logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
retete

Slab sau Gras recomandă: rețetă de turtă dulce fără zahăr

De dragul sănătății, zahărul trebuie pus la colț ori de câte ori e posibil. Și nu, nu e suficient să nu-l  pui în ceai sau cafea. Te invităm să mai faci un pas important și să-l scoți din biscuiți, plăcinte și prăjiturile preferate. Inclusiv din rețeta de turtă dulce. Cu atât mai mult dacă ai copii amatori ai acestui desert minunat. Bineînțeles, avem și o propunere concretă în acest sens: o rețetă simplă de turtă dulce de casă, fără strop de zahăr adăugat!

28.01.2021

Natalia Talmacec

2831

Timp estimat de citire:

8 minute, 7 secunde
Cuprins
1. De ce să renunți la zahăr? 5 motive importante
2. Cu ce putem înlocui zahărul?
3. Turta dulce, desertul adorat de copii
4. Rețetă de turtă dulce de casă, fără zahăr

Îți vei face o mare favoare ție și celor dragi, dacă vei limita prezența zahărului în rețete. Și, de ce nu, poți începe cu rețeta de turtă dulce! În afară de plăcerea de moment, zahărul nu ne aduce nimic bun. Spre deosebire de alimentele și băuturile care conțin zaharuri în mod natural, cele cu zahăr adăugat nu oferă nicio valoare nutrițională. Sunt furnizoare de așa-zise „calorii goale”. Totodată, acestea sunt o sursă proastă de energie, deoarece organismul digeră zahărul adăugat foarte repede. Drept urmare, la scurt timp după consumul lor, ne vom simți moleșiți și cu o nouă poftă de dulce. Or, pe termen lung, se știe, consumul crescut de zahăr poate provoca serioase probleme de sănătate.

De ce să renunți la zahăr? 5 motive importante

Faptul că zahărul dăunează sănătății poate suna oarecum vag, adesea neconvingător. Dacă simți nevoia unor argumente mai detaliate pentru a acționa cu mai multă hotărâre în ceea ce-l privește, aruncă un ochi pe cele mai de jos. Nu sunt simple supoziții, sunt efecte demonstrate, care te vor ajuta să înțelegi mai bine impactul zahărului asupra organismului.

Zahărul îngrașă

Consumul de prea multe alimente și băuturi cu adaos de zahăr reprezintă una dintre principalele cauze ale obezității la ora actuală. Deoarece digestia produselor cu adaos de zahăr este mult mai rapidă, acestea nu țin prea mult de foame. Acest lucru determină un consum mai frecvent pe tot parcursul zilei și un aport total de calorii mai mare. Și de parcă acest lucru n-ar fi suficient, există dovezi care sugerează că zahărul poate determina rezistență la leptină, afectând astfel căile biologice care reglează foamea.

Leptina este un hormon răspunzătoare de instalarea senzației de sațietate. În condițiile dezvoltării rezistenței la leptină, organismului pierde controlul asupra echilibrului dintre aportul și consumul de energie. Apare o nevoie cvasi-permanentă de mânca, care în mod evident duce la exces ponderal. Tocmai de aceea, limitarea cantității de zahăr din alimentație este una dintre cele mai simple modalități de a preveni creșterea în greutate.

Zahărul expune riscului de a dezvolta sindrom metabolic

Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pun în alertă organismul, care forțează pancreasul să lucreze din greu pentru a secreta rapid mai multă insulină, necesară pentru scăderea glicemiei. În timp, aceste creșteri ale producției de insulină conduc la apariția obezității abdominale, creșterea nivelului de colesterol și trigliceride și hipertensiune arterială. Pe scurt, la dezvoltarea sindromului metabolic, o adevărată rampă pentru bolile de inimă, diabetul zaharat de tip 2 și multe alte afecțiuni.

Zahărul slăbește sistemul imunitar

Consumul crescut de zahăr scade capacitatea organismului de a combate infecțiile. Cum anume? Zahărul „dezarmează” globulele albe din sânge, responsabile de distrugerea agenților patogeni. Practic, în momentul în care nivelul glicemiei crește foarte mult, pe fondul consumului de zahăr, acestea încep să mănânce glucoza în loc să se ocupe de virusuri, bacterii sau celule maligne. Acest lucru poate pune în dificultate corpul în a opri îmbolnăvirea.

Zahărul distruge dantura

Bacteriile prezente în cavitatea noastră bucală adoră zahărul. Pe lângă faptul că, oferindu-le hrana prefarată, le ajutăm să prolifereze, mai există o mare problemă. În urma desfătării acestora cu zahăr rezultă acizi care atacă smalțul dinților. Chiar dacă, pe moment, organismul reușește să repare o parte din aceste daune, în timp, erodarea smalțului favorizează apariția cariilor, în special în zonele intertentare și alte locuri greu accesibile, unde placa bacteriană se formează mai ușor.

Zahărul grăbește procesul îmbătrânirii

Consumul produselor cu adaos cu zahăr poate accelera serios procesul de îmbătrânire. Se întâmplă acest lucru din cauza produșilor avansați de glicație (AGE). Vorbim de un grup de molecule proinflamatorii, care se formează printr-o reacție non-enzimatică între moleculele de glucoză și proteine, lipide și acizi nucleici. Nivelul acestora crește considerabil în condițiile hiperglicemiei, survenite în urma consumului de zahăr.

Studiile au arătat că AGE sunt implicați în apariția mai multor afecțiuni cronice. La nivel cutanat, AGE accelerează apariția ridurilor, încetinesc procesul de regenerare și scad elasticitatea pielii, ținta lor predilectă fiind colagenul.

Cu ce putem înlocui zahărul?

