Minus 500 calorii pe zi: cum sa-ti creezi un meniu dietetic
Daca nu-ti plac foarte tare dietele de slabire, insa ti-ai stabilit ca obiectiv sa slabesti, inseamna ca ti se potriveste un regim de viata echilibrat, sanatos si, mai ales, dietetic. Cu atat de multe tentatii gastronomice, este destul de greu sa te abtii, in special atunci cand nu tii o dieta stricta, in cadrul careia stii exact ce, cand si cat mananci.
05.10.2011
43689


Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeSlab sau Gras iti sare in ajutor! Iti propunem cateva trucuri culinare ce te vor tine departe de ispite si te vor face sa economisesti si 500 de calorii pe zi – chiar si mai mult, daca te tii de treaba si iti urmezi obiectivul. Economisind 500 de calorii pe zi, vei avea mai putin cu aproximativ o jumatate de kilogram, dupa numai o saptamana in care nu te-ai infometat tinand o dieta restrictiva si ti-ai satisfacut, in mare parte, poftele.
Am impartit sugestiile in trei parti, in functie de momentul zilei. Exceptand noaptea, cand nu ar trebui sa ciugulesti nimic, poti manca satios la micul dejun, pranz si cina, plus una-doua gustari pe parcursul zilei, ceea ce iti va mentine senzatia de satietate si metabolismul la un nivel performant.
Dimineata
Te-ai uitat vreodata pe lista de ingrediente ale cerealelor “de regim” din supermarket? In ciuda numelor ce inspira sanatate si o stare de bine, majoritatea contin… zahar! Uita de cerealele super procesate si mizeaza pe cereale integrale, fara niciun fel de adaosuri, cu iaurt degresat si o mana de migdale crude sau fructe uscate. Un mic dejun sanatos si dietetic!
Uita de: cereale procesate, cu adaos de zahar; omleta taraneasca; briose; cornuri cu gem sau ciocolata; cafea cu zahar – aprox. 250 kcal fiecare portie.
Inlocuieste-le cu: cereale integrale; iaurt degresat; ceai din plante; omleta cu branzica de vaci; omleta din albusuri; salata de fructe – aprox. 150 kcal fiecare portie.
La pranz
Daca preferi sa comanzi mancare la birou sau sa iei masa in oras cu prietenele, este cazul sa iti schimbi aceste obiceiuri deloc bune pentru silueta ta. Atunci cand cumparam mancare intr-un mod compulsiv, ne este mai greu sa tinem socoteala caloriilor sau, in multe cazuri, chiar si sa ne oprim din mancat atunci cand ne simtim satui. Ce e de facut? Ia-ti pachetel cu mancare de acasa, ca la scoala sau comanda o simpla salata, fara extra topping-uri!
Uita de: pulpa de pui cu cartofi prajiti; salata cu multe topping-uri cumparata de la fast-food; sandvis cu sunca, garnitura si sos cumparat de la magazin; alimente procesate si ambalate – aprox. 500 kcal fiecare portie.
Inlocuieste-le cu: legume inabusite cu piept de pui la gratar; salata facuta in casa, cu o lingurita de ulei de masline extravirgin; sandvis cu paine integrala, cruditati si piept de pui fiert; mancare de spanac – aprox. 350 kcal portia.
Gustarile de peste zi
Pe parcursul zilei, ia una sau doua gustari care sa-ti mentina metabolismul la un nivel ridicat. In special dupa-amiaza, cand incepi sa resimti si oboseala acumulata peste zi, simtim cel mai acut si nevoia de a rontai “ceva bun”.
Uita de: dulciuri; chips-uri; covrigei; sucuri indulcite – aprox. 250 kcal.
Inlocuieste-le cu: o banana; cateva migdale crude; fistic; fructe; popcorn cu sare – aprox. 100 kcal.
Seara
Cand ajungi seara acasa, este important sa-ti pastrezi disciplina de care ai dat dovada peste zi si sa nu dai iama in bunatatile hipercalorice din frigider sau cuptor. Alege mai degraba mancaruri sarace in calorii, salate dietetice si supe usoare, care sa-ti potoleasca foamea si sa nu-ti incarce organismul pe perioada noptii.
Uita de: tochitura cu mamaliguta; lasagna; paste bolognese – aprox. 350 kcal portia.
Inlocuieste-le cu: supa de rosii si taietei din faina integrala; salata verde cu ton; mere coapte cu o lingurita de zahar caramelizat – aprox. 250 kcal portia.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent
28.09.2023