logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          iulie 3, 2025
          sisteme de grupe de sange

          Oamenii de știință au descoperit o nouă grupă de sânge

          iunie 23, 2025
          lumina emisă de creier

          Lumina secretă a creierului: o nouă frontieră în înțelegerea sănătății mintale

          iunie 18, 2025
          contraceptive orale

          „Bebelușii Ozempic”: De ce contraceptivele orale ar putea să nu mai funcționeze eficient

          iunie 16, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii

          Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii

          iulie 11, 2025
          Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          iunie 20, 2025
          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          iunie 10, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Beneficiile pe care ți le oferă consumul de cartof dulce

          Beneficiile pe care ți le oferă consumul de cartof dulce

          iulie 11, 2025
          Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor

          Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor

          iulie 11, 2025
          Beneficiile consumului de clementine

          Beneficiile consumului de clementine

          iulie 11, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          iunie 25, 2025
          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          iunie 20, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • tensiunea arterială la femei

          Tensiunea arterială la femei: care sunt valorile normale în funcție de vârstă

          iulie 11, 2025
          semne că ai cortizol crescut

          Cortizol crescut: semne pe care corpul nu le poate ascunde

          iulie 1, 2025
          obiceiuri care afectează ficatul

          5 obiceiuri zilnice care îmbolnăvesc ficatul

          iunie 20, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • imaginea corporală și stima de sine

          Gras sau slab? Echilibru sau extreme?

          mai 23, 2025
          ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
sanatate

Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

În ultimii ani, glutenul a fost pus la zid cu diferite ocazii, în cadrul discuțiilor despre alimentația sănătoasă. S-a conturat o adevărată tendință în demonizarea lui. Drept urmare, tot mai mulți oameni au adoptat dieta fără gluten. De multe ori, fără a ști dacă au sau nu cu adevărat nevoie de un regim atât de strict.

13.06.2025

Natalia Talmacec
renunțarea la gluten
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

6 minute, 41 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook
Cuprins
1. Ce este boala celiacă?
2. Cum se diagnostichează boala celiacă?
3. Ce este intoleranța la gluten?
4. Cum se stabilește diagnosticul de intoleranță la gluten?
5. Sensibilitate extremă la gluten
6. Ar trebui să renunți la gluten, așa preventiv?
7. Ce este de făcut dacă ai simptome?

Să urmezi o dietă fără gluten nu-i tocmai simplu. Asta implică eliminarea multor alimente comune – precum pâinea, pastele, pizza sau tăițeii – care conțin gluten, o proteină prezentă în principal în grâu, orz și secară. De fapt, trebuie excluse toate prdusele derivate din acestea, care nu sunt deloc puține la număr. Așadar, este o misiune complicată și, la drept vorbim, costisitoare. Alternativele la produsele cu gluten sunt mult mai scumpe. E suficent să te plimbi un pic în hipermarket pe la raionul cu produse gluten-free, ca să observi ce impact financiar poate genera o astfel de dietă.

Totuși, nu toți cei care decid să urmeze o dietă fără gluten au o afecțiune diagnosticată. În cazul în care te confrunți cu greață, balonare sau dureri de stomac după ce consumi alimente care conțin gluten,  e posibil să fie vorba fie de o intoleranță la gluten, fie de boala celiacă.

Deși intoleranța la gluten și boala celiacă au simptome asemănătoare, doar una dintre ele poate duce la afectarea intestinelor și la malnutriție. Așadar, care este diferența?

Ce este boala celiacă?

ce este boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună. Asta înseamnă că organismul începe să atace în mod eronat celulele și țesuturile sănătoase – în acest caz, de la nivelul intestinului subțire – provocând inflamații.

Potrivit estimărilor, între 0,7 și 1% din populație s-ar confrunta cu această afecțiune. Provocatoare de altfel.

