„Excesul ponderal este, uneori, singura cauză diagnosticabilă a infertilității”

Timp estimat de citire1 minut, 59 secunde

Rata fertilității și a natalității a înregistrat în ultimii ani un declin accelerat în România, statisticile arătând că aproximativ unul din patru cupluri din țara noastră întâmpină probleme în conceperea unui copil. O contribuție uriașă la această situație, spun specialiștii, o au stilul de viață dezordonat și kilogramele în plus. 

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre infertilitate și excesul ponderal, am stat de vorbă cu dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie și embriolog senior în cadrul Columna Medical Center. Este unul dintre cei mai experimentați specialiști din România în tratamentul infertilității și reproducerii umane asistate (RUA), având 20 de ani de practică în domeniu. Deține competențe în ecografie ginecologică, chirurgie laparoscopică ginecologică, histeroscopie, planificare familială, precum și fertilizare in vitro.

Slab sau Gras: De ce auzim atât de des de cupluri care nu pot avea copii?

Dr. Diana Cocei: Problema infertilității nu este în niciun caz una nouă. Această afecțiune există de foarte mult timp, doar că acum este un subiect mai mediatizat, oamenii o conștientizează mai bine și a încetat să mai fie subiect tabu. Desigur, stilul de viață, alimentația necorespunzătoare și amânarea voluntară a momentului concepției după vârsta de 40 de ani au contribuit la creșterea incidenței acesteia.

În cât la sută din cupluri femeia este cea cu probleme de fertilitate și în cât la sută bărbatul?

În ultimii ani, aceste două procente au ajuns la egalitate, ambele sexe fiind afectate aproape în aceeași proporție.

Ce contribuție are obezitatea la aceste probleme? Existe cifre relevante în acest sens?

Surplusul ponderal și obezitatea cu atât mai mult joacă un rol important în problemele legate de fertilitate atât la femeie, cât și la bărbat. Impactul obezității asupra axului hipotalamo-hipofiza-gonadal determină tulburări endocrine care afectează sistemul reproductiv atât din punct de vedere al concepției propriu-zise, cât și din punct de vedere al evoluției sarcinii.

Observați fenomenul în practica medicală? Cât la sută dintre persoanele care vin la dumneavoastră au exces ponderal?

Sigur că acest fenomen este observat în practica medicală. Aproximativ 25% dintre pacienții care îmi intră în cabinet au exces ponderal, uneori acest lucru fiind singura cauză diagnosticabilă a infertilității.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate