igiena dentară precară

          Igiena orală deficitară poate afecta inima

          mai 7, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
          ce pot face oamenii creativi

          Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri

          octombrie 7, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025

Sos de soia – ce beneficii are și cum îl consumăm

Românii nu consumă în mod tradițional sos de soia, însă în ultimii ani se pare că au început să-i prindă gustul pe măsură ce mâncarea asiatică a devenit tot mai populară și la noi. Spunem aceasta pentru că sosul soia este un aliment de origine asiatică, nelipsit din bucătăria chinezească, japoneză sau coreeană. Având în spate o tradiție de câteva mii de ani, în tot acest timp au ieșit la iveală și o serie de beneficii asociate cu consumul de sos de soia, care au contribuit la creșterea popularității sale și dincolo de granițele continentului asiatic.

12.11.2024

Cătălin Țânțăreanu
Sos de soia – ce beneficii are și cum îl consumăm
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

6 minute, 37 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Sos de soia – scurt istoric
2. Sos de soia – ingrediente și mod de preparare
3. Sos de soia – sortimente
4. Sos de soia – proprietăți și beneficii
5. Sos de soia – recomandări privind consumul

Dacă încă nu știi  care sunt aceste beneficii, le poți afla din rândurile de mai jos, împreună cu alte informații despre tipurile de sos de soia, modul de preparare, conținutul nutrițional și proprietățile terapeutice.

Sos de soia – scurt istoric

Sosul de soia a apărut în China acum mai bine de 2.000 de ani, fiind creat inițial cu scopul de a conserva alimentele. S-a constatat ulterior că produsele păstrate în sos de soia au un gust deosebit, astfel că ingredientul a început să fie folosit treptat și ca ingredient culinar. Ulterior, japonezii și coreenii au început să folosească la rândul lor sos de soia, care a devenit astfel foarte popular pe tot continentul asiatic.

În Europa a ajuns relativ târziu, pe la 1670, datorită lui Ludovic al XIV-lea care i-a prins gustul și a început să importe sos de soia prin intermediul navigatorilor olandezi. De pe mesele încărcate de la Versailles sosul de soia a devenit popular în Franța și apoi pe restul continentului.

Totuși, a trebuit să mai treacă niște sute de ani pentru ca sosul de soia să  ajungă la nivelul de popularitate internațională la care se află în prezent.

Sos de soia – ingrediente și mod de preparare

Un sos de soia ce respectă rețetele tradiționale conține strict 5 ingrediente, mai exact boabe de soia, grâu, sare și  agenți de fermentare, la care se mai adaugă apă.

Conform rețetei tradiționale, procesul de producție începe cu înmuierea boabelor de soia în apă, urmată de prăjirea boabelor de grâu pe o plită. Apoi, boabele de soia înmuiate în apă  se combină cu cele de grâu și cu o cultură de mucegai care are rolul de agent de fermentare. După 2-3 zile, peste acest amestec se adaugă apă și sare, apoi se lasă la fermentat într-un vas special pentru cel puțin 5 luni. În acest timp proteinele din boabele de grâu și soia se descompun sub acțiunea agentului de fermentare, iar la final amestecul este trecut printr-o pânză sau o sită deasă pentru a separa sosul de soia de sedimentele depuse.

La scară industrială se produce sos de soia printr-un procedeu chimic ce presupune înlocuirea mucegaiurilor cu acid clorhidric, pentru a elimina perioada îndelungată de fermentare naturală. Acidul clorhidric descompune rapid proteinele din grâu și soia însă un sos de soia produs prin această metodă nu are aceeași calitate cu unul produs prin fermentare naturală.

Sos de soia – sortimente

În funcție de proporția ingredientelor, de culoare și gust, sosul de soia japonez obținut prin fermentare naturală poate fi de 5 feluri după cum urmează:

  • Koikuchi – este cel mai des folosit sos de soia, caracterizat de o aromă puternică și o culoare închisă;
  • Usukuchi – de această dată e vorba de un sos de soia deschis la culoare și cu gust mai puțin pregnant, care conține o cantitate mai mare boabe de soia;
  • Tamari – regula în cazul său este ca proporția de grâu să nu depășească 10%, iar la unele sortimente acest ingredient poate chiar să lipsească. Este închis la culoare și cu o aromă pronunțată;
  • Shiro – în compoziția acestuia predomină grâul, iar proporția de soia este de maxim 20%. Culoarea este aurie, iar gustul dulceag;
  • Saishikomi – se obține folosind cantități egale de soia și grâu, însă în loc de sare se folosește sos de soia koikuchi.

În ceea ce privește sosul de soia chinezesc, acesta poate fi dark – adică închis la culoare – și light – de  o culoare mai deschisă. Un sos de soia dark este mai consistent datorită perioadei mai lungi de fermentare și are o aromă mai pronunțată în timp ce un sos de soia light este mai subțire și mai sărat datorită conținutului mai mare de sare.

