Reguli de aur pentru un corp minunat
Te-ai ingrasat mult in ultimul timp. Stiai ca responsabile pentru aspectul tau de acum sunt chiar obiceiurile tale alimentare? Vezi unde ai gresit si ce anume trebuie sa schimbi in modul tau de hranire.
16.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 49 secundeE bine oare sa renunti din cand in cand la mese, sa mananci in timp ce mai faci si altceva? Sunt benefice si cu rezultate durabile dietele care slabesc brusc? Exista solutii pentru mentinerea greutatii? Orice intrebare are si un raspuns.
10 greseli pe care sa le eviti
- Niciodata nu sari peste vreo masa, crezand ca vei reduce numarul caloriilor! La cateva ore dupa ora la care trebuia sa mananci, risti sa clachezi si sa ai o mare pofta de mancare careia nu-i vei putea rezista.
- Evita sa mai mananci intre mese, haotic sau sa rontai cate ceva luand asa-zisele gustari. Corpul tau nu va uita caloriile in plus pe care i le furnizezi si va stoca in tesuturile adipoase surplusul de energie.
- Renunta la obiceiul de a mai consuma bauturi dulci sau alcoolice. De ce? Pentru ca acestea au multe calorii. De exemplu, stiai ca 1g de alcool = 7kcal, un pahar de vin = 70 kcal, iar un litru de vin la 10 grade = 600-700 kcal? Bea apa plata sau gazoasa (este o bautura lipsita de calorii), ceai si cafea fara zahar.
- Nu mai prefera alimente care contin multe grasimi, produsele bogate in lipide (untul, smantana). Ce alte obiceiuri nesanatoase mai duc la ingrasare? Combinarea pestelui cu cartofii prajiti, consumarea in aceeasi zi de branza, mezeluri, chipsuri. Pentru a constientiza mai bine pericolul consumului de alimente nesanatoase, e bine sa afli ca numai 1 g de grasime are 9 kcal, iar 1 g de glucide 4kcal.
-
Nu-ti impune sa renunti de tot la alimentele care-ti placeau.
Mananca putin din fiecare. Risti sa apara frustrarile, senzatia ca nu te-ai saturat, iar dupa o perioada de timp cand nu vei mai rezista dorintei puternice de a manca produsul atat de mult “renegat”, vei constata cum brusc incepi sa iei in greutate. - Nu e indicat sa ignori legumele si fructele. Bogate in fibre si vitamine, acestea intaresc sistemul imunitar si in plus ajuta si la scaderea colesterolului din sange. Asa ca reintrodu-le in alimentatie. Dar cate fibre sunt necesare zilnic? 25g de fibre pentru femei si 38 g pentru barbati (cu varste cuprinse intre 19-50 ani). Cei care au peste 51 ani au nevoie de 30 g, iar femeile de 21 g.
- Sa te grabesti cand mananci este o mare greseala. Ca sa i se transmita senzatia de satietate, creierul nostru are nevoie de cel putin 15 minute. Asadar, fa-ti intotdeauna timp pentru a manca si mesteca foarte bine alimentele, chiar savureaza-le.
- Nu e deloc bine sa mananci in fata televizorului sau in timp ce citesti. ~n aceste cazuri nu-ti mai poti da seama nici de calitatea, nici de cantitatea alimentelor. Trebuie sa mananci numai si numai la masa, fara a avea in paralel o alta activitate.
- Nu te duce in supermarketuri fara sa faci dinainte o lista precisa a cumparaturilor, sa mananci pentru ca vor aparea prea multe tentatii carora nu le vei rezista (vei lua si alte produse care-ti fac cu ochiul).
- Gandeste-te cu mult timp inainte din ce alimente se va compune masa ta. In caz contrar, cand ti se va face foame te vei napusti asupra produselor usor de preparat si care, din pacate, au multe calorii.
Fara diete drastice!
Nu apela la regimurile de slabire draconice! Cu cat o dieta este mai drastica, in momentul cand nu vei mai rezista si o vei intrerupe, revenirea la vechile obiceiuri culinare este echivalenta cu ingrasarea. Vei resimti pe propria piele efectele yo-yo.
Ca sa obtii obiectivul mult visat: sa slabesti, trebuie sa alegi un regim care nu-ti va priva organismul de mineralele si vitaminele atat de indispensabile bunei sale functionari. Ca sa-ti mentii greutatea e nevoie sa tii in continuare cont de principiile regimului urmat.
Elena Raluca Dobra
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024