De ce mananci prea mult? Raspunsurile te vor pune pe ganduri
Daca obisnuiesti sa deschizi usa frigiderului din ce in ce mai des intrebandu-te „ce mai e bun pe aici?” sau „ce as putea sa mai mananc?”, e cazul sa te ingrijorezi. E un semn clar ca te paste o problema periculos de raspandita in zilele noastre: mancatul excesiv.
03.10.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeFoamea este aproape imposibil de ignorat. Si asta pentru ca are capacitatea de a ne scoate complet din circuit, acaparandu-ne intreaga atentie si concentrare. Ea apare apasand un buton mare si rosu in creierul nostru, pentru a declansa un raspuns: asigurarea de hrana. In mod regretabil insa, senzatia de foame poate fi una inchipuita. Astfel ca, de foarte multe ori, mancam fara sa avem cu adevarat nevoie. Sunt cel putin sase motive.
Insingurarea
Nu sunt rare cazurile cand mancatul in nestire are legatura cu efectul de alinare pe care, in general, il au activitatile facute cu gura: vorbitul, mestecatul, rontaitul, bautul, fumatul etc. Ni se trage din perioada copilariei cand am cunoscut confortul de la sanul mamei si am invatat sa asociem suptul/mancatul cu starea de bine. Tocmai de aceea, atunci cand nu avem cu cine sa vorbim si cui sa impartasim ceea ce ne macina cu adevarat, dam iama in frigider.
Ce e de facut: Cauta sa deschizi portite de comunicare autentica, exprima-ti gandurile si emotiile intr-un mod constructiv. Vorbeste mai mult cu partenerul de viata, cu rudele, prietenii, colegii.
Plictiseala
Rutina si monotonia sunt alti factori declansatori ai foamei emotionale. Multe persoane ajung sa manance prea mult pentru a-si umple timpul liber sau pentru a-si diversifica existenta. Se intampla acest lucru in lipsa altor provocari si stimuli mai interesanti.
Ce e de facut: Dedica-te unor activitati placute, cum ar fi cititul, plimbatul sau alte hobby-uri.
Consumul excesiv de mancare are de multe ori ca substrat nevoia acoperirii vidului afectiv si a prezentei cuiva drag in viata ta: prieteni, rude, persoana iubita. Se produce o substituire periculoasa a „hranei” emotionale cu cea concreta.
Traditiile familiei
Problemele cu greutatea corporala sunt puse adeseori pe seama unui bagaj genetic mai putin favorabil. Ei bine, in majoritatea cazurilor, responsabile pentru supraponderalitate si obezitate nu sunt genele, ci obiceiurile familiale. Daca parintii sunt adeptii mancatului consistent, frigiderul e mereu ticsit cu alimente cu densitate calorica ridicata, iar in casa se obisnuieste sa nu se lase nimic in farfurie, atunci, cel mai probabil, copilul se va obisnui sa consume mai multe alimente decat are nevoie. Si acest obicei il va insoti toata viata.
Ce e de facut: Incearca sa iei distanta si sa analizezi cu atentie modul in care se hranesc membrii familiei tale. Nu-i exclus sa descoperi unele abateri de la regulile nutritiei sanatoase.
Ca sa eviti abuzul alimentar, straduieste-te sa mananci mai incet, sa mesteci lent, savurand fiecare inghititura. Senzatia de satietate se instaleaza abia dupa 20 de minute dupa ce ai inceput sa mananci.
Amestecurile de gusturi
Mixul de ingrediente, combinatiile de arome, culori si texturi pot perturba semnalele de foame si satietate. Nu-i deloc usor sa percepi mesajele transmise de organism atunci cand mananci un aliment care este si dulce, si sarat, si crocant, si cremos. Placerea asociata cu aceste experiente senzoriale multiple ar putea fi una din cauzele supraconsumului.
Ce e de facut: Gateste simplu, cu mai putine ingrediente la aceeasi masa, pentru a te putea concentra pe senzatia de satietate. Pe de alta parte, poti profita de acest fenomen pentru a creste aportul de legume si fructe proaspete, preparand salate variate.
Deshidratarea
Setea este uneori mascata de foame. Ti se pare ca-ti este foame, dar in realitate corpul da semnale ca are nevoie de apa. Confuzia se produce in hipotalamus, partea creierului raspunzatoare de transmiterea semnalelor de foame si sete.
Ce e de facut: Data viitoare cand vei simti nevoia sa rontai ceva, bea un pahar de apa calda si asteapta 15-20 minute. Daca si dupa acest interval apetitul alimentar persista, poti sa mananci fara vreo remuscare.
Somnul insuficient
Tot mai multe cercetari au pus in evidenta legatura dintre deficitul de somn si kilogramele in plus. Deprivarea de somn altereaza modul in care organismul gestioneaza hormonii care regleaza apetitul, dar si rezervele de tesut adipos. Studiile au aratat ca persoanele care dorm putin au un nivel mai mic de leptina, hormonul responsabil pentru starea de satietate, si unul mai mare de grelina, hormonul care declanseaza foamea.
Ce e de facut: Incearca sa mergi la somn mai devreme, astfel incat sa cumulezi cele 7-8 ore de somn in fiecare noapte.
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta keto pentru începători - principii, reguli, informații utile
20.09.2024