Dieta fara paine, o solutie buna pentru a elimina surplusul ponderal?
Painea noastra cea de toate zilele... Unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial, painea este perceputa adesea ca un inamic redutabil al siluetei ideale. In realitate insa, aceasta sursa pretioasa de carbohidrati, una dintre principalele grupe de nutrienti de care are nevoie organismul pentru a functiona optim, poate deveni aliatul unui trup de vis... cata vreme stii sa o alegi! Iata de ce, asadar, o dieta fara paine nu este neaparat cea mai buna idee pentru a scapa de kilogramele in plus pe termen lung.
25.08.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundePrezenta pe masa celor mai multi dintre noi, painea este o sursa importanta de carbohidrati, cat si una cel putin la fel de bogata de… calorii. Problema cea mai mare, pe langa consumul adesea excesiv, este insa optiunea pentru painea din faina alba, intens calorica, dar cu un aport nutritiv redus, comparativ cu painea obtinuta din faina integrala. Daca diferenta de calorii dintre cele doua sortimente nu este majora – 100 g de paine alba furnizeaza aprox. 270 de calorii, iar aceeasi cantitate de paine neagra, 250 de calorii −, nu acelasi lucru se poate spune despre aportul de substante nutritive, balanta inclinandu-se categoric in favoarea celei din urma.
Dar cum stau lucrurile atunci cand vrei sa slabesti? Cand o dieta fara paine pare o solutie la indemana si facila de a scapa de cateva kilograme? In definitiv, dat fiind aportul sau caloric, este lesne de inteles ca eliminarea painii din meniu vine la pachet cu o scadere, adesea semnificativa, a numarului de calorii ingerate zi de zi. Ei bine, studiile sunt din ce in ce mai vehemente in aceasta privinta: eliminarea completa a painii – sau, mai grav, a tuturor carbohidratilor – din alimentatia zilnica este o mare greseala, una care nu face decat sa iti submineze sanatatea pe termen lung – chit ca, pe termen scurt, vei obtine mult dorita scadere in greutate si silueta la care visai.
Dieta fara paine? De fapt, dieta fara paine alba!
In loc sa renunti complet la paine, un aliment pe care il consumi la mai toate mesele de peste zi din frageda pruncie – deci, un aliment caruia ii asociezi trairi, emotii, amintiri si a carui disparitie totala din meniu risca sa iti produca frustrari majore −, mai bine mergi pe varianta inlocuirii celei din faina alba cu una dintre „surorile” sale mai sanatoase, mai hranitoare si, foarte important, mai satioase: painea negra, graham, de secara etc.
Si in cazul acestora, moderatia este esentiala daca vrei sa slabesti, insa vei beneficia de avantajul unui aport ridicat de substante nutritive, implicit de fibre, care asigura un tranzit intestinal optim si o senzatie indelungata de satietate. Explicatia este simpla: organismul are nevoie de mai mult timp pentru a descompune si procesa alimentele cu continut mare de fibre, astfel ca nesuferita senzatie de foame se va instala cu mai multa dificultate, inlesnind eliminarea surplusului ponderal.
Atentie la carbohidratii simpli!
Daca vrei sa slabesti, nu este suficient sa inlocuiesti painea alba cu o varianta mai satioasa si hranitoare, ci sa renunti, macar partial, daca nu total, la alimentele care contin carbohidrati simpli, adica zaharuri care nu trebuie descompuse si care se absorb imediat in sange, favorizand cresterea in greutate. In linii mari, acest tip de carbohidrati se regasesc in alimentele rafinate cum sunt dulciurile din comert, pastele din faina alba, chipsurile, cerealele rafinate, produsele de patiserie, sucurile carbogazoase, dulceturile, gemurile si sosurile din comert etc.
In locul tuturor acestora, ar fi indicat sa consumi, cu moderatie insa, cereale integrale si produse din faina integrala, legume, fructe, leguminoase, cartofi, orez brun. Acestea abunda in carbohidrati complecsi – desi, de pilda, fructele contin si carbohidrati simpli, cum este fructoza, si devin problematice pentru silueta cand sunt consumate din abundenta, in pofida aportului lor nutritiv major – al caror timp de digerare este superior celui specific carbohidratilor simpli.
Idei de meniuri fara paine
Daca ti-ai propus totusi sa renunti, cel putin pentru o perioada, la orice sortiment de paine, atunci este important sa incluzi in alimentatia de zi cu zi alte tipuri de carbohidrati, conturand un meniu echilibrat.
Fiindca iti doresti sa elimini cateva kilograme suparatoare, iata cateva idei de meniu, fara pic de paine, care totalizeaza 1500 de calorii:
- Mic dejun: un bol mic de cereale integrale cu lapte degresat, 2 albusuri de oua prajite in 1 lingurita de ulei de rapita si 150 g de pepene galben
- Gustarea de dimineata: 1 iaurt grecesc mic, degresat cu 30 g de arahide
- Pranz: tortilla (cu lipie din faina integrala) cu legume
- Gustarea de dupa-amiaza: 30 g de branzica degresata si 1 mar mare
- Cina: 100 g de piept de pui la gratar, 150 g de paste integrale cu 150 g de mazare si 1 lingurita de ulei de masline.
- Mic dejun: 100 g de fructe de padure proaspete, 100 g de branzica slaba de vaci si 1 ou (pregatit asa cum iti doresti)
- Gustarea de dimineata: cateva fasii de branza slaba
- Pranz: o portie de supa de legume, o salata mica de legume cu frunze verzi, dupa preferinte, cu 2 linguri de dressing light si 2 linguri de branza slaba rasa
- Gustarea de dupa-amiaza: 150 g de legume proaspete (oricare iti plac) si 50 g de hummus
- Cina: 200 g de taietei chinezesti cu pui si broccoli si o salata din legume cu frunze verzi cu 2 linguri de dressing light, plus branzica ricotta slaba cu sirop de ciocolata fara zahar adaugat si 50 g de capsune proaspete.
Retine: este esential sa nu renunti complet la carbohidrati, orice forma ar lua acestia, intrucat absenta lor totala din alimentatie, o demonstreaza studiile, priveaza, intre altele, creierul de „combustibilul” atat de necesar functionarii sale optime, predispunand la depresie si alte tulburari de dispozitie!
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024