Contraceptivele orale Influenteaza sau nu greutatea?
Pastilele contraceptive sunt de mai multi ani cele mai populare metode de contraceptie, si cu toate acestea sunt printre cele mai controversate. Ele au fost introduse pentru prima oara pe piata in anul 1960, iar de atunci si pana in prezent calitatea acestora s-a imbunatatit simtitor, scazand-se cantitatea de hormoni din compozitia lor si astfel intensitatea si frecventa efectelor negative. Iata ce sunt de fapt pilulele contraceptive si care este rolul lor in ecuatia castigului ponderal.In prezent, exista doua tipuri de anticonceptionale frecvent intrebuintate: anticonceptionalele combinate si asa-numitele „micropilule”. De asemenea, in situatia unui contact sexual neprotejat, exista pastila de urgenta (pastila „de dupa”), ce poate fi administrata la un interval de maximum 48 de ore de la consumarea actului sexual.
30.06.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeM-am ingrasat de la pilule!
Cresterea in greutate in timpul tratamentului anticonceptional este cel mai obisnuit efect secundar acuzat de femei, desi nu este clara relatia sa cu anticonceptionalele, iar unele femei chiar slabesc in aceasta perioada. Chiar daca acest lucru este sustinut doar de unele studii stiintifice, este bine sa va controlati periodic greutatea, si astfel veti stabili singure adevarul despre aceasta problema! La femeile care iau in greutate, gradul de ingrasare variaza, fiind in medie de 3 kg in primul an de utilizare. Dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor, scaderea in greutate este dificila, dar multe femei revin la greutatea initiala.
Toate femeile au tendinta de a incrimina pilula atunci cand se ingrasa, folosind-o drept tap ispasitor. Sa vedem care este realitatea:
- Pilula afecteaza retentia de apa. Este adevarat ca excesul de estrogeni (fie ei naturali sau sintetici) poate provoca o retentie hidrosodica (retinerea de apa si sare in tesuturi). La sfarsitul fiecarui ciclu, inainte de declansarea menstruatiei, te poti simti umflata la nivelul gatului, pleoapelor, degetelor, dar si la abdomen, solduri, coapse, fese si, mai cu seama, la gambe. Dar aceste fenomene se produc si la unele femei care nu iau contraceptive orale!
- Pilula poate mari masa grasa de la nivelul coapselor, soldurilor si feselor. Hormonii sintetici, care influenteaza enzima lipoproteina-lipaza si insulina, pot favoriza aparitia unor mase de grasime la persoanele predispuse la ingrasare.
- Pilula mareste pofta de mancare. Toate pilulele contraceptive pe baza de estrogeni sau progesteroni pot mari apetitul; de asemenea, risca sa provoace greata. Este bine sa stiti ca si la femeile care nu iau contraceptive pofta de mancare variaza pe perioada ciclului menstrual: aceasta este medie intre prima zi a ciclului si ovulatie, scazuta in perioada ovulatorie si mai mare in a doua jumatate a ciclului (dupa perioada ovulatorie pana la urmatoarea menstruatie). Administrarea de contraceptive orale tinde sa limiteze acest fenomen (oprind ovulatia) si sa regleze pofta de mancare. Pentru a nu lua in greutate, trisati mancand alimente cu un continut caloric redus si faceti miscare, multe exercitii fizice, pentru a inlocui masa corporala grasa cu masa slaba.
Specialistii sunt de parere ca ingrasarea, de fapt, este influentata de o serie de factori care favorizeaza acumularea kilogramelor: schimbarea modului de viata, a alimentatiei, renuntarea la fumat etc. Pentru a evita ingrasarea, solutia este supravegherea alimentatiei. Specialistii atrag atentia ca, in cazul in care cresterea in greutate este alarmanta si coincide cu perioada in care s-a folosit pilula, este necesar sa apelezi la medic iar acesta sa-ti recomande alt tip de pilule sau alta metoda contraceptiva!
Studiile infirma un efect major de crestere ponderala
Concluziile celor mai recente studii din domeniu (cel mai recent – Review Cochrane) au fost ca dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutatii, dar un efect major de crestere ponderala nu a fost evident. Trialuri (studii clinice) placebo controlate, randomizate, nu au gasit probe privind o relatie cauzala intre utilizarea contraceptivelor si cresterea in greutate. Majoritatea studiilor comparative nu au raportat diferente substantiale intre diverse preparate (formule) privind greutatea corporala, iar dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutatii, dar un efect major de crestere ponderala nu a fost evident.
Totdeauna adresati-va unui specialist inainte de a incepe un tratament contraceptiv si nu-l administrati „dupa ureche”!
Medic specialist endocrinologie
Medcenter Bucuresti Titan
031.425.36.00
www.medcenter.ro
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024