Dieta cu naut
Este bun nautul in dieta de slabit? Ce proprietati, vitamine si minerale are nautul? Descopera raspunsurile acestor intrebari si multe alte informatii interesante despre dieta cu naut in acest articol!
26.09.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secundeStiai ca nautul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sanatatea sistemului digestiv? In unele parti din India, nautul este consumat in fiecare zi si aproape la fiecare masa, dar studii recente au confirmat faptul ca este suficienta o cantitate mica pentru a profita de toate proprietatile nutritive ale nautului.
Care sunt proprietatile nautului?
Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care consuma zilnic in jur de 50 de grame de naut au un nivel echilibrat de insulina si de zahar in sange. In plus, nautul contine 70% fibre insolubile, esentiale pentru sanatatea colonului si a tractului digestiv. Nautul are un indice glicemic scazut, fiind indicat si persoanelor care tin dieta de slabit.
O singura portie de naut (150 g) contine:
- 270% din doza zilnica recomandata de molibden
- 85% din doza zilnica recomandata de mangan
- 70% din doza zilnica recomandata de acid folic
- 64% din doza zilnica recomandata de cupru
- 50% din doza zilnica recomandata de fibre
- 29% din doza zilnica recomandata de proteine
- 26% din doza zilnica recomandata de fier
- 260 de calorii
Este recomandat nautul in dieta de slabit?
Datorita continutului foarte ridicat de fibre insolubile, ce stimuleaza digestia si eliminarea toxinelor acumulate in organism, nautul este cu siguranta indicat in dieta de slabit. O cura cu naut te ajuta nu numai sa slabesti in mod sanatos, ci si sa iti vitaminizezi organismul si sa iei o doza sanatoasa de minerale.
Nautul este un aliment care iti confera senzatia de satietate mai mult timp decat alimentele care se digera rapid, asa ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la numarul de calorii destul de ridicat ce se regaseste intr-o portie. Mentine portia mica (150 grame) si bucura-te de gustul bun al nautului cu legume sau preparat ca hummus, cu bastonase de legume crude alaturi – merge de minune cu morcovi, castraveti sau frunze de salata verde.
Beneficiile curei cu naut
Pe langa beneficiile asupra sistemului digestiv si a siluetei, unele studii arata si ca o cura cu naut are efecte benefice in special asupra femeilor care au trecut de perioada menopauzei, datorita continutului mare de fitoestrogeni. Acesti fitoestrogeni sunt variantele vegetale, ceva mai putin eficiente, insa fara efectele secundare ale estrogenilor prescrisi medical. Fitoestrogenii pot proteja impotriva osteoporozei, diminueaza bufeurile si chiar riscul de a suferi de cancer la san in cazul femeilor care au trecut de perioada menopauzei.
Nautul este un aliment sanatos, asa ca experimenteaza si include-l in diferite retete si in meniul saptamanal al familiei tale. Atat nautul la conserva, cat si cel uscat, pe care il prepari tu, sunt recomandate in cura cu naut, cu mentiunea ca nautul proaspat fiert are ceva mai multe vitamine si minerale decat cel conservat.
Roxana Mateescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Calculator de calorii. Cum te ajută să monitorizezi aportul alimentar zilnic
10.09.2024