Dacă suferi de boala celiacă, consumul de alimente care conțin gluten poate afecta vilozitățile intestinale. Vorbim de niște structuri de dimensiune foarte mici care acoperă întreaga suprafață internă a intestinului subțire, care ajută corpul să absoarbă nutrienții.

În cazul acestei afecțiuni, după o masă ce conține gluten, este posibil să apară probleme digestive precum diareea, balonarea, greața, gazele intestinale și durerile abdominale.

Glutenul poate provoca și simptome non-digestive, cum ar fi: dificultăți de concentrare (așa-numita „ceață mintală”), dureri de cap, dermatită herpetiformă (o erupție cutanată cu mâncărimi și bășici), dureri articulare și oboseală.

Pe termen lung, dacă boala celiacă nu este tratată, poate duce la malnutriție, deoarece vilozitățile intestinale deteriorate nu mai pot absorbi nutrienții din alimente. De asemenea, poate scădea densitatea minerală osoasă și a fost asociată cu tulburări neurologice, precum epilepsia sau demența.

Cum se diagnostichează boala celiacă?

Pentru un diagnostic corect, este esențial ca glutenul să nu fi fost eliminat din alimentație. Doar așa se poate observa efectul său asupra sistemului digestiv.

Diagnosticul implică teste de sânge, urmate de biopsii ale intestinului subțire realizate cu ajutorul unui endoscop (un instrument prevăzut cu o cameră care permite vizualizarea în interiorul corpului).

Analizele de sânge urmăresc prezența unor antigene – markeri ai reacției la gluten – în timp ce biopsia inspectează eventualele leziuni ale vilozităților intestinale.

În unele cazuri, se poate folosi o endoscopie cu capsulă, în care pacientul înghite o cameră de dimensiunea unei pastile, ce permite examinarea intestinului și identificarea eventualelor daune.

Ce este intoleranța la gluten?

ce este intoleranța la gluten

Persoanele cu intoleranță la gluten prezintă simptome similare celor din boala celiacă. Diferența constă în faptul că, după consumul de gluten, nu se declanșează un răspuns autoimun și nu apare deteriorarea intestinului. Această afecțiune este cunoscută uneori sub denumirea de sensibilitate non-celiacă la gluten.

Deși lipsesc datele privind prevalența sensibilității la gluten, studiile sugerează că 0,5-6% din populația globală ar putea avea această afecțiune. Conform unor studii, sensibilitatea la gluten este mai frecventă la adulți și mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Mai trebuie subliniat și faptul că datele au mai arătat că dintre persoanele cu sensibilitate la gluten autodeclarată, doar 25% au îndeplinit criteriile de diagnostic.

Cum se stabilește diagnosticul de intoleranță la gluten?

Ca prim pas, medicii exclud boala celiacă și alergiile la grâu în cazul unei persoane cu simptome asociate consumului de gluten.După excluderea acestor afecțiuni, se poate recomanda un regim de eliminare a glutenului, sub supravegherea unui dietetician acreditat, pentru a observa dacă simptomele se ameliorează.

Un diagnostic formal de intoleranță la gluten poate fi confirmat doar printr-un studiu alimentar extrem de complex, care compară efectele glutenului cu un placebo, pe o perioadă de minimum opt săptămâni.

Acest tip de studiu științific este foarte laborios și, din acest motiv, este rar utilizat. Așadar, mulți oameni aleg pur și simplu să elimine glutenul, fără un diagnostic oficial.

Sensibilitate extremă la gluten

Boala celiacă este mai severă decât intoleranța la gluten, iar sensibilitatea variază de la o persoană la alta.

Chiar și urmele de gluten pot declanșa simptome. Prin urmare, este esențială o dietă strictă, fără gluten, pe tot parcursul vieții.

Totodată, persoanele cu boală celiacă trebuie să fie extrem de atente la contaminarea încrucișată. De exemplu, folosirea aceluiași cuțit, tocător sau prăjitor de pâine pentru pâine obișnuită și pentru pâine fără gluten poate transfera particule ale acestei proteine și poate declanșa o reacție.

