Dieta pentru copiii cu kilograme in plus
Daca pana acum te consolai cu gandul ca doar americanii au probleme serioase cu greutatea, iar epidemia de obezitate este concentrata in SUA, afla ca lucrurile s-au schimbat. Cel mai recent studiu, realizat anul trecut de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca obezitatea infantila atinge cote alarmante si in Uniunea Europeana si recomanda adoptarea unor masuri de sanatate publica pentru a contracara efectele nocive. Insa pana atunci, impreuna cu dr. Vera Daghie, te invatam cum sa-ti ajuti copilul sa slabeasca!
18.09.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 53 secundeAfla care sunt cele mai importante sfaturi in ceea ce priveste dieta si stilul de viata al copiilor cu kilograme in plus.
De la varste foarte fragede, copiii sunt „bombardati” cu reclame la dulciuri colorate si chipsuri ispititoare, iar cand incep sa mearga la scoala lucrurile se complica si mai tare, din cauza tentatiilor complet nesanatoase din magazinele pe care le intalnesc in drum spre scoala sau liceu. Este doar unul dintre factorii care au dus la epidemia de obezitate infantila – doar in Romania, 27% dintre copiii de opt ani sunt supraponderali, iar 11,6% sunt deja obezi.
In Romania, 30% dintre baietii cu varsta de opt ani si 24% dintre fetele de aceeasi varsta sunt supraponderali. 15% dintre baieti sunt obezi, in timp ce 8% dintre fetele de opt ani au fost diagnosticate cu obezitate. Cea mai mica rata a supraponderabilitatii infantile este in Belgia (22,1%). La polul opus se afla Italia, unde 49% dintre baietii de opt ani au exces de greutate.
Parinti, bunici… Atentie!
„Copiii, pana la o anumita varsta, sunt in totalitate victimele noastre, ale celor din familie, care nu suntem capabili sa spunem Nu la santajele sentimentale ale copiilor sau nepotilor nostri. Haideti sa fim practici si sa vedem pe termen lung binele pe care-l facem copiilor nostri, reusind ca de azi sa punem frana doleantelor si obiceiurilor nesanatoase”, explica dr. Vera Daghie.
Astfel, cei care cresc copiii sunt in masura sa le impuna un stil de viata sanatos, plin de jocuri si miscare in aer liber, fructe si legume proaspete, prezentate intr-o maniera draguta, pe placul celor mici. Printr-un stil de viata sanatos, castigul celor mici este pe termen lung si se vor putea bucura de o copilarie poate chiar mai usoara si mai frumoasa daca scapa de excesul ponderal.
Principiile generale ale stilului de viata sanatos pentru copii
1. Miscare, miscare, miscare!
La copii, miscarea trebuie sa fie a doua natura a existentei. Sedentarismul ne transforma copiii, in timp ce calculatoarele si aplicatiile ne fac copiii antisociali. Daca nu fac miscare, copiii ajung intr-o stare de amorteala deloc buna pentru dezvoltarea lor. Deci, miscare, miscare, miscare! Sub orice forma – de la mers prin parc, cu rolele sau cu bicicleta, pana la jocuri de echipa si trasee montane.
2. Program de masa
Este esential ca cei mici sa respecte un program de masa si sa nu ciuguleasca toata ziua ce le este la indemana. Ziua ar trebui sa fie compusa din trei mese principale si doua gustari. Cina trebuie sa fie luata cu minim trei ore inainte de culcare, interval in care copilul nu mai are voie sa ciuguleasca nimic (cu exceptia apei sau a unui ceai). Trebuie sa ne invatam copiii sa constientizeze ceea ce au in farfurie, sa manance linistiti si in niciun caz in fata TV-ului sau calculatorului.
3. Fructe + legume
Nu trebuie sa treaca nicio zi fara fructe si legume, pe cat posibil dintre cele autohtone si de sezon. Gustarile pot fi reprezentate de fructe sau betigase de legume crude (morcovi, telina, etc.). Nu-i privati pe copii de aportul impresionant de vitamine, fibre, minerale pe care il pot aduce organismului fructele si legumele.
4. Cereale
Asigurati-va ca cerealele nu lipsesc din alimentatia copilului – si nu vorbim de cereale frumos ambalate, cu tot felul de arome, adaosuri si E-uri, ci de cereale integrale (fulgi de ovaz, secara, porumb, seminte chia, merisor, musli).
5. Hidratare
Invatati copiii sa bea apa! Variati cu fresh-uri proaspete de fructe asociate sau nu cu diferite legume, insa este esential sa consume suficienta apa, chiar si atunci cand nu le este neaparat sete.
Spuneti STOP:
- Sucurilor acidulate sau „frumos” colorate!
- Alimentelor de la fast-food!
- Aniversarilor organizate in diverse locuri care iti iau ochii cu tot felul de oferte tentante, dar deloc sanatoase pentru copii!
- Recompenselor care constau in tot felul de dulciuri, care mai de care mai rafinate si cu mai mult zahar!
„Priviti obezitatea ca pe o infirmitate si constientizati faptul ca un copil supraponderal va pasi cu stangul in viata, fiind marginalizat si, de aici pana la esec peste esec e doar un mic pas”, ne sfatuieste dr. Vera Daghie.
Consultant de specialitate: dr. Vera Daghie, medic de familie, consilier in nutritie / www.dietepersonalizate.ro
Raluca Baciu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024