Mustul si antioxidantii sai
Toamna se coc strugurii si tot toamna se pune la facut vinul. Nu inainte de a trece prin etapa de must, adica de suc de struguri putin fermentat. Este bun sau nu mustul?! Intrebarea are un singur raspuns: DA!
20.08.2013
6460


Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secunde
Si in cele ce urmeaza o sa incercam sa va convingem ca nu ne referim exclusiv la gustul si aroma care sunt absolut nemaipomenite, dar si la actiunea asupra organismului.
Must facut „ca la carte”
In primul rand, e de retinut ca strugurii, inainte de stoarcere, trebuie spalati pentru a indeparta substantele cu care au fost stropiti si eventualele microorganisme care se pot gasi pe suprafata lor. Daca urmarim sa bem doar vinul, aceasta etapa este optionala, deoarece in procesul de limpezire a vinului, chimicalele se indeparteaza, iar microorganismele se inactiveaza in timp. Dar daca avem in obiectiv sa bem must, cu certitudine nu ne dorim sa consumam, in fapt, o solutie diluata de piatra vanata! Dupa care trebuie sa indepartam boabele denaturate care au mucegait sau sunt stricate. Va recomand sa faceti must doar din struguri speciali de vin, si nu din struguri de masa. In plus, strugurii negri sunt intotdeauna de preferat, asa cum vom vedea in continuare. Odata obtinut sucul, poate fi baut ca atare sau poate fi imbuteliat si pus la rece pentru a fi baut ulterior.
Atentie! Chiar daca este pus la rece, mustul fermenteaza, sub actiunea florei preexistente pe boabele de strugure. De aceea, recipientele nu trebuie inchise ermetic, ele putand exploda. Din fermentatia glucozei rezulta si bioxid de carbon, care da un gust placut, acidulat, dar care, acumulandu-se, trebuie sa gaseasca o modalitate de a se elimina treptat.
Ce contine sucul de struguri?
Mustul are, alaturi de apa, o cantitate ridicata de glucoza, care-l face relativ calorigen (100 ml depasesc cu putin 50 kcal). Dar virtutile sale sanogenetice il recomanda din plin. El contine cei mai multi compusi antioxidanti din vin, acei compusi mult studiati in ultimele decenii si care au ca principale actiuni scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului si fortificarea muschiului inimii.
Evident, alaturi de efectul anticanceros prezent mai ales pe prostata, san, plaman si ficat. Mustul ofera toate aceste binefaceri, fara dezavantajele evidente ale consumului de alcool (probleme hepatice, alcoolism, accidente etc). Resveratrolul, catehinele si epicatehinele, antioxidantii vinului rosu, se gasesc in must in cantitati mai reduse, de aceea mustul trebuie consumat in cantitate ceva mai mare. Daca va ganditi la calorii, nu neglijati faptul ca si bauturile alcoolice au asa ceva, indeosebi datorita moleculelor de alcool etilic. Iar daca mustul va ingrijoreaza din cauza efectelor sale laxative, ganditi-va ca acestea sunt usoare si reprezinta o cale fireasca de detoxifiere.
Resveratrolul, antioxidantul-minune
Substanta este considerata o cheie a sporirii duratei de viata, ea stimuland enzima Sir2, enzima longevitatii. Cu totii ne dorim sa traim mai mult si sa avem o batranete sanatoasa. Produsele din struguri ne pot ajuta in acest sens, iar mustul, o bautura naturala traditionala, reprezinta o modalitate excelenta prin care ne putem bucura de beneficiile resveratrolului.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
dr_corinazugravu@yahoo.com

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021