Oregano, beneficii remarcabile pentru corp și minte
Oregano este cunoscut în mod special ca plantă aromatică folosită ca ingredient culinar, însă acesta întrunește și calitățile unei plante medicinale. Cu mult înainte de deveni un ingredient specific bucătăriei mediteraneene, oregano era folosit ca remediu naturist datorită beneficiilor sale descoperite în urmă cu câteva mii de ani. Totodată, aceste beneficii au contribuit și la creșterea popularității sale ca ingredient culinar, însă în acest domeniu principalul său atu este aroma specifică pe care o conferă preparatelor.
25.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 32 secundePe post de condiment, oregano este folosit atât în stare proaspătă cât și uscată, însă datorită aromei sale puternice se adaugă în cantități relativ mici. Pentru a profita însă din plin de beneficiile sale, din oregano se prepară și ulei esențial, care este folosit preponderent ca remediu naturist.
Pentru a afla mai multe despre oregano și beneficiile sale, te invităm să parcurgi în continuare acest articol care te va pune la curent cu tot ce trebuie să știi.
Despre oregano, în câteva cuvinte
Oregano este o plantă perenă specifică zonelor de deal și munte, care își are originea în zona mediteraneană, dar și în regiunile din sudul și centrul Asiei. La noi mai este cunoscut sub denumirea de „măghiran sălbatic” sau „busuioc de pădure”, fiind folosit inițial în scopuri terapeutice și abia după aceea ca ingredient culinar. Planta atinge între 20 și 80 de centimetri în înălțime, iar principala parte vegetală care se folosește de la oregano sunt frunzele, care conțin ulei eteric ce le conferă aroma specifică. Acestea au 1-4 centimetri lungime, formă ovală ascuțită în partea inferioară și margini netede sau ușor dințate.
Interesant este că aroma de oregano devine mai puternică atunci când frunzele sunt uscate, iar intensitatea variază în funcție de diferiți factori. În general, plantele cultivate în zone cu un climat mai rece au o aromă mai slabă, în timp ce aroma plantelor provenite din zone mai calde este foarte pronunțată.
Există dovezi că oregano era folosit încă din antichitate de greci și romani ca plantă medicinală. Chiar și denumirea sa provine din limba greacă, fiind o combinație între „oros”- care înseamnă „munte” – și „ganos”- care înseamnă „bucurie” sau „plăcere”.
Așadar, oregano era considerat de pe atunci o bucurie pe care muntele o oferea oamenilor, având în vedere beneficiile sale și zonele în care această plantă crește.
Ce conține oregano
Spuneam mai devreme că aroma specifică frunzelor de oregano este dată de uleiul eteric, care este un compus natural din care fac parte mai multe ingrediente. Este vorba de timol, carvacol, ocimen, limonen, cariofilen și pinenă – substanțe cărora le sunt atribuite puternice proprietăți antimicrobiene. În același timp, oregano conține acizi fenolici precum acidul rozmarinic și alte flavonoide cu efect antioxidant.
Desigur, nu puteau lipsi din structura sa nici substanțele nutritive, reprezentate de vitamine și minerale. Mai exact, oregano este o bună sursă de vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamina K, cărora li se adaugă vitaminele B6 și B9. De asemenea, oregano mai conține și minerale precum fier, magneziu, calciu și potasiu, dar și fibre vegetale.
Ce beneficii aduce consumul de oregano
Fie că îl folosești pe post de condiment în mâncare, fie că îl utilizezi ca ulei esențial, oregano aduce o serie de beneficii organismului datorită substanțelor naturale pe care le conține. Aceste beneficii sunt mai bine puse în valoare de uleiul esențial de oregano întrucât acesta concentrează o cantitate mai mare de astfel de substanțe. Aceasta nu înseamnă că oregano folosit în formă uscată sau proaspătă ar conține mai puține substanțe, dar acesta nu poate fi consumat decât în cantități mici având în vedere aroma puternică, în timp ce uleiul esențial este mai concentrat.
