Cum sa gatesti rapid si sanatos
Desi am considerat intotdeauna gastronomia o arta efemera, mi-a placut dintotdeauna sa gatesc. Combinatiile savante intre diferite ingrediente sau combinatiile simple, cu savoare arhaica, aduc intotdeauna satisfactii atat personale, cat si... colective, pentru ca masa, nu-i asa, o imparti cu familia, prietenii, cei apropiati. Timpul, insa, in ziua de astazi, iti lasa tot mai putina vreme sa te ocupi de ceea ce, cu un termen peiorativ, se numeste „cratita”.
19.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeNiciodata insa nu am fost adepta semipreparatelor. Ca si tine, am foarte putin timp pentru pregatirea mancarii. Din cand in cand mananc in oras, insa numai pentru a socializa cu prietenii. Si atunci ma rezum la un preparat simplu, unde se „vede” foarte clar ce ingrediente s-au folosit. Imi place intotdeauna sa stiu in detaliu ce s-a pus in mancare. Insa lucrul acesta e valabil si la semipreparate, pentru ca fabricantul este obligat prin lege sa scrie pe eticheta tot ce a utilizat. Atunci de ce nu agreez acest gen de produse? As spune doar ca imi plac produsele cu „eticheta curata”, adica unde exista putine ingrediente si un numar cat mai mic de aditivi. De asemenea, prefer produsele pe a caror eticheta cuvintele „sare” sau „grasimi” nu se afla in fruntea listei de compozitie sau pe a caror lista nu regasesc componente cu valoare nutritionala foarte scazuta, cum sunt derivatele de colagen, amidonul, zaharul.
7 sfaturi practice pentru a gati rapid si sanatos
Acestea fiind spuse, as vrea, in continuare, sa iti dau cateva sfaturi care sa te ajute sa depasesti lipsa de timp si sa iti permita sa gatesti acasa feluri de mancare sanatoase, fara ca acest lucru sa fie deosebit de cronofag.
1. Fa-ti aprovizionarea in weekend pentru toata saptamana, dar avand in minte meniul si toate cele necesare pentru ducerea lui la indeplinire. Si pentru ca ai multe pe cap, fa o lista. Te poate ajuta telefonul mobil, care are intotdeauna o „agenda” virtuala, pe care poti scrie tot. In felul acesta nu vei mai uita lista acasa, nu-i asa?! Completeaza lista si cu ce ai de scos din congelator in fiecare zi sau ori de cate ori ai o seara activa in bucatarie. Eventual „roaga” telefonul sa iti aduca aminte… punandu-l sa sune!
2. Daca ai o cantitate mai mare dintr-o anume materie prima, transform-o in preparate gata de pus pe masa, apoi conditioneaza-le in recipiente separate si introdu-le in aceasta forma in congelator. Procedand asa, nu va trebui ulterior decat sa scoti la inceputul zilei sau saptamanii mancarea gata facuta din congelator.
3. Stiai ca si ciorbele se pot congela? Nu isi pierd cu nimic savoarea. Atentie, insa, nu se pot congela bine daca au cartofi, care isi modifica textura si devin neplacuti la gust.
4. Anumite macaruri sunt mai bune reincalzite si se pot pastra pana la 10-12 zile in frigider. Este vorba de mancarurile cu varza, inclusiv de sarmale. Deci, daca te-ai hotarat sa faci asa ceva, fa-o „in stil mare”. Daca totusi familia se plictiseste usor de mesele cu acelasi fel, e de stiut ca mancarea pe baza de varza se congeleaza fara probleme si nu isi modifica savoarea ulterior.
5. Tocaturile „de gata” sunt intodeauna o capcana, mai ales daca tii la silueta. Au grasime plina de calorii si colesterol (chiar daca de multe ori nu se vede) si o gramada de zgarciuri care au fost tocate foarte bine. Ca sa ai carne de chiftele, perisoare, sarmale sau burger, alege-ti o carne macra, roaga macelarul sa o toace in fata ta (perfect posibil mai ales in micile macelarii de cartier), apoi congeleaz-o in pungi separate, eventual adaugand condimente. Nu iti ramane decat sa o scoti din frigider si sa o folosesti dupa plac.
6. Mie imi plac din cand in cand mancarurile… sa le spunem exotice. De exemplu, imi era pofta de tortilla si am vazut gata preparata intr-un congelator de magazin. Pacat ca in compozitie erau 1001 componente, 99% din ele nefiind dintre cele mai sanatoase. Asa ca am mers acasa, mi-am facut o cantitate mai mare de blat de lipie si l-am copt in 5 minute pe o tava incinsa. Umplutura era si ea la indemana: am intotdeauna carne macra, slaba, tocata si pungi cu legume congelate. In 5 minute a fost gata si „umplutura”. Avantajul a fost de partea mea: produsul meu a fost sanatos si cu mai putine calorii.
7. Ai vazut ca astazi multi producatori scriu ca folosesc ulei de masline? Au aflat si ei ca este sanatos… Ei bine, cantitatea pe care o intrebuinteaza e foarte mica, pentru ca uleiul este scump. Insa tu, gatind acasa, poti pune dupa pofta inimii, substituind astfel untura sau grasimile saturate sau trans de care sunt pline produsele industriale.
Sincer, pregatindu-ti propriile feluri de mancare nu vei pierde foarte mult timp in bucatarie, mai ales ca, pe masura ce vei capata experienta, vei deveni si din ce in ce mai eficienta.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024