Potrivit celor mai recente studii, consumul a doar 50 mg de gluten pe zi este suficient pentru a provoca leziuni intestinale la persoanele cu boală celiacă.

Pentru a înțelege mai bine, o felie de pâine integrală conține aproximativ 4.800 mg de gluten, ceea ce înseamnă că 50 mg reprezintă cam a suta parte dintr-o felie.

O cantitate mică de gluten nu va afecta în același mod o persoană cu intoleranță. Este posibil să apară simptome temporare, dar fără afectarea intestinului.

Totuși, simptomele și severitatea lor pot varia de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea individuală.

Ar trebui să renunți la gluten, așa preventiv?

produse fără gluten

Poate te întrebi dacă nu cumva ar fi bine să eviți și tu glutenul, pentru orice eventualitate. La fel te poți întreba însă și dacă sunt dezavantaje ale eliminării lui, în cazul în care nu ai boala celiacă sau o intoleranță confirmată.

Ei bine, da – există și dezavantaje.

Cerealele care conțin gluten sunt bogate în nutrienți esențiali, precum fibrele, acidul folic, fierul și vitaminele din complexul B. Ca atare, evitarea glutenului fără un motiv medical justificat poate duce la carențe nutriționale.

În plus, produsele fără gluten pot fi mai costisitoare. De asemenea, ele pot conține cantități mai mari de zahăr, sare și grăsimi, pentru a compensa textura și gustul.

Înainte de a face orice schimbare în alimentație, este recomandat să discuți cu un dietetician acreditat, pentru a te asigura că nu elimini nutrienți importanți.

Ce este de făcut dacă ai simptome?

Semnele comune ale intoleranței la gluten sau ale bolii celiace includ balonare, diaree ori constipație și dureri de stomac. Ambele afecțiuni pot declanșa și simptome non-digestive, precum dureri de cap, oboseală și dureri articulare.

Dacă aceste simptome îți sunt familiare, cel mai bine este să consulți un medic specialist. Acesta poate solicita teste pentru boala celiacă și/sau alergia la grâu, înainte de a elimina glutenul din alimentație.

Amintește-ți că autodiagnosticarea și excluderea glutenului fără îndrumare medicală ar putea face mai mult rău decât bine.

Dacă simptomele te îngrijorează, adresează-te medicului de familie, unui gastroenterolog sau unui dietetician acreditat.

Sursă foto: www.shutterstock.com

Data publicarii: 13.06.2025

Etichete

Etichete:

boala celiacă, dieta fara gluten, intoleranța la gluten, renuntarea la gluten, simptome sensibilitate la gluten

Articole recomandate din categoria Sanatate

semne că ai cortizol crescut
Cortizol crescut: semne pe care corpul nu le poate ascunde
Te simți mai mereu fără energie, deși dormi suficient? Ai luat..

01.07.2025

Natalia Talmacec
sanatate
obiceiuri care afectează ficatul
5 obiceiuri zilnice care îmbolnăvesc ficatul

20.06.2025

Natalia Talmacec
sanatate
renunțarea la gluten
Intoleranța la gluten vs. boala celiacă – care e diferența

13.06.2025

Natalia Talmacec
sanatate
De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom
De ce te confrunți cu vene sparte pe picioare și cum gestionezi acest simptom

11.06.2025

Oana Baltoc
sanatate
România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență
România și cancerul colorectal – codașă la screening, fruntașă la incidență

28.05.2025

Natalia Talmacec
sanatate
Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj
Soluții pentru picioare grele: exerciții, plante medicinale, masaj

16.05.2025

tonica
sanatate
ce este diabetul de tip 5
Diabetul de tip 5: o nouă formă de diabet recunoscută oficial

12.05.2025

Natalia Talmacec
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Sanatate Psihologie Reviste

Recomandări din alte categorii

Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii
Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile
Tensiunea arterială la femei: care sunt valorile normale în funcție de vârstă
4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 
Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne