Înainte sau după 45 de ani? Când e mai grav diagnosticul de hipertensiune?

Timp estimat de citire1 minut, 33 secunde

Vârsta la care valorile tensiunii arteriale încep să le depășească pe cele normale joacă un rol major în ceea ce privește riscul de evenimente cardiovasculare și deces survenit ca urmare unui puseu de hipertensiune.

Afecțiunea tăcută, hipertensiunea este diagnosticată târziu într-un număr semnificativ de cazuri. Acest lucru întârzie inițierea tratamentului (ajustarea stilului de viață și administrarea de medicamente specifice), ceea ce poate conduce la complicații. Tocmai de aceea, controalele medicale periodice sunt atât de importante. Cu atât mai mult că de curând o echipă de cercetători de la  Universitatea Huazhong, China, a stabilit că vârsta la care apare hipertensiunea influențează în mod substanțial riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cercetătorii au comparat datele din dosarele medicale în cazul a aproximativ 40.000 de persoane care inițial nu aveau hipertensiune și boli cardiovasculare. Pe parcursul monitorizării care a durat mai mulți ani, jumătate dintre aceste persoane au fost depistate la un moment dat cu hipertensiune.

Analiza a scos la iveală o asociere puternică între vârsta de debut a hipertensiunii și riscul unui eveniment cardiovascular (fatal sau nu). Practic, s-a observat că rata riscului scădea progresiv pe măsură ce creștea vârsta la care era pus diagnosticul:

  • înainte de 45 de ani, era de 2,26 – 2,59;
  • între 45 și 54 de ani, era de 1,30 – 1,42;
  • între 55 și 64 de ani, era de 1,29 – 1,33.

Hipertensiunea arterială este definită de creșterea presiunii sângelui în artere, peste valorile de 140/90 mm Hg. Și valorile tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt o problemă. El sunt considerate a fi la limită și trebuie neapărat urmărite de către medic! Peste 1,13 miliarde de oameni au hipertensiune, aceasta fiind o cauză majoră de deces prematur la nivel mondial.

Sursa: www.passionsante.be

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate