Coacazele negre, fructele longevitatii
Cunoscute inca din antichitate drept fructele care favorizeaza longevitatea, coacazele negre au inceput sa fie des folosite in diferite cure de dezintoxicare si revitalizare a organismului. Continutul lor bogat in vitamine, minerale si uleiuri volatile faciliteaza eliberarea toxinelor si contribuie in mare masura la remineralizarea organelor interne.
08.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 4 secundeCoacazele negre sunt benefice pentru organism
Aceste fructe mici, negre si parfumate, dar cu un gust nu prea placut, cresc de obicei la margini de padure, in locuri insorite, sau in gradini, in apropierea gardurilor. Printre elementele necesare bunei functionari a organismului, pe care acestea le contin, se regaseste si vitamina C, care joaca un rol important in prevenirea infectiilor. Aportul de vitamina C al coacazelor este de trei-patru ori mai mare decat in cazul lamailor.
Coacazele negre inlatura oboseala si suprasolicitarea insotite de ameteala si incapacitate de concentrare, datorita continutului mare de vitamine care actioneaza asupra sistemului muscular si nervos. Stimuland fabricarea globulelor rosii, coacazele au rol antianemic, ajutand la cresterea si intarirea oaselor, dar si la regenerarea unor celule vitale. Au proprietatea de a scadea temperatura si de a reduce infectiile, astfel sunt folosite si la tratarea bronsitelor, pneumoniilor, durerilor de gat, tusei si amigdalitei.
In cazul hepatitelor sau al afectiunilor splinei, sucul de coacaze mareste imunitatea si relaxeaza organele in cauza. Acest suc are si efect depurativ, reusind sa elimine toxinele din organism si sa ofere o stare de confort. Una dintre substantele active care se gaseste in coacaze, rutozidul, ajuta la prevenirea accidentelor vasculare prin actiunea de fluidizare a sangelui.
Un studiu recent a demonstrat ca printr-o cura cu coacaze negre se poate preveni aparitia bolii Alzheimer, intrucat compusii antioxidanti pe care aceste fructe ii contin combat degradarea celulelor nervoase. In cazul intepaturilor de viespe sau albina se freaca locul respectiv cu cateva coacaze negre pana cand durerea si usturimea dispar.
Reteta de placinta cu coacaze
Daca doriti sa serviti un desert delicios si cu putine calorii, trebuie sa incercati neaparat aceasta placinta usor de preparat.
Intr-o tava rotunda asezati foile de placinta peste care puneti o jumatate de ceasca de cereale de porumb pentru ca foile sa nu se inmoaie. Amestecati o cana si jumatate de zahar cu un sfert de ceasca de faina, amidon, sare si scortisoara. La sfarsit adaugati doua linguri de unt si patru cesti de coacaze, pe care le asezati in tava. Inainte de a le introduce la cuptor, strangeti capetele foilor pana cand umplutura este acoperita, apoi ungeti-le cu putin lapte si presarati zahar.
Andreea Clucerescu
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024