Când migrena trece prin farfurie
Migrenele pot fi extrem de debilitante și pot perturba semnificativ activitățile zilnice. De aceea, identificarea și evitarea potențialilor factori declanșatori ai migrenelor reprezintă principală cale de apărare împotriva acestei probleme. În cazul anumitor oameni, migrenele sunt declanșate de anumite alimente. În același timp, există anumite categorii de alimente care pot reduce frecvența migrenelor sau pot diminua simptomele acestora. Cu toate că nu există o “dietă pentru combaterea migrenelor”, oamenii își pot ameliora simptomele acestora pur și simplu monitorizând ceea ce mănâncă.
07.04.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeCe alimente pot declanșa migrene?
Alimentele care declanșează migrene sunt diferite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, printre alimentele care cauzează, în general, migrene se numără:
- alcoolul, în special berea și vinul roșu
- ciocolata
- conservanții alimentari, cum ar fi nitrații, nitriții, monoglutamatul de sodiu și îndulcitorii artificiali
- brânzeturile maturate
- mezelurile
- peștele afumat
- extractul de drojdie
Persoanele care nu mănâncă deloc se pot alege, de asemenea, cu dureri de cap de tip migrenă. Pentru unii oameni, senzația prelungită de foame este un factor declanșator cunoscut al migrenelor. Se pare că, în acest caz, migrena este cauzată de scăderea nivelului glicemiei.
Cum poți identifica alimentele declanșatoare
Unii specialiști le recomandă persoanelor care se confruntă în mod constant cu migrene să țină un jurnal în care să noteze ce alimente le provoacă dureri de cap (cefalee). Este important de menționat faptul că unii oameni dezvoltă imediat migrene după ce consumă un aliment, în timp ce alții reacționează abia după 24 de ore după ce au mâncat.
Următorul pas este să încerci să elimini din dietă un aliment potențial declanșator pentru a vedea dacă migrenele mai apar. De exemplu, poți încerca să eviți timp de o săptămână toate produsele care conțin vin roșu, cum ar fi oțetul din vin roșu și vinul roșu în sine. În acest fel, te vei asigura că nu elimini inutil anumite alimente din dietă.
Ce alimente pot ajuta la prevenirea migrenelor?
O dietă sănătoasă care ar trebui să conțină alimente proaspete, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, poate ajuta la prevenirea migrenelor. Aceste alimente sunt benefice pentru că nu conțin conservanți, cum ar fi monoglutamatul de sodiu (MSG). Conservanții pot declanșa migrene la unele persoane, așa că evitarea alimentelor care conțin aceste substanțe poate ajuta la prevenirea acestei probleme.
Specialiștii au creat o listă de alimente sigure pentru persoanele care suferă de migrene. În general, aceste alimente nu conțin conservanți, drojdii, arome și alte substanțe care pot declanșa migrene, cum ar fi nitriții și fenilalanina.
Pâine și produse din cereale
Alimente recomandate:
- pâine albă, pâine din grâu și din secară
- covrigi simpli sau cu susan
- majoritatea produselor din cereale, cu excepția celor care conțin nuci, fructe uscate sau aspartam
- covrigei simpli și chips-uri din cartofi
- biscuiți fără arome, cum ar fi biscuiții sărați
Alimente de evitat:
- pizza
- biscuiți care conțin arome, cum ar fi biscuiții cu brânză
- chips-uri foarte aromate sau condimentate
- pâinea proaspătă de casă sau de la o brutărie artizanală
- covrigei moi
Carne, nuci și semințe
Alimente de consumat:
- carnea proaspătă de vită, pui, pește, miel, porc, curcan sau vițel
- semințe de floarea soarelui fără arome naturale
- semințe de dovleac
- semințe de mac
- semințe de susan
Alimente de evitat:
- ficat de vită și pui
- carne pane
- carne marinată
- floricele de porumb aromate
Legume și fructe
Alimente de consumat:
- fructe proaspete
- legume proaspete
- salata verde ambalată fără conservanți
Alte exemple de legume recomandate sunt ardeii, dovleceii, cartofii proaspeți, morcovii și conopida.
Alimente de evitat:
- piure de cartofi instant la conservă
- fructe uscate care conțin sulfiți
- citrice
- ceapă
- varză murată
De asemenea, unele fructe pot conține polen sau alți compuși, iar aceștia pot provoca eliberarea de histamină care ar putea declanșa o migrenă. Printre aceste alimente se numără bananele, portocalele, grepfrutul, zmeura și prunele.
Ce alimente poți consuma în timpul unei crize de migrenă
Cofeina este o substanță care ar putea ajuta la tratarea migrenelor. Unele tratamente fără prescripție medicală conțin cofeină sub formă de pudră. Cu toate acestea, există o linie extrem de fină între cantitatea de cofeină care ar putea reduce durerile de cap de tip migrene și o cantitate prea mare de cofeină, care ar putea declanșa simptome de sevraj sub formă de cefalee.
Specialiștii le recomandă persoanelor care suferă de migrene să consume maximum 200 de miligrame (mg) de cofeină pe zi. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că un consum regulat de peste 100 mg de cofeină pe zi este un factor de risc pentru migrene.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024