Ceaiul de hibiscus – proprietăți terapeutice și beneficii
Ceaiul de hibiscus este originar din zona Africii de Nord și Asiei de Sud-Est, însă aceasta nu l-a împiedicat cu nimic să devină o băutură foarte apreciată și pe continentul european și chiar întreaga lume. Popularitatea sa este datorată numeroaselor proprietăți și beneficii care ne-au inspirat și pe noi să scriem acest articol.
17.07.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 57 secundePe parcursul său, îți vom arăta cum ceaiul de hibiscus susține sănătatea inimii prin proprietățile sale antiinflamatoare și capacitatea de a regla tensiunea arterială, precum și modul în care protejează celulele din țesuturi și previne apariția unor boli cronice datorate stresului oxidativ.
De asemenea, vei putea afla cum îți poți menține sănătatea pielii și a părului cu ajutorul ceaiului de hibiscus și multe alte modalități în care acesta te poate ajuta.
Însă, înainte de toate, îți vom spune cum trebuie să prepari și să consumi ceaiul de hibiscus pentru a te bucura de toate aceste beneficii, iar la final vei afla și care sunt principalele precauții de carte să ții cont.
Ce este ceaiul de hibiscus și cum se prepară
Ceaiul de hibiscus este o băutură obținută prin infuzarea florilor uscate ale plantei Hibiscus sabdariffa, de culoare roșie sau roz. Așa cum spuneam, planta este originară din zona Africii și Asiei, însă în prezent este cultivată în mai multe regiuni ale globului, unde s-a răspândit pe măsură ce beneficiile ceaiului de hibiscus au devenit tot mai cunoscute.
Pentru o ceașcă de ceai e nevoie de 1-2 lingurițe de flori uscate și circa 250 de mililitri de apă. Aceasta se pune la fiert într-un ibric, iar în momentul în care este aproape să dea în clocot, se adaugă florile uscate. Se reduce apoi intensitatea căldurii, iar ibricul se mai lasă la fiert 5-10 minute, după care se îndepărtează de pe foc și se acoperă pentru alte 5 minute.
Ceaiul de hibiscus poate fi consumat atât fierbinte cât și rece, iar dacă adaugi câteva cuburi de gheață în el poți obține chiar o delicioasă băutură răcoritoare. Opțional, poți adăuga o linguriță de miere, câțiva stropi de suc de lămâie sau alte arome naturale pentru a-i da un plus de savoare.
Care sunt proprietățile ceaiului de hibiscus
Ceaiul de hibiscus are o culoare roșu intens, care constituie un detaliu estetic ce poate fi pus în valoare dacă este servit din vase transparente, iar aspectul este completat de un gust plăcut, ușor acrișor, și o aromă revigorantă.
Gustul și aroma pot fi mai mult sau mai puțin intense, în funcție de perioada de timp în care ceaiul este lăsat la fiert, plantele având o rezistență sporită la infuzie.
În ceea ce privește compoziția nutrițională, ceaiul de hibiscus nu conține calorii, grăsimi, proteine, fibre sau carbohidrați, iar din acest punct de vedere nu trebuie să îți faci griji pentru siluetă. Nu conține nici cofeină și nici cantități importante de minerale și vitamine, cu excepția vitaminei C.
O cană de ceai de hibiscus conține o cantitate importantă de vitamina C, dar și de antioxidanți – nutrienți cărora li se datorează proprietățile terapeutice ale acestei băuturi.
Proprietăți antioxidante
Ceaiul de hibiscus conține antioxidanți puternici, cum ar fi antocianinele, care ajută la combaterea stresului oxidativ în organism și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. În acest mod poate contribui la reducerea riscului de boli cronice printre care se numără și cancerul.
Proprietăți antiinflamatorii
Flavonoidele și compușii polifenolici din ceaiul de hibiscus au proprietăți antiinflamatorii, care pot preveni apariția unor boli inflamatorii sau pot ameliora considerabil simptomele acestora.
Ce beneficii are consumul de ceai de hibiscus
Beneficiile ceaiului de hibiscus se manifestă pe mai multe planuri, atât din punct de vedere al sănătății organismului cât și din perspectivă estetică. Iată care sunt aceste beneficii de care te poți bucura și tu, dacă vei începe să consumi cu regularitate această băutură:
Protejarea sănătății inimii
Ceaiul de hibiscus poate preveni apariția bolilor cardiovasculare sau poate contribui la un bun management la acestora, acționând pe mai multe planuri.
