Durere de stomac – boli asociate și remedii
Când și ce alimente mănânci? Mănânci în grabă sau mesteci bine și îți savurezi în tihnă mâncarea? Suferi de intoleranță sau alergii alimentare? Ai probleme cu constipația sau diareea? Cât de stresat ești? Câtă apă bei zilnic? Fumezi sau consumi alcool? Dacă da, cât de des și în ce cantități? Te înfometezi ca să slăbești? Consumi frecvent medicamente? Dacă experimentezi durere de stomac, înainte de a-ți face griji, răspunde-ți sincer la aceste 10 întrebări.
06.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeDurerea de stomac este o problemă comună, care poate fi cauzată de o mulțime de factori. Pentru a înțelege mai bine ce ar putea provoca durere de stomac și cum să o tratezi, este important să identifici cauzele și, pentru început, să faci câteva schimbări legate de stilul tău de viață și obiceiurile alimentare.
Ce sunt durerile de stomac și care sunt cele mai frecvente cauze
Durerile de stomac sunt senzații de disconfort sau durere resimțite în zona abdominală, adesea localizate între piept și pelvis. Aceste dureri pot varia ca intensitate și durată, de la ușoare și trecătoare la severe și persistente.
Durerile de stomac pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi balonare, greață, vărsături, arsuri la stomac, eructații, diaree sau constipație.
Dacă durerile apar rar și pot fi asociate cu un obicei alimentar sau comportamental (de exemplu, atunci când mănânci în grabă sau consumi alimente picante), evitarea acestora este suficientă. Dacă însă durerile sunt frecvente și intense, un consult medical este obligatoriu, pentru că durerile de stomac pot fi cauzate de numeroși factori, de la o simplă indigestie sau intoleranță alimentară la afecțiuni cronice precum boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil (IBS).
De ce te doare stomacul?
De cele mai multe ori, durerea de stomac este cauzată de: probleme digestive (indigestie, constipație, diaree, reflux gastroesofagian (GERD), gastrită, ulcere gastrice); infecții virale, bacteriene sau parazitare (cum ar fi gastroenterita); intoleranțe și alergii alimentare; stres și anxietate; consumul de alimente grase, prăjite, condimentate sau acide; anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), antibioticele și aspirina; dar și afecțiuni cronice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn sau colita ulcerativă.
Durerea de stomac poate fi însă și simptom al unor afecțiuni grave, care necesită intervenție chirurgicală de urgență, cum ar fi apendicita, perforația ulcerului gastric sau ocluzia intestinală. Acestea sunt însă cazuri rare, există studii clinice care arată că mai puțin de 2% dintre durerile de stomac sunt urgențe chirurgicale sau prezintă un riscuri majore. Cele mai multe dureri de stomac, confirmă studiile, sunt cauzate de afecțiuni puțin grave.
Durerile de stomac și bolile asociate
Durerea de stomac poate fi asociată cu o gamă largă de afecțiuni și boli digestive. Unele dintre acestea sunt considerate ușoare (simple) și sunt caracterizate prin dureri rare, trecătoare, și de intensitate mică sau medie, altele sunt afecțiuni grave sau cronice, care implică dureri persistente și de intensitate mare.
Afecțiuni ușoare (simple), în care durerea de stomac este rară și de intensitate mică sau medie:
- Constipație
- Gastrită
- Toxiinfecție alimentară
- Refluxul gastroesofagian (GERD)
- Intoleranța la lactoză
- Intoleranța la gluten
Afectiuni grave cu durere de stomac persistentă și intensă:
- Apendicită
- Cancer
- Colecistită
- Diverticulită
- Endometrioză
- Litiază biliară
- Boala inflamatorie pelvină (BIP)
- Ulcere
Alte cauze posibile pentru durere de stomac:
- Boala inflamatorie intestinală
- Pancreatită
- Probleme cu tiroida
- Blocaje sau obstrucții intestinale
- Scăderea aportului de sânge intestinal
- Sarcină extrauterină
- Tulburări musculare
- Ruptură de chist ovarian
- Crampe menstruale severe
- Infecții ale tractului urinar (ITU)
Durere de stomac. Recomandări practice
Când vine vorba de durere de stomac, există numeroase remedii și metode care pot ajuta la atenuarea disconfortului. Fie că este vorba de o indigestie neașteptată sau de arsuri la stomac persistente, există lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine.
Unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca sunt medicamentele antiacide. Acestea sunt disponibile fără prescripție și pot ajuta la neutralizarea excesului de acid gastric, aducând alinare rapidă.
Pe lângă acestea, modificările în dietă pot face o diferență sesizabilă. Evitarea alimentelor grase, picante sau acide poate reduce simptomele și poate preveni disconfortul ulterior. De asemenea, este important să bei suficientă apă și să consumi mese mici și regulate pentru a reduce presiunea asupra stomacului.
Nu uita de stilul de viață sănătos! Renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool și gestionarea stresului pot avea un impact pozitiv asupra sănătății tale digestive.
Durere de stomac. Remedii naturale
În plus, există și remedii naturale pe care le poți încerca, pentru că pot fi utile în alinarea durerilor de stomac.
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antiemetice, ceea ce îl face util în calmarea durerilor de stomac și a stărilor de greață. Poți prepara o infuzie de ghimbir fierbând bucăți de rădăcină de ghimbir proaspătă în apă. Lasă să stea la infuzat câteva minute înainte de a bea.
Mierea are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Poți lua o linguriță de miere înainte sau după masă pentru a ajuta la calmarea durerilor de stomac și a inflamației.
Suplimentele probiotice conțin bacterii “bune” care pot ajuta la echilibrarea florei intestinale și la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil (IBS) și a altor tulburări digestive. Alimentele bogate în probiotice, precum iaurtul, kefirul sau varza murată pot oferi, de asemenea, beneficii digestive.
Uleiul de mentă și ceaiul de mentă pot fi utile în calmarea durerilor de stomac și a balonării. Totuși, trebuie să fii atent(ă) să nu consumi prea mult, deoarece menta poate agrava simptomele la unele persoane.
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la neutralizarea acidității stomacului și la ameliorarea arsurilor la stomac. Poți amesteca o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și să bei soluția pentru a obține un efect calmant.
Prevenția, mai bună decât vindecarea
Prevenția, așa cum spun înțelepții, este însă mai bună decât vindecarea. Prevenția este deseori cheia și atunci când vine vorba despre durerea de stomac. Există mai multe modalități de a te proteja și de a preveni disconfortul, suferința, chiar nopțile albe, pentru că, adesea, durerea de stomac este atât de bruscă și intensă, încât te pot trezi chiar și din cel mai profund somn.
Iată câteva sfaturi despre cum poți preveni durerea de stomac și îmbunătăți sănătatea digestivă.
Adoptă o dietă sănătoasă! Consumul de alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele și cerealele integrale, poate ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la prevenirea constipației, care poate fi o cauză comună a durerilor de stomac. Fii atent(ă) la ceea ce mănânci și încearcă să eviți alimentele grase, picante sau acide, care pot irita stomacul și pot provoca disconfort.
Menține un stil de viață activ! Exercițiile fizice regulate nu numai că îți mențin corpul în formă, dar pot stimula, de asemenea, digestia și pot ajuta la reducerea riscului de probleme digestive. Fă mișcare în fiecare zi! Măcar 30 de minute, plimbare ușoară.
Gestionează stresul! Emoțiile negative pot afecta profund sistemul digestiv, așa că este important să găsești modalități să te relaxezi în fiecare zi. Uneori, pur și simplu o plimbare în natură poate face minuni pentru starea ta de bine și pentru sănătatea ta digestivă.
Evită obiceiurile nesănătoase! Renunță la fumat și alcool!
Și, nu în ultimul rând, ai grijă să dormi suficient! Odihna adecvată este importantă pentru sănătatea ta, inclusiv pentru sistemul digestiv, dar și pentru a-ți menține corpul și mintea în echilibru.
Surse:
https://www.cuimc.columbia.edu/news/what-do-if-you-have-stomachache
https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-a-stomach-ache
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024