Antreneaza-ti mintea pentru slabire: Dieta Beck
Totul pare sa fie destul de simplu atunci cand vorbim despre diete: trebuie sa mananci mai putin si sa faci mai mult sport, iar kilogramele se vor topi de la sine.
14.12.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secunde
Dar in realitate lucrurile sunt mai complicate – de ce unii oameni reusesc sa slabeasca, iar altii nu? Cum de reusesc unele persoane sa piarda si 10 kilograme pe luna, iar altele se chinuiesc ani de zile cu diete restrictive si degeaba? Diferenta consta in modul in care iti antrenezi mintea pentru slabire, sustine dr. Beck, presedintele Institutului pentru Terapie si Cercetare Cognitiva din America.
Dieta Beck, bazata pe cartea „The Beck Diet Solution” scrisa de dr. Judith Beck, nu este un regim de slabire in intelesul clasic al cuvantului, insa, fara doar si poate, ajuta oameni din lumea intreaga sa piarda kilogram dupa kilogram. Secretul programului de slabire Beck consta in antrenamentul mintii – gandirea fiind cel mai important instrument al acestei diete – si in adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa includa alimente proaspete si putina miscare.
Daca te-ai hotarat sa-ti antrenezi si tu mintea pentru slabire si vrei sa inveti sa gandesti ca o persoana slaba, arunca toata mancarea nesanatoasa din frigider, inlocuieste-o cu fructe, legume si carne slaba, practica cel putin trei ore de sport saptamanal si urmeaza pasii esentiali ai programului Beck.
Inceteaza sa te mai minti singur!
De fiecare data cand se simt stresati, entuziasmati sau poate chiar deprimati, oamenii plinuti se refugiaza in platouri imense cu carnaciori sau multe, multe patratele de ciocolata si isi spun: „Mananc doar de data asta, pentru ca ma simt bine/rau/fericit/nefericit, iar de maine ma apuc iar de regim”. Opreste-te din goana in acest cerc vicios si nesanatos si propune-ti ca, din acest moment, sa ai mai multa grija de corpul tau si sa mananci doar alimente ce-ti fac bine!
Fa diferenta dintre pofta si foame
Pofta de mancare poate aparea chiar si atunci cand, practic, esti satul, insa simti nevoia de a gusta dintr-un anumit aliment, de obicei fiind vorba de ceva dulce sau plin de grasimi (pizza, hamburgeri). Foamea, in schimb, apare la mai mult de patru ore dupa ultima masa consistenta si este resimtita puternic in stomacul gol.
Fii organizat
Planifica-ti meniul cu o zi inainte, fa-ti intotdeauna o lista de cumparaturi si nu te abate de la programul tau de exercitii fizice. Invata sa ignori factorii subiectivi, precum „lipsa de chef” sau tendinta de a amana de pe o zi pe alta.
Invata sa te opresti
In cartea sa, dr. Judith Beck arata ca oamenii grasi mananca aproape intotdeauna mai mult decat este necesar pentru a se simti satui, in timp ce persoanele slabe stiu cand sa se opreasca: atunci cand senzatia de foame a disparut, si nu cand stomacul este supraincarcat. Daca esti obisnuit sa nu lasi nimic in farfurie, indiferent ca esti deja satul sau portia este exagerat de generoasa, invata din comportamentul oamenilor slabi sa te opresti exact atunci cand nu mai simti foamea, lasand in farfurie ce este in plus. Acasa, micsoreaza considerabil portiile, iar atunci cand mananci in oras controleaza-ti tendinta de a lasa farfuria… curata!
Gandeste-te la motivatii si consecinte
De ce vrei sa slabesti? Ce te-ar motiva sa continui dieta, indiferent de circumstante (pofte culinare, evenimente familiale, petreceri)? Care sunt consecintele derapajelor de la dieta sanatoasa si ale mancatului in exces? Dar care sunt consecintele (pozitive) ale unei alimentatii echilibrate si ale unui stil de viata activ? Acestea sunt principalele intrebari carora trebuie sa le gasesti un raspuns tu insuti, meditand in fiecare zi la ceea ce te motiveaza sa slabesti si la turnura pozitiva pe care o poate lua viata ta daca ai fi mai slab, intr-o prima etapa, macar cu trei kilograme.
Raluca Mateescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024