Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice
Cimbrul este un condiment intens folosit în bucătăria tradițională românească, cunoscut mai ales datorită aromei specifice pe care o conferă mâncărurilor și mai puțin datorită proprietăților sale terapeutice.
06.06.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 30 secundeÎn articolul de azi ne-am propus să promovăm aceste beneficii mai puțin cunoscute și să vorbim mai pe larg despre ceaiul de cimbru. Pentru cei obișnuiți să găsească acest condiment în sarmale, ciorbe tocănițe și alte preparate delicioase, ceaiul de cimbru poate că reprezintă o noutate și chiar sună puțin ciudat, dar sperăm că până la finalul acestui material vom reuși să convingem cât mai mulți cititori să îi testeze proprietățile.
Ce conține ceaiul de cimbru
Ceaiul de cimbru se poate prepara atât din frunzele proaspete ale plantei, cât și din frunzele uscate sau din pulberea obținută prin măcinarea acestora.
Dacă preferi frunzele proaspete, ai nevoie doar de 3-4 crenguțe culese din grădină sau din ghiveci și de 200 de mililitri de apă lăsată să dea în clocot. Se îndepărtează vasul de pe foc și se adaugă crenguțele de cimbru, care se lasă la infuzat cam 8 minute, bineînțeles cu vasul acoperit. Vei obține astfel o cană de ceai de cimbru aromat, care conține 0,80 de calorii, 40 de miligrame de proteine, 10 miligrame de grăsimi, 70 de miligrame de sodiu, 112 miligrame de fibre și 196 de miligrame de carbohidrați.
Ceaiul de cimbru obținut din frunze uscate sau pulbere se prepară în mod similar, însă este ceva mai concentrat. Astfel, la o linguriță de frunze uscate ori pulbere, vei obține o băutură cu 2,76 calorii, 91 de miligrame de proteine, 74 de miligrame de grăsimi, 550 de miligrame de sodiu, 360 de miligrame de fibre și 639 de miligrame de carbohidrați.
De asemenea, ceaiul de cimbru mai conține vitaminele A și C, alături de vitamine din complexul B și mici cantități de minerale precum calciu, fier, potasiu, zinc magneziu și mangan.
Care sunt beneficiile ceaiului de cimbru
Dincolo de aroma plăcută specifică plantei din care este preparat, ceaiul de cimbru poate avea și o serie de beneficii pentru sănătate, datorită substanțelor pe care le conține și care nu își pierd din proprietăți în timpul procesului de preparare.
Întărirea sistemului imunitar
Despre vitamina C se știe că are un rol important în ceea ce privește imunitatea, iar ceaiul de cimbru conține o cantitate importantă din această vitamină. Așadar, consumând o astfel de băutură, sistemul imunitar primește un supliment bogat de vitamina C, care îl ajută să protejeze mai eficient organismul și să lupte împotriva agenților patogeni care provoacă infecții.
Îmbunătățirea digestiei
Ceaiul de cimbru este și un bun aliat împotriva problemelor digestive, prevenind apariția acestora și contribuind totodată la ameliorarea simptomelor specifice. Acest lucru este posibil datorită capacități sale de a stimula secreția de suc gastric și biliar, ceea ce asigură o mai bună digestie și reduce riscul de balonare, colici sau constipație.
Totodată, ceaiul de cimbru îmbunătățește tranzitul intestinal și reduce inflamația din tractul gastrointestinal, calmând astfel durerile de stomac sau senzația de greață.
Nu în ultimul rând, ceaiul de cimbru acționează și împotriva unor bacterii precum Salmonela sau E. Coli, care pot provoca infecții digestive.
Calmarea tusei
Înainte de a avea la dispozițiile remediile moderne, oamenii de la țară se foloseau adesea de ceaiul de cimbru pentru a scăpa de tuse în perioadele reci. Acesta acționează pentru calmarea tusei prin reducerea iritației și inflamației la nivelul faringelui sau laringelui, decongestionând în același tip căile respiratorii. Astfel, ceaiul de cimbru contribuie și la eliminarea mucusului și a bacteriilor care pot genera sau agrava infecțiile respiratorii.
Ameliorarea stărilor de stres și anxietate
Ceaiul de cimbru are efect calmant și asupra sistemului nervos, datorită unui compus numit carvacrol. Acesta este cel care dă aroma ușor înțepătoare a frunzelor de cimbru, iar odată pătruns în organismul uman are darul de a induce o stare de relaxare și de a îmbunătăți starea de spirit.
Astfel, o cană de ceai de cimbru băută la finalul unei zile istovitoare sau în perioadele de stres reduce anxietatea și te ajută să te concentrezi mai ușor, privind lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă.
Indicații terapeutice pentru ceaiul de cimbru
Ca în fiecare articol pe teme similare, începem capitolul dedicat indicațiilor terapeutice repetând faptul că nici ceaiul de cimbru și nici alte ceaiuri nu vindecă boli și nici nu se substituie unor medicamente. Acestea doar contribuie la ameliorarea anumitor simptome și ajută organismul să facă față mai ușor perioadelor mai dificile marcate de anumite probleme de sănătate.
Așadar, problemele de sănătate pe care le vom enumera în continuare nu pot fi eliminate sau tratate doar cu ceai de cimbru, fiind nevoie de recomandările unui medic specialist în ceea ce privește variantele terapeutice adecvate.
Afecțiunile respiratorii
Datorită capacități sale de a reduce inflamația și iritațiile de la nivelul laringelui și faringelui, ceaiul de cimbru este un remediu util în cazul infecțiilor respiratorii sezoniere, dar și al afecționilor cronice de natură respiratorie.
Pe lângă calmarea tusei și eliminarea secrețiilor de mucus, ceaiul de cimbru întărește și sistemul imunitar în perioadele reci, atunci când se intensifică circulația virusurilor care provoacă infecții respiratorii.
Tulburările digestive
Ceaiul de cimbru are capacitatea de a calma durerile de stomac prin reducerea inflamației și spasmelor la nivelul tractului gastrointestinal. De asemenea, alte tulburări precum balonarea constipația, colitele pot fi ameliorate tot cu ajutorul său.
Ceaiul de cimbru este eficient și în tratarea infecțiilor digestive apărute ca urmare a consumului unor alimente contaminate, prin faptul că poate anihila bacteriile și ciupercile care stau la baza acestor probleme.
Insomnia și anxietatea
Cele două probleme sunt în strânsă interdependență și pot fi generate de stres sau de anumite afecțiuni ori stări de indispoziție psihică.
Datorită efectului său relaxant, ceaiul de cimbru induce o stare de calm ce ameliorează neliniștea specifică persoanelor cu anxietate și totodată le ajută să doarmă mai bine. Astfel, având parte și de odihnă suficientă, organismul își recapătă energia, iar persoanele cu astfel de probleme vor putea face față mai ușor problemelor de zi cu zi.
În acest mod se previne și apariția depresiei – o altă afecțiune psihică ce poate avea conotații destul de grave.
Crampele menstruale
Crampele menstruale sunt o consecință a contracțiilor uterului în perioada menstruației – contracții determinate de niște substanțe similare hormonilor, numite prostaglandine. În același timp, acestea sunt implicate și în apariția inflamației și a durerii, ceea ce explică și apariția crampelor menstruale.
Ceaiul de cimbru are capacitatea de a reduce inflamația și totodată de a relaxa mușchii uterului, ameliorând astfel simptomele neplăcute date de crampele menstruale.
Care sunt contraindicațiile ceaiului de cimbru
În primul rând, acest ceai nu este recomandat persoanelor care au alergie la cimbru sau la alte plante din aceeași familie.
O altă contraindicație se adresează pacienților care suferă de boli ce afectează coagularea sângelui, precum și celor care urmează un tratament cu anticoagulante.
Explicația constă în faptul că ceaiul de cimbru poate încetini coagularea sângelui, ceea ce ar pune în pericol pacienții care au deja probleme de acest gen sau pe cei aflați sub tratament cu medicamente anticoagulante.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024