Secretul dependentei de junk-food: drogul care ucide silueta
In urma cu cateva generatii, rata obezitatii in randul populatiei era infima. Insa in mai putin de 50 de ani, aceasta a evoluat dramatic si a devenit o problema mondiala prioritara. Ce sta oare la baza obezitatii moderne? Raspunsul il stim cu totii: a aparut junk food-ul – mancarea care umple organismul de grasime, sare si zahar, fara sa-l hraneasca.
05.11.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeAfla mai multe despre fenomenul junk-food si de ce acest tip de mancare da dependenta.
Si nu este nicio exagerare, este un drog, la fel ca si tigarile, alcoolul sau stupefiantele, care creeaza dependenta si face ravagii in organism. Care sunt secretele acestui drog care duce inevitabil la obezitate? Producatorii stiu cel mai bine…
Dependenti de mancarea nesanatoasa
Hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi carbogazoase, chipsuri, snacksuri, dulciuri rafinate… Desi este de notorietate ca acest gen de mancare contine multe calorii „goale“ si substante nocive pentru organism, junk food-ul este in continuare consumat la cote maxime. De ce? Cercetatorii au ajuns la o concluzie stupefianta: compozitia si aspectul produselor junk food au fost create cu scopul de a ne face dependenti. Cu alte cuvinte, sunt niste droguri, iar consumatorii sunt victimele condamnate la obezitate.
Seductie cu premeditare: atacul simturilor
Producatorii de junk food investesc generos in cercetare stiiintifica, dar nu de dragul consumatorilor. Prin urmare, gustul, aroma aspectul si textura au fost indelung studiate cu un singur scop: obtinerea combinatiilor perfecte, carora sa nu le poti rezista. Cercetarile intreprinse au studiat legatura celor cinci simturi (gustul, mirosul, auzul, vazul, pipaitul) cu mancarea. Conceptul cheie al acestei industrii alimentare este crearea unor arome puternice, distincte, cu scopul de a coplesi creierul, care va raspunde prin cresterea dorintei de a manca si mai mult. Aromele puternice din produsele junk food scad „atentia” senzorilor de satietate din creier, ceea ce incurajeaza mancatul in exces. Este drumul sigur si inevitabil spre obezitate.
Armele psihologice: promotia si comoditatea
Promotiile atrag multi consumatori. Ideea de a cumpara mai ieftin este speculata din plin de producatori: portii mari la preturi avantajoase, preturi reduse, strategii de fidelizare, toate sunt la fel de tentante. La acelasi nivel psihologic, producatorii de junk food speculeaza comoditatea consumatorului. Din acest motiv, aceste produse sunt gata sau aproape gata de consum. Trebuie doar sa desfaci ambalajul sau pui produsul ambalat in cuptorul cu microunde, iar dupa cateva minute masa e gata de servit.
Mecanismul dependentei: placerea instantanee
In cartea sa “Salt, Sugar, Fat: How the Food Giants Hooked Us”, jurnalistul american Michael Moss dezvaluie secretele producatorilor de junk food. Mancarea procesata este atat de bine studiata in laborator, incat rezultatul final ofera gustul perfect echilibrat sa ne seduca. Produsele junk food sunt create ca sa simti nevoia de mai mult imediat dupa ce ai mancat, iar acest obiectiv se realizeaza printr-o combinatie perfecta de zahar, grasime si sare, cunoscuta si sub denumirea de „bliss point” (punct de fericire). Zaharul este „metamfetamina” din junk food, iar grasimea este „opiaceul”, operatorul cu efecte mai putin evidente, dar la fel de puternice.
O serie de cercetari stiintifice a evidentiat ca monoglutamatul de sodiu (aditivul prezent in sute de produse junk food) creeaza dependenta fata de produsele alimentare in care este adaugat. Peste 115 studii medicale au dovedit ca monoglutamatul de sodiu produce obezitate, ceea ce explica de ce rata obezitatii creste ametitor.
Daca gustarile tale preferate sunt chipsurile, iar una din mesele principale este servita la fast food sau preparata la microunde, nu-ti face iluzii, eşti dependent. Si daca vrei sa renunti, reabilitarea este simpla: alimentatia sanatoasa. Daca nu stii cum si de unde sa incepi, apeleaza la un medic nutritionist, care poate sa te indrume si sa te sustina in acest proces dificil de dezintoxicare!
Dr. Alina Dragan
Medic Nutirtionist
Clinica de Nutritie Kilostop
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024