Cele mai utile sfaturi pentru depistarea neuropatiei diabetice
Wörwag Pharma demarează inițiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educație terapeutică ce crește gradul de conștientizare asupra neuropatiei diabetice. Inițiativa încurajează diagnosticarea precoce și reducerea riscurilor asociate prin intermediul unui tratament corespunzător recomandat de medicul diabetolog, neurolog sau de către medicul de familie.
27.02.2023


Timp estimat de citire:
4 minute, 8 secunde„Este o campanie de conștientizare cu privire la neuropatia diabetică și un moment îmbucurător pentru că în societate cineva şi-a pus această problemă de a sensibiliza pacienţii şi familiile acestora, de a sensibiliza opinia publică, de a antrena diverse categorii, nu numai medici şi farmacişti, ci şi oameni din media, pentru că avem nişte statistici îngrijorătoare ale polineuropatiei diabetice și ale diabetului netratat sau tratat necorespunzător. Toate aceste date au condus, probabil, către ideea unei sensibilizări a întregii societăţi. Această campanie este foarte importantă pentru educaţia pacientului în sensul că, şi acesta trebuie să se implice în diagnosticul unei potenţiale afecţiuni”, susține Dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina, București.
Neuropatia diabetică se manifestă în rândul persoanelor care suferă de diabet. Afecțiunea apare din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge, ceea ce conduce la lezarea fibrelor nervoase, în special la nivelul picioarelor. În multe cazuri pacienții nu-și dau seama că suferă de această afecțiune. Există câteva simptome ușor de depistat, în special la nivelul picioarelor, de care aceștia pot ține cont: furnicături, senzație de arsură, durere înțepătoare, senzație de curentare sau senzație de amorțire. De obicei, aceste semne se manifestă în momentele de relaxare sau înainte de somn.
Cum depistează pacienții neuropatia diabetică
Diagnosticul precoce devine extrem de important pentru sănătatea pacientului, deoarece neuropatia diabetică poate avea consecințe severe. Netratată din timp, neuropatia crește riscul de apariție a unor răni care ulterior se pot infecta și pot determina amputarea piciorului afectat.
Dr. Armand Frăsineanu oferă cele mai importante sfaturi pentru pacienții care vor să depisteze din timp neuropatia diabetică:
„Primul pas constă în depistarea neuropatiei. Dacă un pacient a fost diagnosticat de curând cu diabet zaharat este necesar să fie examinat şi pentru polineuropatie. Ghidurile deja menţionează acest aspect, ca persoanele cu diabet de tip 2 să fie imediat examinate în ideea că s-ar putea să aibă neuropatie. Pacienţii cu diabet de tip 1 sunt mai sensibilizaţi, ei ştiu deja acest lucru, îşi administrează insulina, sunt oarecum mai avizaţi. Pentru persoanele care au deja diagnosticată polineuropatia diabetică, recomand să respecte tratamentul, să nu întrerupă terapia din proprie iniţiativă, să se prezinte la controalele stabilite de medici, să nu încerce alte scheme terapeutice pe care le găsesc pe diferite canale media neadecvate, şi aici mă refer la internet, unde se găsesc tot felul de informaţii şi tot felul de firme care încearcă să vândă diverse dispozitive sau tratamente care nu au o bază ştiinţifică.
Recomand să ţină legătura cu medicul de familie, cu medicul diabetolog, neurolog. Este adevărat că accesibilitatea nu este egală între zonele urbane şi cele rurale, dar să ţină legătura cel puțin cu unul dintre aceşti specialişti pentru a avea o bună monitorizare a afecţiunii.
Educația pacientului este foarte importantă. Dacă ar fi informați cu privire la numărul de amputaţii care au loc într-un an și cât de mult a crescut numărul acestora, dar și despre ce înseamnă tratamentul unui ulcer plantar, o durere neuropată dată de această polineuropatie, probabil că atunci ar fi mai sensibilizat, în stadiile iniţiale sau imediat după diagnosticarea diabetului.”
Află din timp dacă ai neuropatie diabetică. Testează-te cât mai repede!
Numai un consult amănunțit la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie va stabili diagnosticul de neuropatie diabetică. Există, totuși, și o serie de teste care pot ajuta la verificarea stării de sănătate actuale din confortul propriei locuințe. Această testare reprezintă doar o evaluare inițială, fără a înlocui vizita în cabinetul medicului specialist.
O opțiune în acest sens este Testul Michigan, o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare a neuropatiei diabetice. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.
Campania „Stand up for your feet” este demarată de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.
Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.

Te pregătești de o ecografie abdominală? Iată cum te ajută simeticona
17.02.2025