Dieta ketogenica pentru incepatori
Extrem de populara in ultimul timp, pare ca dieta ketogenica are din ce in ce mai multi adepti. Pentru cei „neinitiati”, denumirea acestei diete da senzatia ca ar fi vorba de o stiinta complicata – dar haideti sa descoperim impreuna ce inseamna aceasta dieta keto!
16.03.2017
5551


Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeDieta ketogenica (sau keto, cum mai este cunoscuta) este foarte saraca in carbohidrati si ar trebui sa transforme organismul intr-o masina ce arde grasimile. Are multe potentiale beneficii pentru sanatate – slabit, stare de spirit si claritate mentala, dar si unele efecte secundare. Dieta keto seamana cu alte diete stricte si sarace in carbohidrati, precum Atkins sau LCHF (low carb, high fat – dieta saraca in carbohidrati, bogata in grasimi).
Ce inseamna „keto” – explicatia stiintifica
Vom explica foarte pe scurt si motivul pentru care dieta ketogenica functioneaza aproape in orice situatie si te ajuta sa slabesti rapid. „Keto” se refera la faptul ca organismul produce mici molecule de energie numite cetone, energie cu care organismul o inlocuieste pe cea obisnuita, provenita din zaharul din sange. Cetonele se produc atunci cand nu consumi zahar, mananci foarte putini carbohidrati si cantitati moderate de proteine.
Cum functioneaza?
Atunci cand urmezi o dieta ketogenica, tot organismul isi schimba sursa de energie (pentru ca nu mai are acces la carbohidrati) si functioneaza aproape integral pe baza de grasimi si proteine. Nivelul de insulina scade, iar arderile de grasime cresc foarte mult. In acel punct, organismul acceseaza depozitele de grasime pentru a le topi si a-si lua energia din ele. Cand organismul produce aceste cetone, se spune ca intra intr-un proces de cetoza. Cel mai repede poti intra in acest proces daca nu mananci nimic si tii post negru, dar bineinteles ca nu poti face acest lucru la nesfarsit – si aici intra in scena atat de populara dieta keto.
Dieta keto poate fi urmata de majoritatea persoanelor cu exces de kilograme, dar se recomanda consultul medicului, in special daca suferi de diabet, hipertensiune sau alaptezi.
Beneficiile dietei keto
Dieta ketogenica pare sa fie excelenta pentru:
- Slabit
- Persoanele care sufera de diabet de tip II
- Claritate mentala
- Sporirea rezistentei la efort fizic
- Controlul epilepsiei
- Echilibrarea tensiunii arteriale
- Tratarea acneeii
- Ameliorarea arsurilor gastrice si a afectiunilor legate de stomac
- Controlul poftei de dulciuri
Ce poti sa mananci in timpul dietei?
Dieta keto incepe cu doua saptamani in care organismul se adapteaza la modul de ardere a grasimilor, deci nu slabesti imediat – dar, odata ce incepi, poti reusi sa scapi de toate kilogramele in plus intr-un timp relativ scurt. Pentru a intra in procesul de cetoza, cel mai important este sa consumi cat mai putini carbohidrati posibil – maximum 50 grame pe zi si ideal 20. Cu cat consumi mai putini, cu atat dieta este mai eficienta. Sunt complet interzise: zaharul de orice fel (inclusiv mierea sau siropul de artar), cerealele, painea, porumbul, cartofii, majoritatea fructelor, lactatele dulci, alcoolul, sucurile.
Caloriile zilnice sunt impartite in cel putin 70% grasimi, 15-25% proteine si sub 10% carbohidrati.
Alimentele-vedeta
Meniul zilnic al unei persoane care urmeaza dieta keto se bazeaza pe surse de grasimi vegetale, in special nuci, migdale, alune de padure, seminte (toate crude), diferite tipuri de uleiuri din plante si seminte, diferite tipuri de branzeturi fermentate (inclusiv smantana grasa), ficat (de orice fel), carne (muschi de porc, de vita, pui), peste, oua si foarte multe legume cu continut mic de carbohidrati – in special varza, broccoli, spanac, usturoi, ceapa, fasole verde, castraveti. Fructele sunt surse de zahar, asa ca nu sunt recomandate, insa poti consuma in anumite limite citrice sau fructe de padure.
Atentie! Cei care au probleme de sanatate (cardiace, renale) sau dislipidemii sunt sfatuiti sa se consulte cu medicul inainte de a incepe o astfel de dieta.
Roxana Mateescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase
15.03.2023