Dieta cu seminte de chia: reala ori ba?
Semintele de chia sunt unul dintre cele mai titrate alimente din ultima vreme. Si asta pentru ca, intr-adevar, detin o compozitie unica de substante nutritive necesare bunei functionari a organismului. Totusi, o buna parte din aceasta extraordinara notorietate de care se bucura micutele seminte e datorata faptului ca au fost si inca mai sunt vandute/recomandate drept un ajutor fara egal in curele de slabire. Dar oare cum stau lucrurile in realitate? Chiar ne pot ajuta semintele de chia sa pierdem in greutate? Ne lamurim imediat!
14.07.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeHrana de baza in epoca pre-columbiana pentru azteci si maiasi, boabele plantei Salvia hispanica, mai cunoscuta sub numele de chia, au ramas multa vreme necunoscute. Si asta pentru ca odata cu venirea spaniolilor in America Latina, cultivarea lor a fost interzisa. Cuceritorii au introdus propriile produse alimentare, pentru a-si impune valorile pe toate planurile. Rencent insa, semintele de chia au fost scoase din uitare si introduse in dietele moderne, specialistii descoperind calitatile nutritionale desebite ale acestora, deloc putine la numar.
Concentrate de substante pretioase
Micile boabe de chia (au aproximativ 1mm) furnizeaza proteine de inalta calitate, grasimi sanatoase, carbohidrati, fibre, enzime, vitamine, minerale si un nivel impresionant de antioxidanti, intre care si acidul cafeic renumit pentru proprietatile imunostimulatoare si anticancerigene. Ceea ce i-a uimit insa pe experti a fost prezenta semnificativa a acizilor grasi esentiali Omega 3, mult peste cea din semintele de in sau susan, considerate campioane la acest capitol in randul vegetalelor. Ba mai mult, poate iti va parea greu de crezut, dar, conform cercetatorilor, semintele de chia contin de opt ori mai mult Omega 3 decat somonul!
Slabesti sau nu cu semintele de chia?
Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare iti va produce multa deceptie, daca te bizuiai pe ajutorul exoticului aliment in lupta cu kilogramele in plus. In teorie, semintele de chia ar trebui sa se extinda in stomac (ele au capacitatea de a absorbi de pana la 12 ori greutatea lor) si sa induca astfel mai repede senzatia de satietate, reducand cantitatea de alimente consumate. De asemenea, se mai spune ca ar contribui la blocarea absorbitie de calorii din anumite mancaruri, ceea ce le-ar face indispensabile intr-o dieta. In fapt, lucrurile nu stau asa. Cel putin asta releva rezultatele unui studiu aparut in publicatia de specialitate „Nutrition Research” în iunie 2009. „Nu am observat nicio modificare a apetitului sau o pierdere in greutate in cazul subiectilor care au mancat, timp de 12 spatamini, seminte de chia. Studiul nostru nu a aratat o reducere a greutatii corporale, a tesutului adipos si nici o imbunatatire a markerilor cardiovasculari traditionali in urma consumului a 50 de grame de chia pe zi”, a precizat cercetatorul David Nieman, profesor la Universitatea de Stat Appalachia din Carolina de Nord.
O concluzie similara s-a desprins dintr-un alt studiu care a revizuit datele stiintifice privind semintele de chia. „Informatiile sunt limitate, doar doua studii clinice au examinat efectele asupra sanatatii inimii si greutatii corporale. Unul a pus in evedenta anumite beneficii pentru sanatatea inimii, dar niciun efect in ceea ce priveste pierederea in greuate”, a punctat Catherine Ulbricht, redactor-sef al publicatiei „Natural Standard Research Collaboration”.
Alte motive sa le incluzi in meniu
Chiar daca nu determina scadere in greutate, asta nu inseamna ca semintele de chia ar trebui neglijate. Asa cum am mentionat deja, ele sunt un aliment valoros din mai mult considerente. Aproximativ doua linguri de seminte de chia acopera aproape 50% din aportul zilnic necesar de firbe si 18% din cel recomandat de calciu. De fapt, ele contin de 6 ori mai mult calciul decat laptele integral, de 15 ori mai multe magneziu decat brcooli si de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
Cum sa le mananci
Semintele de chia pot fi consumate crude, puse in apa sau suc de fructe. Inmuiate, ele devin gelatinoase si pot fi folosite pentru terci sau budinci delicioase si hranitoare. Le poti adauga cu incredere si in salatele de fructe sau legume, in laptele cu cereale sau in sosuri si dressinguri. De asemenea, semintele de chia isi pot face loc in compozitia produselor coapte, acum ar fi painea, biscuitii sau prajiturile.
Surse: www.webmd.com, www.livestrong.com
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024