Lipidograma – valori, semnificație, când mergem la medic
Lipidograma sau profilul lipidic reprezintă o investigație foarte importantă în evaluarea riscului cardiovascular. În cadrul acestui test sunt măsurate colesterolul total, trigliceridele, HDL-colesterolul și LDL-colesterolul. În ultimii ani, mai multe studii au arătat faptul că valorile lipidogramei variază foarte puțin după ce mâncăm (cu excepția trigliceridelor), așa că acest test poate fi făcut oricând în timpul zilei.
25.01.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeSemnificație
Colesterolul este indispensabil funcționării normale a organismului uman, este produs în proporție de aproximativ 75% de corpul nostru, în special de către ficat, iar restul de 25% este luat din alimentație. Dacă dieta noastră este bogată în colesterol, ficatul compensează prin scăderea producției, precum și prin înlăturarea acestuia din circulație, însă nu toată lumea produce și înlătura colesterolul cu aceeași eficiență. Astfel, unii dintre noi pot avea valori crescute ale colesterolului chiar dacă nu avem dieta bogată în grăsimi.
Trigliceridele reprezintă cea mai întâlnită formă de lipide din organismul uman. Ele provin din anumite alimente grase, precum untul sau uleiurile, dar și din alimente bogate în carbohidrați sau zahăr, precum sucuri, dulciuri sau făinoase. În plus, sedentarii, fumătorii și cei care consumă alcool în exces au valori mari ale trigliceridelor.
HDL-colesterolul (colesterolul bun) are rol de „mătură” care circulă în sânge și duce colesterolul rău spre ficat, care mai departe îl înlătură din organism.
LDL-colesterolul (colesterolul rău) se poate depune pe pereții arterelor, acest proces fiind denumit ateroscleroză, iar micșorarea progresivă a diametrului acestora poate duce la obturarea fluxului sangvin. Astfel, crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Valori normale, ținte terapeutice
După cum aminteam mai sus, lipidograma ne ghidează în evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Acest risc este influențat și de alți factori: nemodificabili, precum istoricul familial sau vârsta și modificabili: fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul, greutatea și dieta. Astfel, valorile normale ale profilului lipidic și țintele variază în funcție de acești factori. Pentru o estimare corectă a riscului cardiovascular vă sfătuim să cereți sfatul unui medic.
Valorile normale ale colesterolului total sunt în general considerate sub 200 mg/dl, moderat crescute, între 200-239 mg/dl, și crescute, peste 240 mg/dl.
O valoare normală a trigliceridelor se situează sub 150 mg/dl, moderat crescută între 150-199 mg/dl, crescută între 200-500 mg/dl și foarte crescută peste 500 mg/dl.
În privința HDL-colesterolului, se consideră ideală o valoare de peste 60 mg/dl.
O considerație aparte o vom acorda LDL-colesterolului. Acesta reprezintă ținta principală a medicilor pentru reducerea riscului cardiovascular, această țintă fiind individualizată în funcție de factorii de risc ai fiecăruia.
Astfel, la pacienții fără factori de risc sau boli cunoscute, valorile LDL-colesterolului până în 130 mg/dl sunt considerate acceptabile, însă cu cât valoarea acestuia este mai mică, cu atât riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este mai mic. La cei cunoscuți cu boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, boală cardiacă, boală arterială periferică), cu diabet zaharat sau boală cronică de rinichi, ținta LDL-colesterolului se situează sub 70 mg/dl, iar în anumite cazuri chiar sub 55 mg/dl. Menționăm că reducerea acestuia nu are efecte secundare sau riscuri.
Când trebuie să ne adresăm medicului?
Hipercolesterolemia nu dă simptome, așa că vă recomandăm să consultați un medic dacă suferiți de boli cronice sau dacă aveți factori de risc precum obezitate sau diabet zaharat, dacă fumați sau aveți un stil de viață haotic.
Obiceiurile zilnice și cum ne salvăm sănătatea inimii
09.01.2024