Protecția împotriva agenților patogeni
Frunzele uscate și uleiul de oregano au un puternic efect antimicrobian datorită substanțelor aromatizante în special timolului și carvacrolului. Se remarcă în special acțiunea antibacteriană, datorită căreia oregano este considerat un adevărat antibiotic natural. S-a dovedit eficient împotriva E. Coli și stafilococului auriu – două din cele mai răspândite bacterii care provoacă infecții. De asemenea, oregano este privit și ca o posibilă soluție împotriva bacteriilor care au dezvoltat rezistență la antibiotice.
În același timp, oregano este eficient și împotriva virusurilor și fungilor, protejând astfel împotriva infecțiilor și favorizând vindecarea acestora.
Susținerea sistemului digestiv
Multe dintre tulburările digestive au la bază o infecție bacteriană provocată de bacteria Helicobacter pylori. În general, aceasta este bine tolerată de organism, fiind prezentă în tractul digestiv al multora dintre noi, însă în unele cazuri provoacă infecții la nivelul mucoasei gastrice sau al duodenului. Simptome precum greața, vărsăturile, balonarea, diareea sau arsurile gastrice sunt specifice unor astfel de infecții, care pot fi prevenite sau ameliorate prin consumul de oregano, care acționează împotriva bacteriei Helicobacter pylori. În același timp, oregano are și proprietăți carminative prin care facilitează eliminarea gazelor din stomac și intestine, ameliorând astfel balonarea, flatulența și eructația excesivă.
Reducerea stresului oxidativ
Acidul rozmarinic și alte flavonoide conținute de oregano au efect antioxidant, prin care susțin sistemul imunitar și totodată previn apariția unor boli cronice datorate creșterii numărului de radicali liberi. Aceștia sunt compuși care se formează sau pătrund în organism în diferite circumstanțe, iar aici se atașează de celule sau alte molecule din corp, declanșând o reacție chimică. În urma unei astfel de reacții, celulele își modifică structura și evident că nu vor mai funcționa normal. Acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor se numește stres oxidativ, iar dacă nu este ținută sub control duce la apariția unor forme de cancer și a altor boli cronice.
Substanțele antioxidante asigură un astfel de control prin faptul că neutralizează radicalii liberi și împiedică înmulțirea acestora, implicit daunele pe care le pot produce la nivelul celulelor.
Prevenirea formării plăcilor de aterom
Plăcile de aterom sunt depuneri de colesterol formate în interiorul vaselor de sânge. Acestea îngustează vasele și le fac mai rigide, ceea ce duce la creșterea presiunii sângelui și apariția hipertensiunii arteriale. În același timp, fragmente din aceste plăci se pot desprinde fiind purtate de fluxul sanguin către vasele de sânge mai mici, pe care la înfundă. Aceasta este principala cauză de accident vascular sau infarct – evenimente cardiace grave care pot avea un deznodământ fatal.
Așadar, totul pornește de la colesterolul în exces din sânge, care se depune în interiorul vaselor sanguine, iar acest proces este favorizat de aceiași radicali liberi. Aceștia oxidează moleculele de colesterol, făcându-le să adere la pereții vaselor de sânge și să formeze în timp plăcile de aterom. Prin efectul antioxidant de care am amintit mai sus, oregano protejează și sănătatea sistemului cardiovascular, prevenind depunerea colesterolului și toate complicațiile ce pot surveni ulterior.
Înainte de a deveni un condiment cunoscut în întreaga lume, oregano a fost multă vreme utilizat ca plantă medicinală datorită proprietăților sale antimicrobiene care previn și combat infecțiile bacteriene și virale, precum și micozele cauzate de ciupercile parazite. În același timp, oregano are efecte benefice asupra digestiei tot datorită acțiunii antibacteriene și asigură protecție împotriva radicalilor liberi prin efectul antioxidant. Contribuie astfel la prevenirea unor afecțiuni cronice, inclusiv a unor forme de cancer și a bolilor cardiovasculare datorate depunerii de colesterol in vasele de sânge.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024