Efect neasteptat: sa auzi cum mananci te face sa te saturi mai repede

Timp estimat de citire1 minut, 20 secunde

Te numeri printre persoanele care iau masa in fata televizorului sau ascultand muzica? Acoperirea sunetelor pe care le emiti in timp ce mesteci te poate face sa mananci mai mult decat ai nevoie, potrivit unui recent studiu american.

Gustul, textura, aroma si aspectul mancarii nu sunt singurele indicii senzoriale care influenteaza apetitul. Cercetatorii de la Universtatile Colorado si Birgham Young din Statele Unite au demonstrat ca si sunetele au un rol important in ceea ce priveste cantitatea de mancare consumata. Mai exact, atunci cand ne auzim cum muscam, mestecam si inghitim, senzatia de satietate se instaleaza mai repede si astfel ajungem sa nu mai mancam in exces.

Mananca in liniste

Oamenii de stiinta au rugat un grup de voluntari sa manance in liniste sau ascultand in casti inregistrarea altor sunete de intensitate diferita. Experimentele au relevat ca atunci cand fundalul sonor bruia mai tare sunetele masticatiei, participantii la studiu au mancat mai mult. Concret, cei din grupul care au avut cel mai zgomotos fundal sonor au consumat 4 covrigi, in timp ce subiectii din grupul care au mancat in liniste – doar 2,75 covrigi. Cu alte cuvinte, cu cat o voluntarii au fost mai constienti de sunetele produse de actul mancatului, cu cat atat crestea probabilitatea ca ei sa manance mai putin. „Diferenta poate parea nesemnificativa – un covrig si un sfert. Insa daca fenomenul e perpetuat, intr-o saptamana, o luna, un an … – totul se acumuleaza”, a comentat Ryan Elder, profesor de marketing la Universitatea Brigham Young.

Studiul a fost publicat in revista medicala Food Quality and Preference”

Sursa: www.medicalnewstoday.com

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate