logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Genetician: „Răspundem diferit la alimente, în funcție de variațiile genetice”

30.03.2020

Natalia Talmacec

921

Timp estimat de citire:

6 minute, 42 secunde

De ce unii dintre noi se îngrașă aproape văzând cu ochii, iar alții rămân supli, deși mănâncă orice, oricând și pe săturate? Ce determină aceste diferențe și cum putem gestiona mai bine chestiunea kilogramelor în plus, dar și riscurile de îmbolnăvire, aflăm de la Cosmin Arsene, expert în cadrul Genetic Center, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Are o bogată și intensă activitate de cercetare, care a urmărit aspectele genetice și epigenetice în abordarea bolilor rare, patologiilor cardiovasculare, analiza unor plante medicinale utile în industria farmaceutică și selectarea unor probiotice mai eficiente. A implementat în laboratoare de diagnostic genetic teste de ultimă generație, din 2016 este expert evaluator în genetică și epigenetică la Research Executive Agency (REA) a Comisiei Europene, iar din 2018 este lector la Facultatea de Biologie, Universitatea București, în aceleași domenii care-l pasionează.

Slab sau Gras: În ultimul timp se discută tot mai des despre nutrigenetică. Despre ce anume este vorba?

Cosmin Arsene: Nutrigenetica este știința care studiază efectul variațiilor genetice asupra felului în care organismul răspunde la dietă. Nutrienții și alimentele interacționează cu genele, de obicei, într-o manieră benignă, dar uneori această interacțiune poate căpăta valențe ce conduc spre patogeneză. Organismul poate fi afectat atât de factorii de mediu, cât și de cei genetici, aceștia fiind implicați în egală măsură în menținerea sănătății. Studiile recente s-au concentrat pe interacțiunea gene-nutriție, iar variațiile ADN descoperite au explicat de ce unii oameni răspund diferit la aceleași alimente.

Așadar, totul e scris în ADN-ul nostru. Sună ca și cum totul ar fi definitiv și irevocabil… Ne rămâne ceva de făcut?

Fondul genetic al fiecărui om poate defini felul în care acesta poate metaboliza anumiți nutrienți și oferă informații despre predispoziția lui la anumite patologii dependente de dietă. Pe de altă parte, nutrienții reglează factorii de transcripție care modifică expresia genelor, ajustându-se astfel răspunsurile metabolice la nivelul molecular. Pe scurt, factorii de mediu și cei genetici participă împreună la dezvoltarea patologiilor dependente de dietă.

Cum anume putem ține în frâu predispoziția genetică pentru sindromul metabolic, de exemplu?

Sindromul cardiometabolic grupează niște afecțiuni care sunt tot mai răspândite la nivel mondial. Obezitatea are o contribuție importantă în dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip II, aceste afecțiuni având o componentă genetică complexă care interacționează într-un mod foarte dinamic cu mediul. Dieta este printre cei mai importanți factori de mediu care contribuie la riscul cardiometabolic. Deși tabloul genetic al afecțiunilor cardiometabolice este unul foarte complex, au fost identificate câteva polimorfisme genice ce pot ajuta în prevenția acestor patologii. Spre exemplu, gena FTO este exprimată în hipotalamus, o regiune a creierului implicată în reglarea apetitului și în percepția corectă a semnalelor de foame și sațietate. Persoanele cu anumite variante genice FTO nu suprimă grelina în mod corespunzător după masă, așa că senzația de foame persistă. Un procent semnificativ de indivizi obezi dețin aceste variante genetice.

Ce se poate face în cazul deținerii acestora? Cum putem ține sub control efectele lor?

Există modalități de limitare a efectelor genei FTO pentru a nu se ajunge la obezitate. Efortul fizic și abordarea unei diete bogate în proteine suprimă grelina și se evită prelungirea stării de foame, se evită implicit și consumarea unui număr mai mare de calorii.

Mai există și alte gene problematice din acest punct de vedere?

Un teren predispozant către boală creează și gena metilenetetrahidrofolat reductază (MTHFR).  Aceasta este implicată în metabolizarea acidului folic și menținerea nivelului normal de homocisteină din sânge. Anumite variante ale genei MTHFR sunt asociate cu niveluri ridicate de homocisteină, care cresc riscul de tromboză și ateroscleroză, mai ales dacă există un deficit de acid folic raportat la necesarul zilnic recomandat. Acidul folic, vitamina B6 și vitamina B12 sunt  implicate în reducerea nivelurilor homocisteinei din sânge. Prin identificarea timpurie a acestor predispoziții și abordarea unui plan dietetic personalizat se poate interveni în timp util pentru prevenție.

„Nutrigenetica ne oferă informații care ajută la identificarea alimentelor care nu ne sunt benefice (putem reduce consumul acestora sau chiar le putem elimina din dietă) și ne poate indica anumiți nutrienți de care avem nevoie, cu care ar trebui să suplimentăm dieta.”

Cine ar trebui să ia în considerare cu prioritate testele nutrigenetice și de ce?

Aceste teste se recomandă în special persoanelor care au un indice de masă corporală (IMC) ridicat, dificultate în menținerea greutății normale, celor suspectate de intoleranța la gluten, lactoză, alcool, cafeină și care au carențe de micronutrienți, istoric familial de boli cardiovasculare și diabet de tip II. De asemenea, aceste teste sunt recomandate tuturor persoanelor care doresc o calitate ridicată a vieții.

Concret, ce fel de informații putem afla în urma testului?

Testul de nutrigenetică ne oferă informații despre predispoziția pentru patologie cardiometabolică, intoleranțe alimentare, capacitatea de detoxifiere, carențe de micronutrienți, comportamentul alimentar și ciclul somn-veghe, sensibilitatea la stresul oxidativ și predispoziția la obezitate.

„În funcție de variantele genetice moștenite, se poate crea o dietă personalizată care să se muleze pe nevoile nutritive ale pacientului. Prin această abordare personalizată se poate întârzia debutul anumitor patologii sau chiar se poate evita apariția acestora.”

Prin ce se diferențiază pachetul genetic al persoanelor predispuse la obezitate față de cel al persoanelor normoponderale?

Persoanele predispuse la obezitate dețin anumite variante genice care codifică pentru niște enzime care funcționează anormal și astfel semnalele biologice care controlează reglarea apetitului fie nu apar în timp util și starea de foame persistă, fie se semnalizează aberant și senzația de foame sau pofta apar mai frecvent. Persoanele care dețin formele normale ale genelor au un apetit normal și tind să nu câștige în greutate. Alte polimorfisme sunt implicate în reglarea metabolismului, proliferarea și diferențierea adipocitelor, adică a celulelor grase din organism. Persoanele cu variante ce predispun la obezitate au un metabolism lent și, drept urmare, este favorizată acumularea țesutului adipos.

Cu cât poate crește eficiența demersului de scădere în greutate cu ajutorul nutrigeneticii?

Deoarece prin nutrigenetică se reușește realizarea unei diete personalizate în funcție de variantele genice deținute de pacient și se identifică anumite variante genice implicate în susceptibilitatea la obezitate, șansele ca dieta abordată să fie eficientă în controlul greutății cresc semnificativ. Mai multe studii au vorbit despre conștientizarea de către pacient, în urma efectuării unui test nutrigenetic, a faptului că deține polimorfisme ADN ce-l predispun spre obezitate și anumite patologii asociate acesteia, determinându-l astfel să nu renunțe rapid la regimul alimentar sănătos.

Cum se face mai exact analiza nutrigentică? În cât timp sunt gata rezultatele?

Testarea se efectuează neinvaziv, materialul biologic folosit pentru extracția ADN obținându-se prin raclaj bucal. ADN-ul obținut este analizat prin metoda Real-Time PCR. În urma testării se obține un raport cu variantele genice identificate și cu recomandări dietetice. Acesta ajunge la pacient în trei săptămâni de la recoltarea probei.

Ce facem cu ele? Cine ni le explică? Cum obținem un plan de nutriție personalizat?

Specialiștii în nutrigenetică de la clinica la care s-a efectuat testarea vor elabora pe baza rezultatului obținut și istoricul medical al pacientului un plan de nutriție personalizat.

„Testele de nutrigenetică sunt cheia pentru o nutriție personalizată, ajutând la obținerea unei calități mai bune a vieții. Sunt singurele teste care pot diagnostica intoleranțe alimentare genetice, intoleranțe care influențează negativ calitatea vieții.”

Etichete:

alimentatie sanatoasa, dieta sanatoasa, nutrigenetica, nutritie, recomandat

Articole recomandate din categoria Sanatate

Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?
Perioada sarcinii aduce cu sine o serie de schimbări în organismul viitoarelor mămici, iar aceste..

08.03.2023

tonica
sanatate
Cum ajutăm pancreasul cu probleme - dieta în pancreatita cronică

03.03.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Cele mai utile sfaturi pentru depistarea neuropatiei diabetice

27.02.2023

tonica
sanatate
Cele mai importante reguli de respectat pentru un ficat sănătos

27.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Relația somn-siluetă – de ce ne îngrășăm dacă nu dormim suficient

14.02.2023

Stan Stefan
sanatate
Cum să îți scazi colesterolul “rău” în 4 etape

14.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
3 super-alimente bune pentru inima ta

13.02.2023

Stefan Stan
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031177
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345173
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348141
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294449
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160016

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Evenimente Noutati Editorial

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică
Retete de sanatate de la Naturalis
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne