Ceaiul de frunze de dud și beneficiile lui în gestionarea diabetului
Ca orice băutură naturală preparată din plante, ceaiul de frunze de dud conține o serie de substanțe cu proprietăți benefice asupra organismului. Cum diabetul este o boală cu o incidență în continuă creștere cel puțin în ultimii 20 de ani, a apărut în această perioadă și o preocupare privind gestionarea acestei afecțiuni cu ajutorul remediilor naturale.
26.07.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 57 secundeAșa se face că proprietățile ceaiului de frunze de dud au ajuns și în atenția cercetătorilor implicați în găsirea de noi soluții eficiente pentru gestionarea diabetului, care au descoperit că poate aduce numeroase beneficii pacienților diagnosticați cu această boală.
Aceste beneficii se datorează compușilor bioactivi din compoziția ceaiului de frunze de dud, care ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și totodată pot crește sensibilitatea celulelor la insulină.
În cele ce urmează îți vom explica ce este diabetul, ce substanțe conține ceaiul de frunze de dud și cum poate această băutură să ajute în tratamentul bolii.
Ce este diabetul?
Pentru a putea înțelege mai bine beneficiile ceaiului de frunze de dud în gestionarea diabetului se cuvine să explicăm ce este cu această boală și care este mecanismul care o declanșează.
Așadar, diabetul este o boală metabolică se ce se caracterizează prin prezența în sânge a unei cantități de glucoză peste nivelul normal, ceea e poate da naștere la o serie de complicații. Glucoza provine din alimentele consumate și ajunge în sânge din sistemul digestiv, pentru a fi absorbită de celule și transformată în energie.
Absorbția glucozei la nivel celular se face prin intermediul unui hormon secretat de celulele beta din pancreas, numit insulină. Apariția diabetului este determinată de scăderea sensibilității celulelor la insulină, ceea ce determină o absorbție deficitară a glucozei, care se acumulează în sânge și determină creșterea glicemiei.
De aici pot apărea anumite complicații asociate diabetului, care afectează nervii periferici, vasele de sânge ale retinei, funcția renală, cea circulatorie și multe altele.
Ce conține ceaiul de frunze de dud?
Așa cum spuneam și în introducerea acestui articol, ceaiul de frunze de dud conține o varietate de substanțe și compuși datorită cărora are un efect benefic și în cazul pacienților cu diabet. Iată care sunt aceste substanțe și beneficiile lor terapeutice:
Alcaloizi
Ceaiul de frunze de dud are un conținut bogat de alcaloizi, care îi conferă proprietăți analgezice, sedative și antispastice. De asemenea, alcaloizii din compoziția ceaiului de frunze de dud stimulează anumiți receptori din organism facilitând diverse procese fiziologice, printre care și absorbție glucozei din sânge.
Flavonoide
În compoziția ceaiului de frunze de dud se găsesc și falvonoidele, care sunt compuși chimici de origine vegetală cărora li se datorează culoarea fructelor și a florilor. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, flavonoidele sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii și antivirale. Așadar, consumul de ceai de frunze de dud contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, reducerea inflamației în organism și susținerea sistemului imunitar.
Compuși fenolici
Compușii fenolici reprezintă o altă categorie de substanțe prezente în compoziția ceaiului de frunze de dud, aceștia fiind cunoscuți în mod special pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ datorat radicalilor liberi.
Polizaharide
Polizaharidele sunt o clasă de carbohidrați complecși care se găsesc cu precădere în plante, inclusiv în ceaiul de frunze de dud. Unul dintre rolurile importante ale polizaharidelor este și reglarea funcțiilor metabolice, aspect important în cazul pacienților cu diabet, după cum vom arăta mai târziu.
Vitamine și minerale
Ceaiul de frunze de dud conține și mici cantități de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina E, potasiu, magneziu și calciu. Datorită acestor nutrienți, consumul de ceai de frunze de dud poate contribui la întărirea sistemului imunitar, reducerea stresului oxidativ, sănătatea inimii, funcționarea normală a mușchilor și a sistemului nervos.
