De la mic dejun la cină: rețete sănătoase pentru perioada de post
An de an, rețetele de post revin în atenție în perioadele premergătoare marilor sărbători atât datorită conotației religioase, cât și faptului că oamenii simt nevoia unei detoxificări a organismului. Pe baza acestui ultim argument, rețetele de post sunt considerate sănătoase, dat fiind faptul că exclud ingredientele de origine animală, care conțin grăsimi saturate.
15.12.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 6 secundePentru că ne aflăm într-o astfel de perioadă a anului, vom dedica acest articol rețetelor de post, prezentându-ți câteva preparate pe care le poți încerca atunci când nu mai știi ce să gătești. Vei putea descoperi în rândurile ce urmează rețete de post pentru toate mesele principale de peste zi, începând cu micul dejun și încheind cu cina.
Rețetă de post pentru micul dejun: „Omletă” de tofu
Vei spune că omleta nu este nici pe departe o rețetă de post întrucât conține ouă, însă tocmai din acest motiv am pus ghilimelele de rigoare. În cazul de față vei vedea că este vorba de o rețetă de post în adevăratul sens al cuvântului pentru că doar aspectul preparatului este asemănător cu omleta.
Pentru 4 porții ai nevoie de:
- Câte 200 de grame de tofu cu sare, cu măsline și cu ceapă și ardei;
- Două cepe;
- Doi ardei kapia;
- Două linguri de ulei de măsline:
- Două lingurițe de turmeric.
Prepararea acestei rețete de post durează cel mult 15 minute și începe cu tăierea măruntă a cepei și ardeiului, care se pun apoi la călit în uleiul de măsline. Apoi, bucățile de tofu se fărâmițează și se adaugă peste legumele călite, iar pentru a da preparatului aspectul unei omlete se presară turmeric. Se amestecă bine și se mai lasă pe foc circa 5 minute.
Rețeta de post poate fi completată cu câteva frunze de rucola, iar preparatul se poate servi cu pâine integrală.
Rețetă de post pentru prânz: Cartofi cu roșii la cuptor
Cartofii sunt un ingredient care se regăsește în multe rețete de post, iar dintre acestea am ales una care sperăm că va fi pe placul cititorilor noștri.
Ingredientele pentru 4 porții constau în:
- Un kilogram de cartofi;
- 100 de grame de roșii cherry;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Oregano;
- Sare și piper;
- Busuioc proaspăt.
Primul pas în prepararea acestei rețete de post constă în curățarea cartofilor, care se taie rondele sau cubulețe după ce au fost spălați în prealabil. Se amestecă apoi într-un bol uleiul, sarea, piperul și oregano, iar cu acest baiț se ung foarte bine cartofii.
Apoi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru o jumătate de oră, la 170 de grade Celsius. Între timp se taie roșiile cherry pe jumătate și se toacă mărunt busuiocul proaspăt. După 30 de minute se scoate tava și se adaugă roșiile, presărând apoi pe deasupra busuiocul. Se mai lasă apoi la cuptor pentru aproximativ o oră.
Dacă te plictisești în acest timp, poți completa rețeta de post cu o salată preparată rapid din câteva bucățele de tofu, niște roșii cherry, o ceapă roșie, ulei de măsline sare și piper, după gust.
Rețetă de post pentru prânz: Chiftele cu morcovi și dovlecei
Pentru că preparatul recomandat mai devreme merge servit și ca garnitură ne-am gândit să completăm meniul de prânz cu încă o rețetă de post. Lângă acei cartofi cu roșii parcă ar merge de minune și niște chiftele și pentru că trebuie să păstrăm specificul rețetelor de post, am înlocuit carnea cu morcovii și dovleceii.
Lista de ingrediente pentru aproximativ 20 de chiftele este următoarea:
- 250 de grame de morcovi;
- 350 de grame de dovlecei;
- O legătură de pătrunjel;
- Două fire de ceapă verde;
- 2-3 căței de usturoi;
- 150 de grame de pesmet;
- 50 de grame de făină;
- Sare și piper, după gust.
Pentru început, morcovii și dovleceii se dau pe răzătoare, ceapa și pătrunjelul se toacă mărunt iar cățeii de usturoi se zdrobesc. Dovleceii rași se storc bie apoi se pun într-un bol împreună cu morcovii, ceapa verde pătrunjelul usturoiul și 100 de grame de pesmet. Se condimentează cu sare și piper, după care se amestecă totul foarte bine.
Într-un bol separat se amestecă celelalte 50 de grame de pesmet cu făina, se mai adaugă sare și piper, după care se pune la încins o tigaie cu puțin ulei. Din amestecul de legume se iau porții egale și se fac chiftele crude, care se trec apoi prin amestecul de pesmet făină și condimente. Chiftelele ajung apoi în tigaie, unde sunt lăsate să se rumenească pe ambele părți.
Rețetă de post pentru cină: Salată de sfeclă cu năut
Am ajuns și la cină, iar pentru această ultimă masă a zilei avem o rețetă de post mai ușor de preparat, pentru că gătitul la ore târzii nu e chiar pe placul tuturor.
Îți va lua cel mult 30 de minute să prepari această salată, pentru care ai nevoie de următoarele ingrediente, raportate tot la patru porții:
- 800 de grame de năut fiert;
- Două sfecle roșii de mărime medie;
- 2 castraveți;
- O legătură de ridichi de lună sau o ridiche neagră;
- O legătură de pătrunjel;
- 2 ardei kapia;
- O țelină;
- 2-3 legături de ceapă verde;
- Zeama de la o lămâie;
- Ulei de măsline;
- Sare și piper, după gust.
Ai nevoie de un bol generos, în care se adaugă prima dată năutul bine scurs de apă. Apoi sfecla se curăță, se spală și se taie cubulețe, la fel și ardeiul. Dacă ai ales ridichi de lună, acestea se taie rondele, iar dacă ai optat pentru ridiche neagră, cel mai bine este să o dai pe răzătoare. Tot pe răzătoare se dă și țelina curățată și spălată în prealabil, castraveții se taie rondele iar ceapa și pătrunjelul se toacă mărunt.
Pe măsură ce termini de prelucrat ingredientele, acestea se adaugă în bol peste năut, iar la final se condimentează cu sare și piper, se pune ulei de măsline după preferințe și se adaugă zeama de lămâie. Tot ce mai trebuie să faci este să amesteci bine ingredientele, după care îți poți invita familia la masă.
Sperăm că rețetele de post sugerate de noi au fost pe placul tău și că astfel am reușit să îți îmbogățim experiența culinară pentru această perioadă când este recomandat consumul alimentelor fără ingrediente de origine animală.
Pregătește fursecuri de Crăciun acasă. Rețete simple și rapide
09.12.2024