Din fericire, avem suficiente alternative pentru zahăr. Poți continua să prepari rețetele preferate de dulciuri, apelând la înlocuitorii naturali ai zahărului:

  • Siropul de curmale
  • Pasta de curmale
  • Siropul de arțar
  • Siropul de agave
  • Siropul de yacon
  • Siropul de orez brun
  • Eritriolul
  • Xylitolul
  • Siropul/extractul de stevie

Spre deosebire de zahăr, deși au putere de îndulcire mare, aceștia au un indice glicemic semnificativ mai mic. În plus, fie vin la pachet cu diverse substanțe nutritive, fie au foarte puține calorii. Îi poți folosi cu încredere la prepararea biscuiților, prăjiturilor și, bineînțeles, în rețeta de turtă dulce.

Turta dulce, desertul adorat de copii

Deși, în general, este asociată cu perioada sărbătorilor de iarnă, la noi turta dulce este savurată cu plăcere în orice perioadă a anului. Pentru copii mai ales, indiferent de generație, este o reală bucurie de fiecare dată. Problema este că cea din comerț, pe lângă faptul că este doldora de zahăr și grăsimi de proastă calitate, mai e și glazurată. Așadar, aduce încă o doză zdravănă de zahăr! Turta dulce de casă, în schimb, poate fi cu totul altceva. Asta dacă alegi o rețetă de turtă dulce cu ingrediente de calitate superioară, fără strop de zahăr adăugat.

Rețetă de turtă dulce de casă, fără zahăr

Această turtă dulce de casă face deliciul întregii familii, de la mic la mare. Pleacă de la rețeta de turtă dulce tradițională, fiind ușor adaptată pentru a fi mai sănătoasă și mai bogată din punct de vedere nutritiv. Este o rețetă de turtă dulce care nu-ți va da prea multe bătăi de cap. Se prepară simplu, este gustoasă, pufoasă și aromată. Exact așa cum trebuie să fie o turtă dulce de casă care să amintească de gustul copilăriei. Mare atenție la cantitatea de nucșoară și cuișoare. Aceste mirodenii au arome foarte puternice și dacă scapi prea mult s-ar putea să fie prea pregnante.

Ingrediente necesare:

  • 200 g de făină
  • 50 g de făină de migdale
  • 50 g de unt moale nesărat
  • 50 ml de lapte
  • 80 ml de sirop de arțar
  • 2 gălbenușuri mari
  • 2 lingurițe de carob
  • ½ de linguriță de praf de copt
  • 1 ½ lingurițe de scorțișoară
  • ½ de linguriță de praf de ghimbir
  • un praf de sare
  • un praf de nucșoară
  • un praf de cuișoare (opțional)

Pentru glazură (opțional):

  • 1 albuș
  • 2 linguri de pudră de stevie
  • un praf de sare
  • 1 ½ linguri de zeamă de lămâie
  • 1-2 linguri de apă fierbinte

Mod de preparare:

  1. Într-un castron încăpător, cerne făina și adaugă toate ingredientele uscate. Amestecă bine cu un tel până la omogenizare.
  2. Separat, într-un castron mai mic, amestecă gălbenușurile, untul, laptele și siropul de arțar, apoi combină conținutul celor două castroane. Pentru a amesteca foarte bine, poți folosi mixerul, la viteză mica. Dacă nu vrei să te complici, te poți descurca foarte bine și cu o spatulă. Această rețetă de turtă dulce are o compoziție relativ moale, dar nu te îngrijora. Se va întări și va fi ușor de modelat după ce va sta la frigider timp de 2-3 ore sau, cel mai bine, peste noapte.
  3. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  4. Scoate aluatul din frigider și cu o lingură ia o parte din el, apoi modelează o biluță. Pune-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și aplatizeaz-o, folosind dosul lingurii. Continuă până termini tot aluatul. Ai în vedere să lași spațiu între biluțe. Această turtă dulce de casă va crește puțin în volum la cuptor.
  5. Când termini de modelat, dă tava la cuptor timp de 10-15 minute. Când o scoți din cuptor, turta dulce de casă, în această versiune, trebuie să aibă o crustă aurie și fie moale la interior.
  6. Dacă dorești, o poți glazura după ce se răcește sau o poți lasă ca atare. Glazura se prepară simplu: se bate albușul spumă, împreună cu îndulcitorul, se adaugă zeama de lămâie, iar la final și apa fierbinte.

Această turtă dulce de casă este excelentă, pe post de gustare, cu lapte sau iaurt, dar la ceai sau cafea. Poftă bună!

Etichete:

carob, faina de migdale, indulcitori, recomandat, reteta de turta dulce, turta dulce de casa, turta dulce fara zahar

Articole recomandate din categoria Dulciuri Sanatoase

E timpul pentru banana bread: 3 rețete pe care să le încerci
Dacă ți s-a întâmplat să cumperi mai multe banane și unele dintre ele au apucat să se..

24.03.2021

Natalia Talmacec
retete
Gogoși cu miere și ovăz

01.03.2021

Marius Vasilescu
retete
Biscuiți cu cocos

28.01.2021

Marius Vasilescu
retete
Slab sau Gras recomandă: rețetă de turtă dulce fără zahăr

28.01.2021

Natalia Talmacec
retete
5 rețete de prajituri de post cu care nu vei da greș

26.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Rețete cu pudra de roșcove (carob) recomandate copiilor

21.01.2021

Natalia Talmacec
retete
3 rețete de dulciuri sănătoase

18.11.2020

Natalia Talmacec
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031261
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345257
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348192
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294515
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160152

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Noutati Psihologie Editorial Reviste

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne