logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

4 mituri tot mai răspândite despre alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă este un aspect al vieții care preocupă din ce în ce mai multă lume, la nivel mondial. E un trend important, pe care industria alimentară nu are cum să-l ignore. Drept urmare, pe piață apar din ce în ce mai multe versiuni „sănătoase” ale alimentelor tradiționale. Sunt însă oare acestea cu adevărat mai bune pentru organism?

31.05.2021

Natalia Talmacec

1047

Timp estimat de citire:

5 minute, 11 secunde

În ceea ce privește alimentația, multe dintre principiile pe care majoritatea dintre noi le consideră adevăruri incontestabile sunt, de fapt, rodul unor campanii iscusite de marketing. De altfel, cele mai multe dintre ele nu au la bază studii științifice riguroase, așa cum ne avertizează medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector în cartea sa „Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit”. Într-un demers provocator de a face puțin mai multă lumină în complicata problema a alimentației corecte, el identifică o parte dintre cele mai răspândite mituri despre cum e bine să ne hrănim. Iată câteva dintre ele.

Mit nr 1: „Grăsimile saturate ne provoacă boli de inimă”

Tot mai multe persoane se feresc de unt și lactate integrale și aleg variantele mai sărace în grăsimi sau cremele tartinabile obținute pe cale industrială. E aceasta o alegere alimentară sănătoasă? Medicul britanic Tim Spector afirmă că este un mit. Recunoaște că el însuși a căzut în capcana principiului mai sus enunțat și vreme de 6 luni a înlocuit untul cu o cremă tartinabilă. „Este o greșeală să demonizăm un grup principal de alimente”, susține acesta. În opinia sa, recomandările globale de genul „evitați consumul de grăsimi” ar trebui privite cu suspiciune. În cantități moderate, acestea nu au efecte devastatoare asupra sănătății. De altfel, un sondaj efectuat între medicii britanici a relevat faptul că, în proporție de 83% aceștia optau pentru lactate integrale și unt în loc de margarină.

Mit nr 2: „Alimentele și băuturile fără zahăr ne permit să slăbim fără riscuri”

În încercarea de a adopta o dietă cât mai sănătoasă și mai puțin bogată caloric, multe persoane optează pentru băuturi fără zahăr, considerate variante acceptabile, chiar și pentru o cură de slăbire. Din nou, fals, afirmă medicul britanic. Cu excepția faptului că produc mai puține carii dentare, nu există studii relevante care să confirme o astfel de idee, ba chiar din contră.

Îndulcitorii sunt prezenți nu doar în băuturi răcoritoare, ci și în biscuiți, pastă de dinți, vitamine sau medicamente și au rolul de a conferi un gust mai bun și de a prelungi termenul de valabilitate al produselor. Studiile privind efectele benefice ale îndulcitorilor din băuturile răcoritoare sunt finanțate chiar de companiile producătoare ale acestora, spune medicul britanic. În realitate, s-a constatat că zaharina are asupra organismului un impact asemănător cu zahărul, aspartamul duce la o creștere în greutate ușoară, iar sucraloza are ușor efect benefic, însă rezultatul studiilor depinde de la o persoană la alta.

Concluzia lui Timp Spector este că etichetarea produselor cu îndulcitori artificiali – exceptând stevia – ca „dietetice” sau „cu conținut caloric redus” e înșelătoare. În plus, aceste substanțe, în general, ridică brusc nivelul glicemiei și au efecte negative asupra florei intestinale.

Mit nr 3: „Carnea de orice fel e dăunătoare”

Teoria a apărut în anii 60, când colesterolul din alimente a fost considerat cauza afecțiunilor cardiace. Acesta a fost ulterior demontată, dar ecoul ei încă persistă. Carnea conține apă, proteine, grăsimi, un procent mic de carbohidrați, fier, zinc și vitamine B.

Citând studii de ultimă oră, medicul britanic atrage atenția: „Renunțarea la o grupă alimentară importantă precum carnea roșie fără o planificare atentă și găsirea unor înlocuitori adecvați poate duce la deficiențe nutriționale”. S-a constatat că, dacă e consumată într-o cantitate mică, aceasta reduce riscul problemelor de sănătate mintală, precum depresia și tulburările anxioase.

Concluzionând, Tim Spector precizează că modul în care carnea e preparată și cantitatea în care e consumată o pot transforma dintr-un aliment sănătos într-unul care ne afectează stare de bine.

Mit nr 4: „Veganismul este cel mai sănătos stil de alimentație”

În ultimii ani, veganismul și vegetarianismul au câștigat tot mai mult teren. Industria alimentară a început să producă tot mai multe versiuni vegetale ale cărnurilor, brânzeturilor, iaurturilor și chiar înghețatelor. „Să fie veganismul un elixir miraculos pentru noi și pentru planetă?”, se întreabă Tim Spector.

Medicul britanic citează studii de ultimă oră pentru a trage concluzia că „vegetarienii nu par să aibă un risc mai mic de deces timpuriu comparativ cu consumatorii de carne”. Vegetarianismul aduce beneficii care se resimt imediat, mai ales dacă este adoptat după o dietă bogată în carbohidrați rafinați, carne procesată și dulciuri. Însă, dacă un astfel de regim nu este gândit așa cum trebuie, există riscul carenței de vitamina B12 și fier, care sunt mai greu de obținut din plante și cereale. Echilibrul este soluția propusă de medicul și profesorul de epidemiologie genetică Tim Spector. Un regim semi-vegetarian, adică renunțarea la carne de câteva ori pe săptămână este o opțiune în urma căreia vor avea de câștigat și sănătatea noastră, a tuturor și cea a planetei.

Tim Spector nu dărâmă niște principii în care majoritatea a crezut – cel puțin până la un moment dat – fără a pune nimic în loc. În cartea sa, acesta aduce argumente științifice, citează studii sau împărtășește propria experiență de viață, tocmai pentru a îndemna oamenii să-și formeze discernământul. În capitolul de Concluzii, autorul britanic spune cititorilor ce să mănânce pentru a fi sănătoși și oferă un plan detaliat de alimentație în 12 puncte.

Etichete:

alimentatie sanatoasa, carne rosie, colesterol, grasimi, mituri alimentatie, recomandat, sanatate, veganism, vegetarianism

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031312
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345310
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348241
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294562
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160246

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Editorial Retete Sanatate Sport

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Retete de sanatate de la Naturalis
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne