nutritie-sanatoasa
Reguli pentru mese sanatoase
Respecta orarul meselor! Ia intotdeauna micul dejun! Mananca fructele inainte de masa! Evita sa mananci dulciuri seara! Reguli, reguli si iar reguli. Cui ii plac, mai ales cand nu ai o explicatie? Ei bine, regulile sunt importante in alimentatie pentru a fi sanatosi si normoponderali. Iata-le pe cele mai cunoscute si explicatiile lor… clare.
29.03.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secunde- Regula micului dejun. Intotdeauna fa-ti timp pentru micul dejun! Nu ia mai mult de 10 minute, dar iti incarca „rezervorul” pentru intreaga zi. Este mult adevar in zicala „Micul dejun ia-l singur, pranzul cu prietenii, iar cina da-o dusmanilor”. Un mic dejun sanatos trebuie sa cuprinda unul sau doua sandwich-uri cu una-doua felii de mezeluri, 2 felii de paine integrala, o frunza de salata sau o bucata de ardei, alaturi de o cana de ceai, cafea sau lapte. Sunt de preferat mezelurile in care materia prima este parte anatomica (sunca, muschi, pastrama), nu mezelurile din amestecuri tocate (salam, parizer). O alta varianta pot fi cerealele cu lapte sau iaurt, alaturi de o ceasca de cafea sau de ceai. Sau o omleta/oua fierte cu lapte, cafea sau ceai. Variantele sunt multiple si depind de preferintele si necesitatile fiecaruia.
- Regula meselor mici si dese. Daca mananci la intervale scurte de timp, poti „pacali” organismul. O cantitate crescuta de alimente la o masa te face sa cresti in greutate prin cantitatea mare de substante pe care o asimilezi. De asemenea, daca mananci mult deodata, eventual si repede, determini distensia stomacului, crescand astfel capacitatea lui de stocare si intretii un cerc vicios, ajungand sa mananci din ce in ce mai mult.
- Regula orarului meselor. Cel mai bine este sa ai 5 mese/zi: 3 mese principale si 2 gustari, iar intervalul dintre mese sa nu depaseasca mai mult de 3 ore. Astfel, poti lua micul dejun dimineata la 7:00-8:00, gustarea la 10:00-11:00, pranzul la 13:00-14:00, gustarea a doua la 16:00-17:00 si cina la 19:00-20:00. De preferat gustarile sa fie formate dintr-un fruct, ideal unul acrisor, cu continut scazut de calorii.
- Regula fructelor. Este bine sa le mananci intre mese (la gustare) si nu ca desert. Ele pot aduce o cantitate crescuta de energie (calorii), dar aportul crescut de vitamine si minerale este esential organismului. Este de preferat sa le consumi in forma originala, cel mult sub forma de sucuri, mai putin preparate termic, pentru ca astfel isi pierd proprietatile.
- Regula dulcelui. Evita dulciurile dupa ora 17:00. Aduc o cantitate mare de energie pe care organismul nu o poate folosi la acea ora deoarece hormonii care intervin in folosirea lor sunt scazuti in a doua parte a zilei. Astfel, nefiind folosit de organism, „dulcele” se transforma in grasimi care se depun. Este indicat sa mananci dulciuri in prima parte a zilei, inaintea unui efort fizic sau intelectual crescut, glucoza fiind „benzina” creierului si a muschilor.
- Regula „Mananca incet!” Masa trebuie sa fie linistita, fara graba. Sunt suficiente 10-15 minute pentru a manca linistit, cu inghitituri mici, bine mestecate. Nu manca in picioare. Nu manca in fata televizorului, calculatorului, citind sau rezolvand o problema la serviciu. O pauza de 10 minute este binemeritata. Atentie la copii! Daca ii inveti sa manance in fata televizorului pentru „a manca bine”, asa vor manca toata viata si vor deveni obezi!
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinolog
MEDCENTER Bucuresti Berceni
021. 331.05.99
Medic specialist endocrinolog
MEDCENTER Bucuresti Berceni
021. 331.05.99
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
Zincul este un mineral esențial care joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale..
12.09.2024