Rețete apetisante cu țelină

Timp estimat de citire:

2 minute, 41 secunde

Țelina este una dintre cele mai gustoase și, totodată, versatile rădăcinoase. Cu toate acestea, din cauza aspectului mai puțin atractiv, nu se bucură de o apreciere prea grozavă. Ceea ce este absolut regretabil…

Țelina chiar merită mai multă atenție din partea noastră. Sursă excelentă de fibre, este hrănitoare și are puține calorii. Ne-am propus să reparăm nedreptatea care i se face și te ispitim cu două rețete în care este ingredient principal. Prima este un fel de mâncare tradițională irlandeză, iar cealaltă constituie o alternativă excelentă pentru cartofii prăjiți. Nu ezita să le încerci!

Colcannon cu țelină

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 1 țelină mare (circa 550 g), curățată și tăiată cuburi;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
  • 3 căni de varză tăiată subțire;
  • ¼ de linguriță de sare;
  • ½ de cană lapte cu 1,5% grăsime, încălzit;
  • 2 linguri de unt;
  • ¼ de linguriță de piper negru;
  • 1 lingură de frunze proaspete de pătrunjel, tocate mărunt.

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mare, pune la fiert țelina împreună cu usturoiul, timp de aproximativ 15 minute. Când țelina este fiartă, scoate-o din apă.
  2. Între timp, pune uleiul într-o tigaie mare și călește rapid varza, amestecând continuu, cam 8-10 minute, fără a uita să pui ¼ de linguriță de sare în timpul procesului. Ia de pe foc și acoperă cu capac.
  3. Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mixează bine țelina, adăugând restul de sare, laptele, untul și piperul. La final, amestecă piureul obținut cu varza călită și frunzele de pătrunjel.

Mărimea porției: ⅔ de cană

Valoare nutrițională/porție: 167 de calorii; 10 g de grăsimi, 16 g de carbohidrați, 4 g de proteine, 4 g de fibre.

Turtițe de țelină și păstârnac

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 1 țelină medie (circa 450 g), curățată;
  • 4 rădăcini medii de păstârnac (circa 560 g), curățate;
  • 4 albușuri de ou mari, bătute ușor;
  • ¼ de cană de făină integrală;
  • 3 linguri de arpagic tocat, plus mai mult pentru garnitură;
  • 1 linguriță de boabe de muștar;
  • ¾ de linguriță de sare;
  • ½ de linguriță de piper măcinat;
  • ¼ de linguriță de praf de copt;
  • 8 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • Iaurt grecesc pentru garnitură (opțional).

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 130 °C.
  2. Dă pe răzătoare țelina și păstârnacul. Într-un castron mare, amestecă albușurile cu făina, 2 linguri de arpagic, muștarul, sarea, piperul și pudra de copt arpagicul, apoi încorporează și legumele rase.
  3. Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Formează 4 turtițe, folosind aproximativ ¼ de cană de aluat pentru fiecare, și pune-le la rumenit în tigaie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când prind o crustă aurie. Păstrează-le într-un castron la cald, în cuptor. Repetă operațiunea de încă 3 ori, folosind 2 linguri ulei pentru fiecare lot. Preparatul se servește cald, garnisit cu iaurt și restul de arpagic.

Mărimea porției: 2 turtițe

Valoare nutrițională/porție: 215 calorii, 14 g de grăsimi, 4 g de proteine, 4 g de fibre, 18 g de carbohidrați.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate