Care sunt fructele și legumele ce conțin cele mai multe pesticide?
Începând cu anul 2004, organizația non-profit Environmental Working Group (EWG) din Statele Unite realizează un clasament anual al fructelor și legumelor cu cel mai ridicat conținut de pesticide. Topul este întocmit pe baza datelor furnizate de către Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite și autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor (Food and Drug Administration) și reprezintă un etalon al calității fructelor și legumelor de pe piața americană și nu numai.
13.06.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 23 secundePentru clasamentul pe acest an, au fost analizate 46 de tipuri diferite de fructe și legume, din care au fost prelevate peste 46.000 de probe ce au fost supuse testelor de specialitate pentru depistarea prezenței și concentrației de pesticide.
Ce sunt pesticidele
Înainte de a vedea cum arată topul pe 2023 al fructelor și legumelor cu cel mai ridicat conținut de pesticide, am considerat necesar să lămurim ce este cu aceste substanțe și de ce nu ar trebui să se găsească în alimentele care ajung pe piață.
În esența lor, pesticidele nu sunt substanțe extrem de nocive, fiind denumite chiar „produse pentru protecția plantelor”. Așadar, rolul lor este acela de a proteja plantele de cultură împotriva dăunărilor, bolilor și buruienilor, iar în funcție de scopul în care sunt folosite se împart în insecticide, fungicide și erbicide.
Este vorba de substanțe chimice care distrug insectele, agenții patogeni și buruienile, fără a afecta plantele de cultură, iar din aceste considerente se poate spune că au rol benefic.
Partea mai puțin plăcută constă în faptul că pesticidele pot fi absorbite în țesutul vegetal al plantelor și astfel ajung în fructele și legumele pe care consumăm. Nici aceasta nu ar fi o problemă gravă, pentru că până la anumită concentrație pesticidele sunt inofensive, însă dacă se depășește acest prag sau dacă astfel de fructe și legume sunt consumate în mod constant, astfel de substanțe pot afecta sănătatea.
Lista fructelor și legumelor care conțin cele mai multe pesticide
Lista actualizată pentru anul 2023 a fost publicată în această primăvară și nu diferă foarte mult de documentele similare comunicate de (EWG) în anii precedenți. Conform ONG-ului american, clasamentul celor mai contaminate fructe și legume din 2023 arată astfel:
- Căpșune
- Spanac
- Varză Kale, varză creață și muștar
- Piersici
- Pere
- Nectarine
- Mere
- Struguri
- Ardei gras și ardei iute
- Cireșe
- Afine
- Fasole verde
În raportul care însoțește această listă, reprezentanții ONG-ului american menționează că peste 90% dintre căpșunele, merele, cireșele, spanacul, strugurii și nectarinele care au fost testate au relevat prezența reziduurilor a două sau mai multe pesticide.
De asemenea, pe listele din anii trecuți au mai fost menționate roșiile, țelina și cartofii, care de această dată nu au mai „prins” primele 12 locuri
Cât de relevantă este lista pentru România
După cum am precizat, lista fructelor și legumelor care conțin cele mai multe pesticide este realizată în Statele Unite, pe baza analizelor efectuate de autoritățile americane asupra unor probe prelevate de pe piața respectivă.
Așadar, nu este neapărat necesar ca lista să fie valabilă și pentru țara noastră, însă trebuie privită ca un punct de referință. În România nu se fac astfel de studii, astfel că nu se poate da un răspuns precis la întrebarea din titlu, însă există câteva indicii pe care le prezentăm în capitolul ce urmează.
Cum recunoști fructele și legumele cu pesticide
Ca regulă generală, fructele și legumele pentru care există cerere mare pe piață au șanse mai mari să fie incluse într-o astfel de listă, pentru că o bună parte din cantitatea disponibilă pe piață provine din exploatații mari. O cultură întinsă pe o suprafață mare este aproape imposibil de întreținut fără a folosi pesticide, astfel că fructele și legumele provenite din fermele mari, care produc cantități importante pentru a satisface cererea de pe piață, în mod cert sunt tratate cu astfel de substanțe.
Așadar, un alt indiciu este și proveniența produselor, iar din acest punct de vedere sunt recomandate cele care provin din gospodăriile individuale sau exploatațiile mici. Chiar dacă unele dintre fructele și legumele oferite de acești producători nu arată foarte bine, acesta este un semn bun, pentru că înseamnă că nu au fost tratate.
Din acest motiv, e posibil să fi fost afectate de boli sau dăunători, iar acestui fapt i se datorează aspectul mai puțin plăcut al unora dintre fructe sau legume. În schimb, cele care sunt sănătoase au un gust mai plăcut și pot fi consumate cu încredere, întrucât nu conțin reziduuri de pesticide.
Am abordat astfel și un al treilea criteriu, care ține de aspectul produselor. Ce-i drept, fructele și legumele care arată impecabil și apetisant sunt mult mai atractive însă trebuie să ai în vedere faptul că la acest rezultat se ajunge de cele mai multe ori cu ajutorul pesticidelor și altor substanțe precum stimulatorii de creștere.
Cum ajung pesticidele în plante
În funcție de modul de acțiune, pesticidele se împart în doua categorii, respectiv pesticidele de contact și cele sistemice.
Dintre acestea, pesticidele sistemice sunt mai puțin periculoase, pentru că acționează doar la suprafața părților vegetale. Se aplică prin stropire și rămân pe frunze, fructe sau tulpină acționând ca un scut și fiind spălate treptat de ploaie, picăturile de rouă sau apa folosită la irigat.
Mai periculoase sunt pesticidele sistemice, care protejează plantele din interior, fiind absorbite în țesutul vegetal. Sunt mai eficiente și au efect o perioadă mai îndelungată, însă marele dezavantaj constă în faptul că lasă reziduuri în fructele și legumele care ajung pe mese.
Cât de periculoase sunt pesticidele din fructe și legume
Teoretic, pesticidele nu ar trebui să prezinte riscuri pentru sănătate, dat fiind faptul că sunt făcute pentru tratarea unor plante destinate consumului uman. Riscurile apar atunci când sunt folosite in cantități mai mari sau sunt efectuate mai multe stropiri decât ar fi necesar.
Problemele de sănătate pe care acestea le provoacă pot fi pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de natura substanțelor reziduale și de cantitatea acestora. Astfel, ca reacții imediate pot apărea dureri de cap, grețuri vărsături, probleme digestive și dificultăți de respirație. De asemenea, există și cazuri – destul de rare, din fericire – când pesticidele pot provoca intoxicații severe, care induc stări de leșin sau chiar comă.
Pe termen lung, consumul frecvent de fructe și legume cu un conținut ridicat de pesticide afectează funcționare unor organe, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Cu timpul pot apărea afecțiuni hepatice, renale sau digestive dar și tulburări endocrine. De asemenea, nu trebuie ignorat nici faptul că pesticidele favorizează apariția unor tipuri de cancer și reprezintă totodată un factor de risc în sarcină.
Utilizarea pesticidelor poate fi considerată un rău necesar, deoarece în lipsa acestora producția agricolă ar fi considerabil diminuată, cu mult sub nivelul cererii. Am asista astfel la o criză alimentară și la o creștere a prețurilor, ceea nu este un scenariu de dorit.
Pentru a evita pe cât posibil riscurile, îți recomandăm să îți cumperi fructele și legumele de la producători în care ai încredere și să le speli bine înainte de a le consuma.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024