Reechilibrare alimentara: 3 meniuri
Indiferent din ce directie vii, fie ca ai tinut o cura de slabire drastica sau ai avut o perioada de abuzuri si haos culinar, ai nevoie de reechilibrare alimentara. Este un pas de facut în mod obligatoriu daca vrei sa-ti recapeti echilibrul biologic si sa tii la distanta atat kilogramele în plus, cat si problemele de sanatate.
16.12.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeTe simti fara vlaga, desi dormi bine si nici nu depui cine stie ce eforturi care sa-ti sleiasca puterea? Prima întrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca ceea ce mananci în fiecare zi îti aduce întreaga gama de principii nutritive de care organismul tau are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. Pentru ca stim prea bine care este raspunsul, te invitam sa descoperi cum îti poti reechilibra regimul alimentar.
La ce se refera, de fapt
Ideea de baza este sa-ti resetezi de la zero contoarele interne si sa înveti sa-ti reorganizezi meniul, astfel încat sa-ti asiguri un aport zilnic suficient de proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, enzime, fibre si alte substante benefice. Scopul este sa mananci variat, cate un pic din toate, evident în combinatii si cantitati potrivite.
Cele 5 grupe alimentare
Sunt numeroase sistematizari ale alimentelor, în functie de prezenta factorilor nutritivi. Noi ne vom raporta la cea care delimiteaza 5 grupe: cereale (paine, orez, pastele fainoase); fructe; legume, verdeturi si leguminoase; produse lactate; carne, peste, oua, oleaginoase. Ca sa dispui de un nivel optim de energie, sa te simti si sa arati bine, este important sa pui o bifa în dreptul fiecarei grupe alimentare. Si asta deoarece, separat, ele furnizeaza doar o parte din macro- si micronutrientii indispensabili organismului si doar împreuna reusesc sa acopere tot necesarul. Ca sa întelegi mai bine ce presupune acest lucru, îti oferim în cele ce urmeaza trei exemple.
Meniul nr. 1
Mic dejun:
- 1 pahar de suc de grepfrut proaspat stors
- 1 portie de branzica de vaci
- 2 felii de paine integrala cu o lingurita de unt
Pranz:
- 1 portie de morcovi dati pe razatoare
- 1 file de sole sau alt peste alb cu lamaie
- 1 portie de orez brun si 1 portie de fasole verde
- 1 iaurt cu fructe
Gustare:
- 1 mar taiat felii cu pudra de scortisoara
Cina:
- 1 cotlet de curcan la gratar
- 1 portie de ciuperci la gratar cu usturoi si patrunjel
- 1 iaurt cu vanilie
Un aport nutritiv optim include 45-60% glucide, 20-30% lipide, 10-15% proteine, apa si, bineînteles, vitamine si saruri minerale esentiale.
Meniul nr. 2
Mic dejun:
- 1 pahar de suc de portocale proaspat stors
- ceai sau cafea fara zahar adaugat
- 1 iaurt natural mic
- 3 galete de orez expandat
- 1 pumn de fructe uscate
Pranz:
- salata de conopida cu ierburi aromatice
- piept de pui la gratar cu vinete si bulgur
- branzica de vaci
Gustare:
- 1 grepfrut de marime medie
Cina:
- tofu sotat cu legume si muguri de soia
- 1 iaurt natural mic
Meniul nr. 3
Mic dejun:
- ceai sau cafea fara zahar adaugat
- 1 bol mic de cereale integrale cu fructe uscate si lapte de soia
- 1 mar
Pranz:
- 1 ou ochi
- salata verde cu jumatate de avocado si un strop de sos vinegreta
- 2 felii de paine integrala
- 1 portie de branzeturi cu continut redus de grasime
Gustare:
- salata de fructe (mere, pere, portocale, kaki etc.)
Cina:
- file de somon cu sos de marar
- dovlecel gratinat
- 1 iaurt natural mic
Poti considera ca ai o alimentatie echilibrata atunci cand ceea ce mananci nu determina o crestere ponderala cu peste 15% din greutatea ideala, dar nici o scadere mai mare de 10% din aceasta.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024