Lectia de gatit RAW cu Olivia Steer

Timp estimat de citire4 minute, 8 secunde

Olivia Steer, prezentatoarea emisiunii „Doamne de poveste” de la Acasa TV, nu face mancare, ci faureste bucate-minune. Este un soi de Cosanzeana moderna ce a aflat tainele bucatariei raw si le impartaseste si cu noi, invitatii la palat. Cand citesti retetele propuse de ea, dar si cand vezi pozele – amutesti, iar papilele gustative jubileaza pofticioase. Iata cateva dintre preparatele poveste ale Oliviei, hrana vie, fara foc, ce te imbie nu doar la un festin culinar, ci si la o alimentatie sanatoasa, pura. Pofta… de viata!

Biscuiti cu guacamole
Blat: 2 cani cu nuci macinate, 1/2 cana de bors/suc de rosii crud, 1/2 cana de faina de in, o mana de busuioc maruntita, sare – se amesteca totul bine in blender, se decupeaza formele de biscuiti sau orice alte forme si se deshidrateaza cateva ore/peste noapte.
Guacamole: 3 nuci avocado, 1 ceapa mare sau doua mici, zeama unei jumatati de lamaie, sare dupa gust. Se mixeaza cu mixerul vertical/in blender si se intinde pe biscuiti. Se orneaza cu frunze mici de patrunjel si fistic

Chiftelute din germeni de grau si ridichi umplute
Chiftelute: o cana cu germeni de grau macinati in blender, 1 cana de nuca macinata fin, 1 varf de cutit de scortisoara, 1 varf de cutit de enibahar pulbere, un morcov ras pe razatoarea mica, o legatura mica de patrunjel tocat, sare, bors cat cuprinde. Se framanta bine. Trebuie sa rezulte o pasta groasa, de consistenta carnii tocate, din care se modeleaza chiftelutele. La sfarsit se tavalesc in susan crud.
Ridichi umplute: doi pastarnaci mari, facuti crema in blender, amestecati cu doua linguri de ulei si 1 lingurita de tamari/shoyu. Cu pasta rezultata se umplu vreo 12-14 ridichi scobite cu varful cutitului

Cheesecake raw
Esenta: 1+1/2 cana de caju inmuiat o ora-doua (sau peste noapte) si bine scurs; 1 pahar de fresh de portocale; 2 lingura de miere de rapita; 2 linguri de coaja rasa de portocale/lamaie bio; 1 lingurita de agar-agar; 10 picaturi de esenta naturala de vanilie;1 cana de migdale fin rasnite; 1 lingura de ulei de cocos; 1 pumn de stafide; 1 lingura de mac
Alchimia: intai e bine de stiut ca migdalele rasnite, uleiul de cocos, o lingura de miere si 5 din cele 10 picaturi de esenta naturala de vanilie sunt ingredientele magice ale celui mai simplu blat de prajitura. Hocus-pocus e numele lui. Se amesteca repejor, pana aromele se intrepatrund, iar aluatul capata un aspect de coca tare, cu multa personalitate, cu care se tapeteaza in strat subtire o forma inelata de tort.
Apoi vine crema de branza fara de branza. Abracadabra e numele ei! Caci din cativa pumni cu nuci caju, un pocal de suc proaspat de portocale, o lingura de miere, coaja rasa de portocale si ultimele picaturi de vanilie se intrupeaza instantaneu in blender o crema dulce, parfumata, cum alta nu-i. Se amesteca cu stafidele si gelifiantul facut dintr-o lingurita rasa de agar-agar fiarta in jumatate de pahar cu apa pura si se toarna cu multa bagare de seama peste blatul din inel. Se ostoieste-ntai sub o ploaie scurta de mac si-apoi se da la rece, sa se racoreasca.
Intr-un sfert de ceas, e gata! In urmatorul sfert de ceas, e gata, gata de tot…

Tocanita de ciuperci
Ciupercutele, mici, tari, bine spalate, curatate si taiate in patru  se fezandeaza pret de 30 de minute cu un amestec de ulei de masline extravirgin si miso/shoyu (pasta, respectiv sos de soia fermentat), doar pentru a fi pregatite apoi sufleteste pentru marea transmutare.
Dimpreuna cu un sos facut dintr-o cana de nuci caju rehidratate 2 ore, cremuite cu mixerul cateva minute, o legatura maricica de marar tocat si o ceapa mica cicalita marunt pe tocator, un catel-doi de usturoi zdrobit si un praf de sare, se desavarseste si devine incomparabila, inegalabila si inimitabila tocanita de ciuperci!

Cozonac cu mac „Mos Ene”
Esenta: 300 de grame de nuci caju; 3 linguri de miere de salcam; 1 lingura de ulei de cocos (optional); 1/2 lingurita de esenta de vanilie bio/ semintele unei jumatati de baton de vanilie; 300 de grame de mac; coaja rasa a unei portocale bio; 100 grame de sirop de agave raw/5 linguri de miere vie
Alchimia: Nucile caju se transfigureaza intr-o rasnita de cafea, pana cand faina rodita in procesul prefacerii se poate amesteca usor cu varful degetelor  dimpreuna cu 3 linguri de miere vie, 1 lingura de ulei de cocos si semintele de vanilie cu puteri antiseptice . Se intinde blatul pe o hartie de copt in strat subtire de un deget si se asaza deasupra macul macinat in rasnita, imbunat cu parfumul cojitei de portocala si dulceata mierii/siropului de agave pregatit. Se ruleaza apoi cu grija si se baga la frigider pret de 15-20 de minute. Se taie de-a dreptul in felii si felioare subtirele si se serveste mai ales copiilor, cu un pahar de lapte de migdale sa le bucure sufletul si sa le curete organismul. Macul din cozonac e in tovarasie cu Mos Ene pe care-l cheama pe la genele copilasilor, daca papa cozonacul mai pe inserat…

Mai multe retete pe www.oliviasteer.ro

Vanessa Stefan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu