Sucul de patrunjel, tot mai aproape de titlul „leac universal”
Exceptional concentrat de vitamine, minerale, clorofila si alti antioxidanti, sucul de patrunjel are vocatie de medicament. Previne degenerarea ADN-ului si imbatranirea celulelor, protejeaza inima si a arterele, purifica rinichii si detoxifica ficatul. In plus, iti ofera fortele necesare in lupta cu kilogramele in plus!
28.04.2015
5062


Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundeSucul de patrunjel are o multitudine de proprietati curative, astfel ca includerea lui in alimentatie iti va consolida negresit sanatatea.
Bautura tonica prin excelenta, sucul de patrunjel este o modalitate perfecta de a-ti incepe ziua, mai ales atunci cand starea de oboseala si lipsa de energie nu se dau duse indiferent cat ai dormi. Are in compozitie toate substantele binefacatoare din frunzele patrunjelului, la care altfel e mai dificil sa ai acces – de cate ori ai mancat o legatura intreaga odata?
Dintre principiile active, in concentratii semnificative sunt potasiul, calciul, magneziul, fosforul, fierul si vitaminele C, E, B2, B6, B9, K. Importanta este si prezenta a patru antioxidanti cu actiune intensa: apigenina, clorofila, luteina si beta-carotenul.
Cum se prepara sucul
In mod ideal, este recomandata folosirea unui storcator prin presare la rece pentru a extrage o cantitate cat mai mare de nutrienti si enzime. In cazul in care nu detii un astfel de aparat, fa-ti un smoothie. Pune in blander, o legatura de patrunjel – sunt bune si tulpinile –, toarna apa plata cat sa cuprinda verdeata si mixeaza rapid. Consuma licoare obtinuta imediat, cu inghitituri mici. De fapt, imagineaza-ti ca o mananci. Mestesc-o pe indelete inainte de a o trimite in tubul digestiv, pentru a o imbiba de saliva si cu enzimele digestive din aceasta. In felul acesta optimizezi absorbtia substantelor folositoare, cu maximum de beneficii pentru organism.
Motive sa-i dai „unda verde”
Regleaza tensiunea arteriala. Consumul frecvent al sucului de patrunjel ajuta la controlul tensiunii arteriale, prin mentinerea elasticitatii si a rezistentei peretilor vaselor de sange.
Mentine sanatatea cardiovasculara. Nu mai putin de patru substante continute in frunzele de patrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) si depunerea sa pe vasele sanguine.
Protejeaza si curata ficatul. Efectul se datoreaza clorofilei, pe care o contine din ambundenta, dar si uleiului volatil, care, potrivit unor studii, ataca membrana virusurilor hepatice B si C.
Combate bolile renale. Virtutile diuretice si depurative ale sucului de patrunjel i-au facut pe specialisti sa-l recomande in diverse disfunctii ale aparatului urinar, inclusiv in caz de nefrita, pielonefrita si cistita.
Indeparteaza respiratia urat mirositoare. Sucul de patrunjel verde actioneaza ca dezinfectant asupra cavitatii bucale, asupra cailor respiratorii medii si superioare, conferind un miros placut respiratiei. In plus, imbunatateste digestia si normalizeaza flora digestiva, remediind problema in profunzime.
Te scapa de balonare. Consumat inainte de mesele bogate, sucul de patrunjel stimuleaza digestia, prevenind aparitia spasmelor si gazelor intestinale.
Te ajuta sa slabesti. Compusii activi din frunzele patrunjelului participa la eliminarea exesului de apa din tesuturi, accelereaza metabolismul si intervin in mod favorabil in controlul poftele alimentare.
De asemenea, sucul de patrunjel este indicat in dureri articulare, guta, anemie, bila lenesa, dar si menstre dureroase.
Precautie: Gravidele si femeile care alapteaza trebuie sa evite consumul unei cantitati mari de frunze de patrunjel, deoarece acestea diminueaza secretia lactata si stimuleaza contractiile uterine, crescand rirscul de avort spontan.

Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate
28.09.2023