Celulita si vergeturile… no more!
Daca de celulita poti scapa cu... putina vointa, in cazul vergeturilor lucrurile stau altfel: din nefericire nu dispar, chiar daca recurgi la tratamente spa sau la alte metode de ingrijire corporala.
24.07.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeDespre vergeturi
Termenul medical pentru asa-numitele vergeturi este “striae atrophica”, sau ceea ce un dictionar de specialitate ar defini drept striatii subtiri, albicioase, de aproximativ 14 cm lungime, care apar in zonele unde pielea s-a intins (ca urmare a cantitatii scazute de colagen) din diverse motive: ingrasare brusca, sarcina, prezenta unor tumori, administrarea steroizilor pe o perioada indelungata etc.
Tine seama ca 50% din calitatea pielii depinde de factori genetici, astfel ca unele femei sunt inevitabil predispuse la aparitia vergeturilor.
Prevenirea vergeturilor si remedii existente
1. Cea mai buna solutie contra vergeturilor este sa le previi aparitia. Nu cred ca mai e nevoie sa insist asupra importantei pe care o are in general ingrijirea pielii, insa e necesar de amintit ca primul pas in acest sens este sa-i asiguri necesarul de Vitamina C. In loc sa consumi grasimi si E-uri “acceptate” sau diverse suplimente nutritive, include in alimentatie toate produsele care trec prin cat mai putine etape de prelucrare: fructele si legumele proaspete ar fi prima optiune. Apoi tine minte ca ceea ce dauneaza metabolismului mai mult decat unele alimente cu procent ridicat de substante “interzise”, este nefericita combinatie dintre ele. Evita sa consumi carne rosie, grasimi saturate, in general, cofeina, alcool etc., in favoarea alimentelor bogate in zinc si vitaminele A, E si C.
2. De fiecare data cand faci dus, maseaza-ti toata suprafata corpului cu o perie moale si eventual foloseste un gel de dus cu granule exfoliante.
3. Hidroterapia prin contrast, alternanta rece-cald a temperaturii apei, are efecte excelente asupra circulatiei sanguine. Rasfata-ti zilnic tenul in acest mod (clateste-l de 10 ori cu apa calda si de 10 ori cu apa rece) si apoi intregul corp. Vei simti diferenta… pe pielea ta.
4. Aplica unt de cacao pe vergeturi sau efectueaza masaje cu ulei care contine vitamina E.
5. In ultima instanta, poti apela la o interventie cu laser. S-a constatat ca vergeturile se reduc vizibil prin aceasta metoda. Inainte, insa, cere sfatul unui medic specialist, pentru ca efectele secundare pot fi uneori neplacute.
Despre celulita
Care este diferenta dintre celulita si grasime?
Nu exista persoane sub a caror piele sa nu existe un strat rezonabil de grasime. Cantitatea individuala depinde insa de greutate, stil de viata si factori genetici. Daca stratul natural de grasime e distribuit uniform pe corp, nu acelasi lucru se poate spune si despre celulita. In cazul femeilor se stie: zonele cele mai “afectate” sunt abdomenul si coapsele, iar la barbati, primele semne se observa in zona abdomenului si a gatului.
Aparitia celulitei nu depinde de greutatea corporala. Exista femei despre care la prima vedere am spune ca arata bine, dar care de fapt se confrunta cu aspectul “cojii de portocala” pe anumite parti ale corpului.
Ce este, de fapt, celulita?
Pe scurt, toxinele acumulate in organism reprezinta primul pas spre formarea tesutului adipos.
Cum poti atenua celulita?
Apeland la solutiile propuse de saloanele pentru infrumusetare, poti opta pentru impachetari anticelulita (la cald sau la rece). Prin transpiratie se elimina toxinele, iar pielea cu impuritati devine mai fina si mai curata.
Masajele sunt ideale: directia de masare a corpului se face de jos in sus.
Daca ai ocazia sa faci jogging in fiecare dimineata sau sa mergi la sala de fitness constant, nu ezita!
Ai grija la alimentatie: un regim de viata sanatos tine celulita departe. Inainte de a respecta o dieta drastica, pe care sa o abandonezi din pricina neputintei organismului de a-i rezista, incearca sa-ti organizezi stilul alimentar. Nu te va ajuta cu nimic daca timp de doua saptamani mananci supa de varza si apoi rupi usa frigiderului, pentru a recupera fiecare secunda pe care ai irosit-o abtinandu-te sa mananci bunatati interzise. Nu faci decat sa iei dublu in greutate. Important este sa mananci putin si des si sa nu combini gresit alimentele (carne+cartofi prajiti; paste fainoase+carne; cartofi prajiti+maioneza etc.)
Pentru una dintre cele mai “populare” probleme ale femeilor exista asadar remedii. Si totusi… e mai bine sa previi decat sa tratezi.
Un articol de Alina Boicu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024