Dovezi clare că broccoli și alte crucifere mențin sănătatea vaselor de sânge

Timp estimat de citire1 minut, 42 secunde

Un consum mai mare de legume crucifere, cum sunt broccoli, varza de Bruxelles, conopida și varza obișnuită, se dovedește a fi un mare avantaj pe termen lung pentru sănătate. O echipă de cercetători australieni a stabilit că acesta scade semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor vasculare.

Oamenii de știință de la Universitatea Edith Cowan din Perth, Australia, anunță descoperirea unei asocieri evidente între prezența legumelor crucifere în alimentație și o mai mică afectare a vaselor de sânge. Mai exact, studiul lor a stabilit că persoanele care consumă frecvent broccoli, varză de Bruxelles și alte legume din familia lor acumulează depuneri mai mici de calciu la nivelul arterelor și în special al aortei. Aceste depuneri sunt un marker-cheie pentru boala structurală a vaselor de sânge și o cauză importantă a atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Beneficii consistente

Cercetătorii au selectat 684 de femei în vârstă din Australia de Vest, care au participat în trecut la un studiu de cohortă. Analiza datelor furnizate de acestea a arătat că acelea care au consumat mai mult de 45 g de legume crucifere în fiecare zi (de exemplu, ¼ de cană de broccoli la abur sau ½ de cană de varză crudă) au fost cu 46 % mai puțin susceptibile de a avea o acumulare extinsă de calciu la nivelul pereților interni ai aortei, comparativ cu cele care mâncau mai rar legume crucifere.

„Am observat anterior că persoanele cu un aport mai mare de legume crucifere au un risc scăzut de evenimente cardiovasculare, dar nu știam de ce anume. Descoperirile din acest nou studiu oferă o perspectivă asupra potențialelor mecanisme implicate”, a explicat Lauren Blekkenhorst, autorul principal al cercetării.

În opinia ei, un rol esențial în determinarea acestor rezultate l-ar putea avea vitamina K, care se găsește în mod particular din abundență în crucifere. Aceasta ar putea inhiba procesului de calcificare al vaselor sangvine, prevenind astfel îngustarea lor și apariția complicațiilor.

Sursa: www.sciencedaily.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate