Rodiile – beneficii in dieta de slabit
Rodiile sunt fructele arborelui numit rodier, un arbore mic, cu inaltime de 5-8 m, cultivat in general in zonele uscate (Iran, India, Africa Tropicala). Fructul, cu o dimensiune mai mica decat cea a grapefruit-ului, are o forma rotunjita, o coaja de culoare rosie, iar in interior se gasesc peste 500 de seminte. Semintele, numite si fructul fals, sunt comestibile si sunt folosite drept condiment, mai ales in bucataria persana, indiana si pakistaneza.
20.10.2016
Timp estimat de citire:
1 minut, 46 secundeRodiile incep sa fie din ce in ce mai populare si in Romania datorita calitatilor nutritive si gustative, insa nu toate fructele au aceeasi savoare si acelasi gust. Sunt cateva indicii pentru a-ti da seama ca poti sa te bucuri de un fruct bun: coaja stralucitoare si proaspata si o gretate a fructului cat mai mare (semn ca are mai mult suc). Sucul de rodie este foarte popular in Orientul Mijlociu si este des folosit in bucataria traditionala iraniana.
150 de grame de seminte de rodie contin:
- 7 g de fibre
- 3 g de proteine
- vitamina A
- vitamina B
- vitamina C – 30% din doza zilnica recomandata
- vitamina E
- vitamina K – 35% din doza zilnica recomandata
- potasiu – 12% din doza zilnica recomandata
Ce beneficii aduc rodiile
- Rodiile sunt bogate in fibre, unul din cele mai importante elemente nutritive pentru pierderea in greutate. Dupa consumul fibrelor organismul este “multumit” si nu vei simti dorinta de a manca prea mult. Gustarile cu rodie sunt o solutie optima, naturala si racoritoare, mai ales in perioada toamnei, existand foarte multe moduri in care poti adauga acest fruct in dieta.
- Rodia contine multi antioxidantii care ajuta organismul la arderea grasimii si la combaterea procesul de imbatranire.
- Consumul regulat de rodii ajuta la prevenirea bolilor de inima si ajuta la reglarea colesterolului (valoarea colesterolului “rau” scade si creste valoarea celui “bun”). De asemenea, semintele de rodie contribuie la detoxifierea organismului.
- Datorita continutului ridicat de vitamina C (30% din doza zilnica recomandata/170 grame), rodiile ofera un “boost” imunitatii, fiind o alternativa buna atunci cand nu doresti sa consumi citrice. Pe langa vitamina C, rodiile sunt o sursa buna de vitamine (A, B, E, K), dar si de minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu) necesare organismului.
Marius Vasilescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024