Ce afectiuni se trateaza la statiunile balneare din Romania?
SPA sau Sanus per Aquam – sanatate prin apa – este conceptul din spatele multor centre moderne de tratament cu ajutorul apelor termale, minerale sau sulfuroase. In Romania, centrele de tratament sau baile, asa cum le cunoastem cu totii, ofera terapii naturale pentru o serie de afectiuni, nu doar prin efectul terapeutic al apei, ci si al procedurilor medicale moderne. Descopera-le si tu, pe cont propriu sau alaturi de intreaga familie!
01.03.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeBaile Herculane: traditie de peste 2.000 de ani
Apa termala de la Baile Herculane este cunoscuta pentru proprietatile de calmare a pielii iritate si hipersensibile inca de acum 2.000 de ani, cand statiunea de pe Valea Cernei era un adevarat loc de pelerinaj pentru aristocratia romana ce cauta modalitati cat mai relaxante de petrecere a timpului liber, dar si de revigorare a organismului. Astazi, schemele de tratament propuse de specialistii de la Baile Herculane ajuta persoanele care sufera de afectiuni dermatologice, reumatism articular, boli cardiovasculare, pareze, diabet zaharat sau afectiuni respiratorii.
Baile Olanesti: una dintre putinele statiuni unde se trateaza alergiile
Inca din 1527, cronicarii de atunci au mentionat apele tamaduitoare de la Baile Olanesti, unde persoanele de toate varstele mergeau sa isi revitalizeze organismul sau sa vindece anumite afectiuni. Cele peste 19 izvoare minerale, precum si tratamentele balneare ce includ hidroterapie, fototerapie, aeroterapie, kinetoterapie si fizioterapie sustin tratamentul in cazul persoanelor ce sufera de diferite alergii, de afectiuni digestive, renale si ale cailor urinare, respiratorii sau endocrine. Baile Olanesti este una dintre putinele statiuni balneoclimaterice din Romania unde se pot trata persoanele alergice, intrucat aici exista tratamente speciale pentru desensibilizarea organismului alergic.
Amara: tratamente pe malul lacului
Asezata intr-un loc idilic, chiar pe malul lacului, statiunea balneoclimaterica Amara ofera o gama variata de terapii pentru afectiuni ginecologice, dermatologice, renale, hepato-biliare si pentru bolile aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic. La fata locului, beneficiezi de efectul terapeutic al apelor sulfuroase, dar si de cel al namolului cald, sapropelic, precum si de aero- si helioterapie.
Calimanesti: frumusete naturala si regenerarea organismului
Cea mai cunoscuta statiune balneoclimaterica de pe Valea Oltului include tratamente precum hidroterapie, termoterapie, electrofizioterapie, kinetoterapie si chiar acupunctura, dar si instalatii pentru aerosoli, bazine cu apa termala sulfuroasa pentru persoanele care sufera de reumatism sau impachetari cu parafina sau namol. De asemenea, curele interne si externe sunt special create pentru cei care au boli ale aparatului digestiv, renale, metabolice, ginecologice si cardiovasculare. In imprejurimi se afla Muntii Coziei si Oltul, ce ofera privelisti naturale superbe, iar climatul bland, continental, iti ofera mediul de care ai nevoie pentru regenerarea organismului.
Vatra Dornei: contracareaza efectele negative ale surmenajului
Concentratia mare de aeroioni negativi ii face pe cei care ajung la Vatra Dornei sa se bucure de un climat cu efect tonifiant asupra starii de spirit si a organismului, fiind benefic in special in cazul persoanelor epuizate, cu surmenaj fizic si intelectual, sedentare si cu tulburari pe fond nervos hiperactiv. De asemenea, la Vatra Dornei se fac si tratamente pentru afectiunile cardiovasculare, ale aparatului locomotor sau afectiuni ale sistemului nervos (astenie, depresie, anxietate).
Moneasa: perla Muntilor Apuseni
Supranumita perla Muntilor Apuseni, statiunea balneoclimaterica Moneasa este situata intr-un cadru natural splendid, ce ofera un climat relaxant, ale carui proprietati terapeutice sunt recunoscute inca din anii 1600. La Moneasa te vei bucura de un peisaj frumos in orice anotimp si vei gasi intotdeauna o activitate relaxanta de practicat, de la tenis si inot pana la tratamente cu specific balnear. Izvoarele de ape minerale din Moneasa contin minerale si oligominerale, iar curele de aici, ce includ bai termale, kinetoterapie si electroterapie sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ginecologice, reumatism sau nevroza astenica.
Baile Tusnad: legenda unei vindecari miraculoase
Legenda spune ca prin anii 1800, fiul unui cioban care era grav bolnav s-a vindecat in mod miraculos la Baile Tusnad si de atunci tot mai multi oameni au inceput sa caute puterea vindecatoare a apelor minerale de acolo. Statiunea include multe izvoare de ape minerale si mezotermale, iar curele la Baile Tusnad sunt benefice in mod special persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, urinare, metabolice, digestive si ale sistemului nervos. De asemenea, daca te simti obosit sau stresat in fiecare zi, o mini-vacanta la Baile Tusnad iti va face bine, datorita aerului puternic ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi.
Raluca Baciu
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024