Durerile in timpul mersului pot ascunde o afectiune vasculara
Pe masura ce inaintam in varsta, mersul pe jos poate deveni mai anevoios, ca urmare a artritei, a presiunii pe coloana vertebrala, a greutatii necorespunzatoare sau a lipsei exercitiilor fizice. O alta cauza poate fi o afectiune vasculara, iar cea mai des asociata cu dificultatile de deplasare este boala arteriala periferica.
29.11.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 27 secundeBoala vasculara periferica este o problema circulatorie des intalnita, caracterizata de ingustarea arterelor si reducerea circulatiei sangvine la nivelul membrelor inferioare. Lipsa unui flux de sange adecvat la acest nivel provoaca dureri si probleme la mers.
Aceasta afectiune poate, de asemenea, sa fie un semn al inrautatirii circulatiei arteriale la nivelul intregului organism, implicit al circulatiei catre creier si inima.
Ce o determina si cum se manifesta
Cea mai des intalnita cauza a bolii vasculare periferice este arteroscleroza, si anume acumularea de grasime pe peretii arterelor, care determina reducerea fluxului sangvin. Fiindca cele mai grave consecinte ale acestei probleme pot avea loc la nivelul creierului sau inimii, durerile la nivelul picioarelor sunt un simptom ce nu trebuie neglijat.
Cele mai comune simptome sunt durerile si crampele musculare survenite dupa o activitate fizica usoara, precum mersul pe jos, ce dispar dupa cateva minute de repaos. In general, punctul central al durerii este chiar locul unde artera este infundata, cel mai frecvent la nivelul gambei. Durerea poate varia de la un discomfort usor la durere foarte puternica.
Factori de risc si preventie
Cel mai des intalniti factori ce duc la aparitia bolii vasculare periferice sunt: fumatul, diabetul, tensiunea arteriala crescuta, obezitatea, colesterolul, inaintarea in varsta sau mostenirea genetica. Dintre toate, fumatul, hipertensiunea arteriala si diabetul sunt cei mai mari factori de risc, deoarece contribuie semnificativ la reducerea fluxului de sange.
Cea mai buna metoda de preventie este un stil de viata sanatos. In functie de principalul factor de risc, anumite masuri trebuie luate pentru prevenirea sau eliminarea bolii vasculare periferice:
- Fumatorii ar trebui sa renunte la acest obicei neplacut si daunator
- Controlul tensiunii arteriale
- Un bun control al glicemiei este crucial in cazul diabeticilor
- Exercitiile regulate sunt o metoda excelenta. Serii de 30-45 de minute de exercitii, de cateva ori pe saptamana, mentin o circulatie normala a sangelui in organism.
- Un stil de viata ce mentine colesterolul la valori normale si o dieta care sa ajute la mentinerea unei greutati corporale optime sunt de asemenea masuri foarte importante in preventia problemelor vasculare.
Arteroscleroza si problemele vasculare periferice trebuie tratate cu seriozitate, fiindca au potentialul de a duce la afectiuni foarte grave, invalidante. La nivelul membrelor inferioare, se poate ajunge la ischemie critica a membrelor inferioare, cu complicatii severe ce pot impune amputarea membrului in cauza. De asemenea, cand arterele ce transporta sange catre creier si inima sunt afectate, cresc riscurile de atac de cord sau atac vascular cerebral.
Dr. Mihai Cucu, chirurg vascular, Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Surse:
https://share.upmc.com/2015/01/leg-pain-warn-vascular-problems/
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024