Mișcarea susținută modifică în bine flora intestinală

Timp estimat de citire:

1 minut, 9 secunde

Dacă aveai nevoie de un motiv în plus să te apuci de sport, acum ai unul foarte serios. Oamenii de știință de la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, au descoperit că activitatea fizică regulată acționează favorabil asupra compoziției microbiotei intestinale, determinând un lanț de efecte metabolice foarte interesante.

Cercetătorii au recrutat mai multe femei supraponderale, sedentare până atunci, pe care le-au invitat să ia parte, timp de șase săptămâni, la un program de  exerciții de anduranță (ciclism). Acestea s-au antrenat la o intensitate determinată de capacitatea lor de cardiorespiratorie, fără a-și schimba obiceiurile alimentare.

Înainte de începerea programului și după încheierea lui, specialiștii au analizat componența florei intestinale în cazul tuturor participantelor, observând cu această ocazie un fenomen dual asociat exercițiului fizic. Mai exact, s-a constatat că la finalul experimentului prezența bacteriei Akkermansia a fost semnificativ mai mare. Aceasta este una dintre bacteriile considerate „prietenoase”, pe care studiile anterioare o corelează cu o sănătatea metabolică mai bună și un risc mai mic de diabet zaharat de tip 2.

Pe de altă parte, s-a produs și o reducere notabilă a concentrației bacteriilor Proteobacteria, considerate „rele”. Conform specialiștilor, cel puțin o parte din ele ar interveni în mecanismele procesului inflamator, contribuind astfel la apariția și întreținerea unor probleme de sănătate.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate