Mustul și antioxidanții săi
Toamna se coc strugurii și tot toamna se pune la făcut vinul. Nu înainte de a trece prin etapa de must, adică de suc de struguri puțin fermentat. Este bun sau nu mustul?! Întrebarea are un singur răspuns: DA!
17.10.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeȘi în cele ce urmează o să încercăm să vă convingem că nu ne referim exclusiv la gustul și aroma care sunt absolut nemaipomenite, dar și la acțiunea pe care mustul o are asupra organismului.
Must făcut „ca la carte”
Pentru un musta “ca la carte”, este de reținut faptul că strugurii, înainte de stoarcere, trebuie spălați pentru a îndepărta substanțele cu care au fost stropiți și eventualele microorganisme care se pot găsi pe suprafața lor. Dacă urmărim să bem doar vinul, această etapă este opțională, deoarece în procesul de limpezire a vinului, chimicalele se îndepărtează, iar microorganismele se inactivează în timp. Dar dacă avem în obiectiv să bem must, cu certitudine nu ne dorim să consumăm, în fapt, o soluție diluată de piatră vânătă! După care trebuie să îndepărtăm boabele denaturate care au mucegăit sau sunt stricate. Vă recomand să faceți must doar din struguri speciali de vin, și nu din struguri de masă. În plus, pentru must sunt de preferat strugurii negri, așa cum vom vedea în continuare. Odată obținut sucul, acesta poate fi băut ca atare sau poate fi îmbuteliat și pus la rece pentru a fi băut ulterior.
Atenție! Chiar dacă este pus la rece, mustul fermentează, sub acțiunea florei preexistente pe boabele de strugure. De aceea, recipientele cu must nu trebuie închise ermetic, ele putând exploda. Din fermentația glucozei rezultă și bioxid de carbon, care dă un gust plăcut, acidulat, dar care, acumulându-se, trebuie să găsească o modalitate de a se elimina treptat.
Ce conține mustul (sucul de struguri)?
Mustul are, alături de apă, o cantitate ridicată de glucoză, care-l face relativ calorigen (100 ml depășesc cu puțin 50 kcal). Dar virtuțile sale sanogenetice îl recomandă din plin.
Mustul conține cei mai mulți compuși antioxidanți din vin, acei compuși mult studiați în ultimele decenii și care au ca principale acțiuni scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și fortificarea mușchiului inimii. Evident, alături de efectul anticanceros prezent mai ales pe prostată, sân, plămân și ficat.
Mustul oferă toate aceste binefaceri, fără dezavantajele evidente ale consumului de alcool (probleme hepatice, alcoolism, accidente etc). Resveratrolul, catehinele și epicatehinele, antioxidanții vinului roșu, se găsesc în must în cantități mai reduse, de aceea mustul trebuie consumat în cantitate ceva mai mare.
Dacă vă gândiți la must din punct de vedere al caloriilor, nu neglijați faptul că și băuturile alcoolice au așa ceva, îndeosebi datorită moleculelor de alcool etilic.
Dacă mustul va îngrijorează din cauza efectelor sale laxative, gândiți-vă că acestea sunt ușoare și reprezintă o cale firească de detoxifiere.
Resveratrolul din must, antioxidantul-minune
Substanța este considerată o cheie a sporirii duratei de viață, ea stimulând enzima Sir2, enzima longevității. Cu toții ne dorim să trăim mai mult și să avem o bătrânețe sănătoasă.
Produsele din struguri ne pot ajuta în acest sens, iar mustul, o băutură naturală tradițională, reprezintă o modalitate excelență prin care ne putem bucura de beneficiile resveratrolului.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024