- Reglarea tensiunii arteriale – substanțele din compoziția ceaiului de hibiscus au capacitatea de a scădea tensiunea arterială, fiind benefice mai ales în cazul persoanelor hipertensive, care au valori ale tensiunii peste limita normală.
- Scăderea nivelului de colesterol – creșterea tensiunii este determinată în multe cazuri de un nivel ridicat de colesterol, care se depune pe interiorul vaselor de sânge, determinând îngustarea acestora. Ceaiul de hibiscus poate proteja sănătatea inimii și din această perspectivă, pentru că are capacitatea de a reduce nivelul de grăsimi din sânge, implicit nivelul de colesterol LDL, considerat „colesterol rău”.
- Proprietățile antiinflamatorii – Inflamația cronică este asociată cu riscul crescut de afecțiuni cardiovasculare, iar ceaiul de hibiscus conține antioxidanți puternici, cum ar fi flavonoidele și antocianinele, care au proprietăți antiinflamatorii, reducând astfel acest risc.
- Acțiunea antioxidantă – ceaiul de hibiscus este bogat și în antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor inimii împotriva stresului oxidativ. Astfel, contribuie la prevenirea deteriorării celulelor și a țesuturilor inimii precum și a vaselor sanguine.
Prevenirea afecțiunilor digestive
Consumul de ceai de hibiscus poate avea efecte benefice și asupra sistemului digestiv, prin reducerea inflamației, stimularea digestiei și menținerea echilibrului la nivelul florei intestinale. În acest mod se previne apariția tulburărilor digestive sau chiar a unor boli cronice.
Mai mult de atât, ceaiul de hibiscus poate ameliora și disconfortul abdominal dat de astfel de tulburări și manifestat prin balonare, crampe, arsuri gastrice și senzația de greață.
Întărirea sistemului imunitar
Se știe că vitamina C estre un aliat de nădejde al sistemului imunitar, iar ceaiul de hibiscus conține din belșug acest nutrient. Așadar, consumul regulat de astfel de ceai întărește imunitatea, implicit gradul de protecție a organismului împotriva agenților patogeni care provoacă infecții.
Menținerea sănătății pielii
Ceaiul de hibiscus are și proprietăți hidratante și emoliente, care sunt benefice pentru piele, menținând-o hidratată și echilibrând secreția de sebum a glandelor sebacee. De asemenea, prin efectul antioxidant și antiinflamator, menține un aspect tânăr și sănătos al pielii, ameliorând totodată manifestări ale unor afecțiuni specifice cum ar fi acneea sau dermatita.
Stimularea creșterii părului
Nurtienții din compoziția ceaiului de hibiscus hrănesc foliculii firelor de păr și îmbunătățesc circulația la nivelul scalpului, ceea ce are un impact pozitiv asupra podoabei capilare. În acest mod, nu doar că se stimulează creșterea părului, dar acesta căpătată și un aspect sănătos și o strălucire naturală pe care oricine și le-ar dori.
Precauții și contraindicații
Cu toate că este considerat un produs natural sigur și benefic pentru sănătate, există câteva recomandări privind anumite precauții legate de consumul de ceai de hibiscus.
Acestea se referă în primul rând la persoanele cu tensiunea scăzută sau care se află sub tratament cu medicamente pentru hipertensiune. Ceaiul de hibiscus poate avea la rândul său efect hipotensiv, iar în astfel de situații poate cauza o scădere și mai mare a tensiunii, cu o serie de riscuri asociate.
De asemenea, se recomandă precauție și în cazul pacienților care iau medicamente antihistaminice, diuretice sau pentru tratamentul diabetului.
O altă categorie căreia ceaiul de hibiscus i-ar putea crea neplăceri este reprezentată de femeile gravide sau cele care alăptează. În primul caz, ceaiul poate afecta nivelul hormonal și circulația sanguină în zona uterului, iar în cazul femeilor care alăptează poate favoriza o ușoară deshidratare, din cauza efectului diuretic.
Nu în ultimul rând, persoanele alergice la hibiscus și cele care suferă de afecțiuni renale severe trebuie să evite consumul de ceai.
Ce beneficii are apa cu semințe de chia?
19.11.2024