Mese de sarbatori bogate si sanatoase
Preparate culinare care mai de care mai apetisante si cu arome ametitoare vor incarca mesele si de Craciun, si de Revelion. Te gandesti ca nu-ti va fi deloc simplu sa le rezisti? Ei bine, nici nu este cazul. Nu-ti interzice nimeni sa te atingi de ele. Totul e sa ramai in control.
20.12.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 39 secundePe langa momentele de bucurie petrecute alaturi de familie si prieteni dragi, sarbatorile de iarna aduc, de obicei, si cateva kilograme in plus. Si asta deoarece, conform datinei, intrunirile au loc in jurul unor mese care gem de bunatati: aperitiv rece, ciorba, friptura cu garnitura si desert. „Consumate intr-un interval scurt de timp si mai multe zile la rand, aceste patru feluri de mancare, incluse in mod traditional in meniul de sarbatori la romani, sunt combinatia ideala pentru disconfort abdominal si ingrasare rapida”, atentioneaza dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Clinica KiloStop.
Aperitivele, primul hop
De la Mos Craciunii cu caciulite din sunca, ochi de masline si barbi de icre, casute acoperite cu tigle din salam, oua vesele si salate de boeuf inflorate pana la mezelurile aranjate ca buchete de flori, toate sunt menite sa starneasca aprecierea mesenilor de sarbatori. „Nu va lasati pacaliti de estetica impresionanta. Sunca, salamurile, carnatii, crenvurstii si toate celelalte produse procesate din carne sunt considerate cel mai nociv tip de carne, iar maionezele si dressingurile contin foarte multe grasimi, sare si substante nesanatoase”, ne indeamna specialistul.
„Mananca dulciurile pe post de gustare. Lasa organismului ragaz 2-3 ore sa digere ce a consumat la micul dejun sau la pranz si mananca o tarta cu fructe sau 2 tablete de ciocolata in loc de gustare, nu mai tarziu de ora 18, daca vrei sa nu se depuna sub forma de grasime pe abdomen sau coapse.”
Vaneaza legumele!
Pe platourile generoase cu aperitive exista aproape intotdeauna rosii umplute cu salata de vinete si ardei gras umplut cu branza si marar. Acestea trebuie sa fie prima optiune, mai ales daca sunt preparate cu branza slaba si maioneza dietetica. „Alegeti ciupercile fripte si umplute cu legume, salatele de cruditati si salata de boeuf dietetica. Legumele, pe langa aportul de vitamine si minerale, au marea calitate de a stimula tranzitul intestinal, datorita continutului bogat in fibre alimentare, solubile si mai ales insolubile”, puncteaza medicul. In acest sens, radacinoasele, cum ar fi morcovii, pastarnacul sau telina, ar fi cele mai recomandate, insa nu ar trebui neglijate nici varza sau conopida, care aduc o cantitate importanta de fibre si de apa.
Ocoleste icrele!
Icrele negre sau caviarul au peste 230 de calorii la 100 de grame si 15% grasimi, in top aflandu-se icrele de Manciuria care au 255 de calorii la aceeasi cantitate. Dezavantajele cele mai mari ale consumului de icre sunt continutul relativ ridicat de colesterol si prezenta unei cantitati mari de sodiu si de clor in cazul caviarului si a icrelor conservate.
„Preparatele traditionale pe baza de organe, precum toba sau caltabosul, se digera greu si contin cea mai mare cantitate de colesterol «rau». In plus, ficatul, rinichii, splina sau burta contin grasimi saturate in cantitati semnificative.”
Exclude fainoasele!
Feliile de paine taiate in forme fanteziste si acoperite cu creme ademenitoare sunt o dubla capcana calorica. „Pe de-o parte, painea alba vine cu un aport caloric de 66 de calorii la o singura felie, iar pe de alta parte este, de obicei, acoperita cu preparate cremoase, cu mult ulei sau, si mai rau, cu diverse tipuri de carne procesata, cu efecte nocive aproape incalculabile asupra sanatatii”, explica nutritionistul.
Ciorbele, prea satioase
Felul doi in meniul sarbatorilor de iarna sunt ciorbele care ar fi, in principiu, o metoda excelenta de control al greutatii daca nu ar fi atat de consistente. Potrivit medicului, ciorbele din oase de porc, de fasole cu carnati, de perisoare sau de burta au mai multe calorii decat friptura la cuptor cu garnitura de legume la gratar. Un singur polonic sau 100 ml din fiecare iti poate aduce, in medie, 300 de calorii, comparativ cu 80-100 furnizate de o supa slaba de legume sau peste.
„Branzeturile grase au intre 40% si 60% grasimi in substanta uscata, adica branza de burduf, feta, cascavalul, branza Brie, gorgonzola si Roquefort. Ele aduc in organism mai multe grasimi decat o friptura consistenta, prin urmare, este greu sa gasesti ceva care sa te ingrase mai repede si mai mult decat acestea.”
Friptura, grea incercare
Dupa ce farfuriile de ciorba dispar de pe masa, urmeaza artileria grea a meniurilor de sarbatoare, mai precis fripturile impanate cu grasimi saturate. „Carnea de vita si de porc este o carne rosie bogata in grasimi saturate. Consumata in exces, aceasta creste riscul aparitiei bolilor de inima, fiind asociata si cu cancerul, in special de colon, pancreas, stomac si esofag. Potrivit normelor internationale, ar trebui sa consumam cel mult 300 g de carne rosie pe saptamana pentru a evita imbolnavirile”, semnaleaza dr. Laura Ene. Pentru a ne mentine in limitele unui aport caloric rezonabil, ea recomanda fripturile slabe, rumenite la gratar sau la cuptor, cu evitarea, pe cat posibil, a organelor si produselor derivate prajite sau preparate in stil traditional.
Deserturile, lovitura de gratie
Tot din artileria grea a meniurilor de sarbatoare fac parte si deserturile. Cel mai des intalnit comportament alimentar excesiv este strans legat de produsele care contin o cantitate mare de zahar rafinat. „Ciocolata, bomboanele, prajiturile, torturile si toate acele dulcegarii seducatoare sunt principalele responsabile pentru kilogramele in plus acumulate de sarbatori. Incercati sa inlocuiti dulciurile cu salate de fructe si iaurt degresat”, atrage atentia medicul. Dulceata fructelor amestecate cu un iaurt cremos poate concura la gust cu cel mai rafinat tort, insa acestea nu vor aduce niciun sfert din bagajul caloric.
Natalia Talmacec
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024