Încercarea de a mări rata metabolică în scopul scăderii în greutate nu este nouă, genul acesta de dietă de slăbit fiind încercat în diverse variante de mai mulți nutriționiști. În cazul de față, deși rezultatele nu sunt întotdeauna excepționale, se pune accentul pe alimente sănătoase și pe activitate fizică intensă măcar de trei ori pe săptămână, ambele având cu certitudine un efect pozitiv asupra organismului.
18.12.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 0 secundeÎn centrul dietei de slăbit este consumul unor anumite alimente care promit să ajute la accelerarea metabolismului , fără ca știința să poată explica un astfel de efect. Planurile alimentare nu sunt foarte simple, așa încât rămâne de văzut în ce măsura ele pot fi respectate pe termen lung. În principiu, promisiunea este de a se pierde 9 kilograme pe lună, ceea ce este destul de mult. Celor care eșuează li se sugerează să ia de la capăt programul, până când se ajunge la pierderea unui număr adecvat de kilograme. Pe termen lung, menținerea se va efectua fie prin aplicarea unei săptămâni de dietă lunar, fie a ciclului complet de 4 săptămâni, o dată la 6 luni.
Dieta de slăbit are 3 faze, repetate săptămânal, în fiecare fază mâncându-se anumite alimente și făcându-se sport. Dimensiunile porțiilor vor varia.
Faza 1 – Luni, marți
Scopul: scăderea stresului în organism și, implicit, a sintezei de cortizol. Se pregătește corpul pentru fazele următoare. Se stimulează activitatea tiroidei.
Faza 2 – miercuri, joi
Faza 3 – vineri, sâmbătă, duminică
Ca în orice altă dietă de slăbit, și aici există o listă de alimente interzise sau care în orice caz trebuie evitate în măsura posibilităților: produsele din grâu și porumb, lactatele, produsele din soia, fructele uscate și sucurile din fructe, zahărul și orice îndulcitor, cofeina, băuturile alcoolice și alimentele fără grăsime. Pentru vegetarieni sunt totuși permise trei alimente din soia: tempeh, tofu și edamame, care trebuie întotdeauna să fie organice.
La sfaturile de consum alimentar, se adaugă și câteva sfaturi generale, de altfel foarte sănătoase:
Motivele care duc la scăderea ponderală în această dietă de slăbit sunt numeroase: întâi că sunt prevăzute multe alimente bogate în fibre. Apoi, sunt excluse alimentele procesate care în mod tradițional sunt sărace nutrițional și bogate în calorii. Introducerea unui program de exerciții fizice induce o cheltuială de calorii care poate cu ușurință determina un deficit caloric, în condițiile unei diete destul de ușoare din punct de vedere energetic. În fine, buna hidratare poate scădea apetitul. Chiar dacă nu duc direct la slăbire, mai sunt și alte aspecte pozitive ale acestei diete. Ea cuprinde fructe și legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, toate fiind componente ale unei diete adecvate. Fibrele au influență și pe menținerea unei microbiote sănătoase, ca și pe un mai bun control al glicemiei.
Exista însă și unele aspecte negative, cum ar fi eliminarea soiei, care este un aliment cu valoare nutritivă ridicată și cu diferite efecte sanogenetice. Nici eliminarea completă a cofeinei nu este de dorit, întrucât studiile actuale arată că ea poate proteja față de anumite boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer etc.)
În concluzie, este vorba de o dietă sănătoasă, care combină diferite alimente bogate în nutrienți utili cu un regim de activitate fizică intensă. Desigur, aderența la regim poate fi diferită, ca și rezultatele obținute.
Faza 1
Faza 2
Faza 3
Data publicarii: 18.12.2020
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
20.06.2025