Sos de soia – proprietăți și beneficii

În urma procesului de fermentare, în sosul de soia sunt eliberate peste 300 de substanțe precum aminoacizi, antioxidanți, glucide, proteine, vitaminele B6 și B9, fier, magneziu, fosfor, zinc și potasiu. În același timp sosul de soia conține și o cantitate importantă de sare, despre care se știe că nu este bună în exces, deoarece cauzează retenție de apă și hipertensiune arterială. Datorită acestor substanțe consumul de sos de soia poate aduce următoarele beneficii:

Îmbunătățirea digestiei

Sosul de soia preparat prin metoda tradițională este un produs obținut prin fermentare, care conține probiotice. Acestea sunt bacterii benefice care există și în flora intestinală, având un rol important în descompunerea alimentelor în cadrul procesului de digestie. Consumul de sos de soia îmbogățește flora intestinală cu probiotice, ceea ce se traduce printr-o mai bună digestie.

Reducerea stresului oxidativ

Sosul de soia închis la culoare este mai concentrat și conține o cantitate mai mare de antioxidanți, care sunt substanțe benefice pentru organism. Antioxidanții reacționează cu niște compuși numiți radicali liberi, care se formează în organism și generează un proces numit stres oxidativ. În urma acestui proces se modifică structura celulelor afectate, ceea ce duce la apariția unor boli și a altor probleme de sănătate. Prin reacțiile chimice pe care le generează, antioxidanții din sosul de soia neutralizează radicalii liberi și astfel reduc stresul oxidativ.

Ameliorarea simptomelor asociate cu artrita

Artrita include o serie de afecțiuni caracterizate de inflamarea articulațiilor, ceea ce generează durere și rigiditate articulară. Consumul de sos de soia are și efect antiinflamator, datorită căruia reduce inflamația asociată cu artrita, implicit durerea și rigiditatea articulară datorate procesului inflamator.

Sos de soia – recomandări privind consumul

O singură lingură de sos de soia conține aproape 40% din doza zilnică recomandată de sare, astfel că acesta trebuie consumat întotdeauna în cantități mici. Evident că cel mai bine se potrivește cu mâncarea asiatică, fiind nelipsit de lângă sushi – de exemplu – însă poate însoți și alte mâncăruri pentru a le da aroma specifică. Poate fi adăugat și în salate și totodată poate fi adăugat ca ingredient în diferite sosuri sau în baițul în care se ține carnea înainte de a o găti.

Există și unele contraindicații legate de consumul de sos de soia, iar acestea se adresează persoanelor hipertensive și celor cu intoleranță la gluten. În cazul hipettensivilor, conținutul de sare poate crește tensiunea arterială iar celor cu intoleranță la gluten le poate cauza reacții adverse, având în vedere că grâul este unul din ingredientele de bază în sosul de soia.

De asemenea, mai este important de știut că sosul de soia produs prin metode chimice poate conține diferiți potențiatori de arome meniți să îl apropie cât mai mult de gustul celui obținut prim fermentație naturală, care scad calitatea produsului și pot chiar să fie nocivi pentru sănătate. De aceea, sosul de soia obținut prin metoda tradițională este considerat produs bio și întotdeauna va avea un preț mai mare decât cel obținut prin metode chimice, preț ce reflectă calitatea superioară.

Data publicarii: 12.11.2024

Etichete

Etichete:

beneficii sos de soia, consum sos de soia, sos de soia

Articole recomandate din categoria Uncategorized

Sos de soia – ce beneficii are și cum îl consumăm
Sos de soia - ce beneficii are și cum îl consumăm
Românii nu consumă în mod tradițional sos de soia, însă în ultimii ani se pare că au începu..

12.11.2024

Cătălin Țânțăreanu
Ateroscleroza – cauze, simptome, complicații, regim alimentar
Ateroscleroza - cauze, simptome, complicații, regim alimentar

11.11.2024

Ecaterina Lupașcu
Idei de cină rapidă și sănătoasă pentru oameni ocupați
Idei de cină rapidă și sănătoasă pentru oameni ocupați

16.09.2024

Elena Cornelia Dobre
retete
Obiceiurile zilnice și cum ne salvăm sănătatea inimii
Obiceiurile zilnice și cum ne salvăm sănătatea inimii

09.01.2024

Natalia Talmacec
15 tipuri de alimente bune pentru hipertensiune
15 tipuri de alimente bune pentru hipertensiune

24.10.2023

Natalia Talmacec
Exercițiile care scad cel mai eficient tensiunea arterială
Exercițiile care scad cel mai eficient tensiunea arterială

18.08.2023

Natalia Talmacec
3 super-alimente bune pentru inima ta
3 super-alimente bune pentru inima ta

13.02.2023

Stefan Stan

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Retete Reviste Evenimente Psihologie

Recomandări din alte categorii

Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Dieta de primăvară cu castraveți: cum s-o ții pentru beneficii multiple
Statul prelungit pe scaun micșorează creierul, iar exercițiile fizice nu anulează daunele
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne