Câte calorii arzi când urci pe munte

Timp estimat de citire2 minute, 6 secunde

Drumeția montantă este o metodă excelentă de a fi activ în timp ce te bucuri de peisaj și de liniștea naturii. Dacă locuiești în apropierea muntelui te poți considera un fericit. Iar dacă nu, și o excursie ocazională reprezintă o posibilitate excelentă de a face mișcare în aer liber.  

Cei mai mulți oameni abordează trasee de câteva ore, iar cei mai experimentați – și de câteva zile. Intensitatea urcușului variază în funcție de tipul de teren, temperatură, vreme etc. Numărul de kilo calorii pe care îl consumi depinde de mai mulți factori, dar în primul rând de greutatea ta și de înclinația pantei. Următorul tabel estimează numărul de kilocalorii consumate pe oră, luând în considerare greutatea și înclinația pantei, la un pas de 5 km/oră.

 

1-5% înclinația pantei

6-15% înclinația pantei

55 kg

292 kcal

440 kcal

68 kg

360 kcal

544 kcal

82 kg

435 kcal

656 kcal

95 kg

504 kcal

760 kcal

109 kg

578 kcal

872 kcal

123 kg

652 kcal

984 kcal

 

Înclinația de 1-5% este lină, pe când cea între 6-15% este relativ abruptă. Îți poți face o idee despre dificultate exersând pe banda de alergare și înclinând-o. Alți factori care influențează numărul de calorii consumate sunt greutatea rucsacului, temperatura de afară, vârsta pe care o ai.

Urcatul pe munte și pierderea în greutate

Depinzând de durata și de gradul de dificultate al traseului, drumeția montană poate arde un număr semnificativ de calorii. Ca atare, poate fi de ajutor pentru scăderea în greutate, mai ales dacă este asociată și cu o dietă potrivită. Desigur, factori cum sunt vremea, timpul liber pe care îl ai la dispoziție, proximitatea muntelui pot limita această formă de mișcare. Din acest motiv, pentru mulți oameni poate să nu fie o activitate sustenabilă pentru a slăbi. Dacă nu poți ajunge prea des la munte, folosește banda de alergare și înclin-o la 5% pentru a simula un urcuș pe munte.

Alte beneficii

Urcatul pe munte poate oferi însă și alte beneficii extraordinare. Contactul cu natura și liniștea muntelui îmbunătățește dispoziția, oferă sentimentul de calm și au efect anxiolitic. Aerul curat este o binecuvântare pentru sistemul respirator, suprasolicitat de poluarea orașelor. Iar dacă îți propui să cucerești un vârf și reușești, vei avea un sentiment de satisfacție care te va determina să continui să practici această formă de mișcare.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate