Dieta Pritikin sau cum sa ai grija de sanatatea ta

Timp estimat de citire3 minute, 25 secunde

Da, stiu. Sa tii o dieta poate sa devina frustrant: cenzura alimentara si programul strict cresc nivelul de stres si, uneori, acest factor te impiedica sa pierzi kilogramele in plus care te deranjeaza. Concluzia: un om nefericit si infometat isi pune in pericol sanatatea. Principiul Pritikin este altceva.

Dieta Pritikin este faimoasa in intreaga lume, iar istoria o recomanda ca fiind una usor de urmat, cu efecte remarcabile. La clinicile Pritikin Longevity Centers se aboneaza anual zeci de mii de oameni dornici sa isi schimbe ritmul de viata si felul haotic de a se hrani. Vorbim de persoane de toate varstele, slabe sau grase, pentru ca Pritikin militeaza pentru o modelare si a starii psihice, nu doar a celei fizice.

Cum functioneaza
Doctorii, cercetatorii si specialistii in nutritie de la clinicile Pritikin au gandit un tip de alimentatie usoara, dar hranitoare, din care nu este exclusa carnea, insa poate fi consumata doar in cantitati mici, atat cat organismul are nevoie. Acestia spun ca oamenii din ziua de azi mananca mult mai mult decat trebuie, iar excesul de sare, zahar, alcool, fainoase si dulciuri are un efect devastator.
Pritikin indeamna adeptii la consumul produselor si alimentelor cu o densitate mica de calorii, la servirea meselor pregatite acasa, bogate in fructe, legume, cereale si lactate cu un continut scazut de grasime. Pestele si carnea de vitel sunt permise uneori, dar porcul si oaia nu. De asemenea, Pritikin incurajeaza mancarea neprocesata, cruda si sanatoasa. De exemplu, un porumb fiert are 490 de calorii. Transformat in tortilla sare la pragul de 2450 de calorii, iar daca mai pui un sos langa dezastrul este complet.

Recomandate sunt si alimentele bogate in apa si fibre ce dau senzatia de satietate si iti umplu stomacul, astfel incat nu vei mai simti nevoia sa mananci mai mult. Trebuie sa consumi trei mese principale pe zi si doua gustari, iar cumulate sa nu depaseasca 1500-2500 Kca pe zi.
Alimentele indicate sunt:

  • orez, mei, orz, ovaz
  • salata verde de orice fel
  • sparanghel, andive, castraveti, rosii, dovlecel, ciuperci, vinete, broccoli 
  • ceapa, carofi
  • sucuri naturale, proaspat stoarse 
  • leguminoase (ca fasole, linte, naut, mazare etc.)
  • mere, pere, capsuni, banane, cirese, coacaze, mure, afine, rodie

Unele cereale procesate, precum fulgii de ovaz, sunt acceptate. Chiar si pastele din faina alba se regasesc printre retetele recomandate, asta daca se consuma in combinatie cu legume, furnizand astfel o cantitate scazuta de calorii. 

Exercitiile fizice nu trebuie sa lipseasca, iar cel mai la indemana si de altfel cel mai simplu este mersul pe jos. Specialistii spun ca 20 de minute zilnic de mers pe jos, chiar si la cumparaturi, nu neaparat prin parc, fac minuni. Inotul si dansul sunt si ele recomandate. De asemenea, gandirea pozitiva si exercitiile de atitudine si incarcare energetica fac parte din plan.

Retete marca Pritikin
Tarta de spanac cu ricotta
Ingrediente:
300 g spanac
450 g branza ricotta
2 oua
2 linguri cu parmezan ras
piper
Mod de preparare:
Separa in doua castroane distincte galbenusurile de albusuri. Pe cele din urma bate-le spuma. Amesteca galbenusurile cu branzica ricotta, cu spanacul tocat si cu parmezanul. Incorporeaza norisorii de albus in mixul rezultat. Toarna totul intr-un vas de iena si da-l la cuptor pentru 30 de minute. Condimenteaza cu piper.

Tartar de ton
Ingrediente:
ton rosu
ceapa rosie
lamaie
sos de soia
ulei de dovleac
zeama de lamaie
piper
Mod de preparare:
Taie tonul cubulete si pune-l intr-un bol de sticla. Presara deasupra doua lingurite  cu solzisori de ceapa, trei lingurite cu zeama de lamaie, doua de coaja de lamaie, o lingura cu sos de soia, o lingurita cu ulei de dovleac si o lingurita cu piper. Amesteca totul bine si lasa sa infuzeze. Pune amestecul la frigider pret de doua ore apoi serveste cu crutoane.

Salata cu cus cus si sparanghel
Ingrediente:

  • 350 g cuscus
  • Un manunchi de sparanghel taiat in cubulete de 5 cm
  • 250 g rosii cherry taiate pe jumatate
  • 175 g branza feta maruntita
  • 3 linguri otet balsamic
  • O lingura cu ulei de masline
  • Piper

Mod de preparare:
Prepara cus cusul conform indicatiilor de pe cutie, gateste sparanghelul la abur, dupa care amesteca toate ingredientele si rasfata-le cu otet, ulei si piper.

Vanessa Stefan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Un comentariu

Lasă un răspuns

  1. danubia spune:

    in sfarsit un regim pe care l-as tolera, de fapt mi-am compus unul personalizat si ceea ce am gasit aici se suprapune in procent de 90 la suta cu dieta mea, mi-as fi dorit si alte completari cum ar fi: pestele si lactatele slabe cat de des si in ce cantitate ar fi optim sa se consume.