Cum ajută ceaiul de frunze de dud în gestionarea diabetului?
Revenind la rolul ceaiului de frunze de dud în ceea ce privește managementul diabetului, trebuie să precizăm că substanțele și compușii enumerați anterior, pot ajuta în mai multe moduri, pe care le vom descrie în continuare
Scăderea nivelului glicemiei
Anumiți alcaloizi prezenți în ceaiul de frunze de dud, cum ar fi morina și kuwanon, au proprietăți antihiperglicemiante, ceea ce înseamnă că reduc glicemia, astfel încât să nu depășească limita normală. Aceștia acționează în mai multe moduri pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge, iar cel mai eficient dintre ele este inhibarea enzimelor care descompun carbohidrații, reducând astfel absorbția de glucoză din sistemul digestiv. În acest mod, în sânge va ajunge o cantitate mai mică de glucoză, ceea ce înseamnă o glicemie mai scăzută.
De asemenea, există indicii că acești alcaloizi pot stimula absorbția glucozei de către celule și pot îmbunătăți metabolismul acesteia la nivel celular.
Efectul antioxidant
Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor și compușilor fenolici din ceaiul de frunze de dud sunt benefice și în cazul diabetului, prin faptul că celulele sunt protejate împotriva stresului oxidativ. Acesta apare atunci când numărul radicalilor liberi crește peste capacitatea organismului de a le face față și acționează asupra celulelor, pe care le deteriorează. O consecință a stresului oxidativ poate fi și rezistența la insulină, care afectează capacitatea celulelor de a absorbi glucoza din sânge.
Ceaiul de frunze de dud are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, prevenind astfel stresul oxidativ ce poate determina creșterea rezistenței celulelor la insulină.
Îmbunătățirea sensibilității la insulină
Rămânând la același aspect legat de sensibilitatea celulelor la insulină, trebuie să mai menționăm faptul că ceaiul de dud poate în același timp să și îmbunătățească această sensibilitate. Anumiți compuși din compoziția sa pot stimula căile de semnalizare ale insulinei în celule, iar în acest fel determină o creștere a sensibilității lor față de acest hormon. În acest mod, glucoza va fi mai eficient absorbită din sânge, prevenindu-se astfel apariția hiperglicemiei.
Protejarea celulelor beta
Prin efectul antioxidativ al compușilor săi, ceaiul de dud are un rol protector și asupra celulelor beta din pancreas, despre care am spus că au sarcina de a secreta insulina. Pe măsură ce glicemia crește, acestea secretă tot mai multă insulină, în încercarea de ajuta organismul să absoarbă mai multă glucoză. Se ajunge astfel la o suprasolicitare a celulelor beta, care se deteriorează în timp, proces ce poate fi accelerat de stresul oxidativ. În acest mod, producția de insulină scade sau chiar se suprimă, caz în care putem vorbi de o formă avansată de diabet, ce necesită administrarea de insulină în mod regulat.
Consumul de ceai de frunze de dud contribuie la prevenirea unor astfel de situații, asigurând protecție celulelor beta și menținând o producție optimă de insulină.
Menținerea greutății optime
Excesul ponderal și obezitatea sunt principalii factori de risc în apariția diabetului și totodată a complicațiilor asociate acestuia. De aceea, menținerea unei greutăți normale este esențială pentru a preveni apariția bolii, respectiv pentru a evita complicațiile. În acest sens, ceaiul de dud poate fi un bun aliat în lupta cu kilogramele, prin faptul că are un aport caloric nesemnificativ, și totodată reduce apetitul. De asemenea influențează în mod benefic metabolismul, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile, iar prin efectul său diuretic stimulează eliminarea lichidului în exces.
După cum se vede, ceaiul de frunze de dud poate fi un instrument eficient în gestionarea diabetului, însă nu trebuie neglijate și alte aspecte importante precum alimentația sănătoasă și un stil de viață mai activ, care sunt esențiale în cazul oricărui pacient diagnosticat cu o astfel de boală.
Ceai de pelin - cum îl pregătești corect și care sunt beneficiile lui
08.11.2024